Ющенко просить Раду пустити іноземні банки в Україну

Вівторок, 24 жовтня 2006, 17:06

Президент України подав на розгляд Верховної Ради законопроект "Про внесення змін у Закон України "Про банки та банківську діяльність".

Законопроект підготовано з метою правового врегулювання питання про надання іноземним банкам права відкривати на території України філії та здійснення такими філіями банківської діяльності, що є важливою умовою при вирішенні питання вступу України до СОТ, а також членства України в Європейському Союзі, передає Ліга.

Документом передбачено, що філії іноземних банків, створені і діючі на території країни відповідно до положень Закону "Про банки і банківську діяльність", входять до складу банківської системи України.

Відповідно до законопроекту, банківський нагляд у державі, у якій зареєстровано іноземний банк, повинен відповідати Основним принципам ефективного банківського нагляду Базельського комітету з питань банківського нагляду.

Також між Нацбанком органом банківського нагляду держави, у якому зареєстровано іноземний банк, повинна бути укладена угода щодо взаємодії у сфері банківського нагляду.

Статутний капітал іноземного банку не може бути менше 150 млн. євро, а мінімальний розмір приписного капіталу філії на момент його акредитації - не менше 10 млн. євро.

Передбачено і наявність письмового зобов'язання іноземного банку про безумовне виконання ним зобов'язань, які виникли у зв'язку з діяльністю його філії на території України.

Також у проекті зазначається, що внески фізичних осіб філій іноземних банків гарантуються в порядку та розмірах, передбачених законодавством України.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, реалізація законопроекту не має потреби в матеріальній і додатковій бюджетній витратах.

За прогнозами, прийняття законопроекту буде сприяти активному розвитку банківської системи України через широке залучення іноземного капіталу, застосування сучасних банківських технологій, розширенню спектру та якості банківських послуг для споживачів, а також буде сприяти прискоренню вступу України до СОТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді