Семенюк віддасть обленерго експлуататорам?

Вівторок, 24 жовтня 2006, 21:21

Нещодавно Фонд держаного майна ініціював продаж 21-го міноритраного держпакету акцій підприємств електроенергетичної сфери. За оцінками експертів, це може принести в державну казну до 1,8 млрд. грн. 

Таким чином ФДМУ має намір виконати план приватизації в 2006 р. Для цього Фонд вже представив на розгляд уряду перелік обленерго, в яких має зменшитися державна частка.  

Припекло 

До недавнього часу Валентина Семенюк діяла як справжній соціаліст - твердо стояла на позиції недопущення приватного капіталу, себто експлуататорів, у державний сектор підприємств. "Луганськтепловоз", де голові Фонду конче закортіло продати держпакет, - скоріше, виняток.  

Ось і виникла ситуація, коли надворі вже жовтень, а від приватизації в бюджет надійшло лише 352 млн. грн. при плані більше 2 млрд. грн.  

Не дивно, що регіонали, глузуючи з Фонду, кажуть, що корисніше соціалістам віддати квоту міністра соціальної політики.  

Якщо вдасться в цьому році провести приватизацію "Луганськтепловоза" та "Комсомольського рудоуправління", то ФДМУ наторгує ще мінімум 400 млн. грн. – чого точно не вистачить для виконання плану надходжень від приватизації. 

Отже, рятівним кругом для Валентини Петрівни може стати затвердження переліку акцій енергокомпаній до приватизації в 2006 році.  

Серед інших у цьому списку пропонуються до продажу пакети акцій "Дніпроенерго" (16,04%), "Донбасенерго" (25,77%), "Західенерго" (10,10%) та "Центренерго" (18,29%). 

Також можуть бути проданими по 15% акцій "Вінницяобленерго", "Волиньобленерго", "Дніпрообленерго", "Закарпаттяобленерго", по 10% "Крименерго", "Миколаївобленерго", "Хмельницькобленерго" та "Чернівціобленерго", по 5% "Донецькобленерго" і "Харківобленерго".  

Держава у особі НАК "Енергетична компанія України" за таких умов має залишити собі по 60% акцій в цих компаніях.  

Продається квиток на війну 

Найцікавішою є пропозиція продати блокуючі пакети акцій у розмірі близько 25% на шести з восьми "конфліктних" обленерго, де вже кілька років поспіль з’ясовують стосунки Константин Григоришин та Ігор Коломойський. 

Зараз пропонується виставити на продаж цінні папери "Львівобленерго", "Полтаваобленерго", "Одесаобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго" та "Чернігівобленерго". 

За словами заступника голови Фонду державного майна Дмитра Парфененка, на такий крок отримано згоду від Мінпаливенерго.  

"Щоб не обвалити ринок (акцій), ми плануємо виставляти ці корпоративні права на продаж поступово, – відзначив він. – Принаймні, хочемо в цьому році розпочати цей процес",  

Безсумнівно, і "Приват", і "Енергетичний стандарт" будуть намагатися виграти конкурс, якщо Семенюк все ж виставить згадувані акції на продаж. Але передбачити яким буде розклад акціонерів в статутному фонді кожного обленерго не дуже просто, адже офіційно компанії належать офшорним структурам, які самі були предметом торгу між бізнесменами, кінцевий результат якого досі невідомий. 

Так, відповідно до офіційної легенди, яка звучала в останніх інтерв’ю Григоришина та Коломойского, перший продав співзасновнику групи "Приват" половину акцій компаній, які в свою чергу володіли приблизно по 40% акцій восьми обленерго.  

Далі Коломойський з Григоришиним мали разом докупити чи то знову половину з 30% акцій, що належали Суркісу та Медведчуку, чи то викупити їх всі.  

Але, як розповідав в інтерв’ю ЗМІ сам Коломийський, під час "помаранчевої" революції Григоришин передумав купляти ці акції, а натомість запропонував Коломийському просто "забрати все даром". 

Останній не погодився з цією пропозицією. І відтоді так і зостається незрозумілим, хто ж насправді контролює ці компанії. 

Принаймні, у разі навіть якщо у есдеків залишилася якась частка в енергокомпаніях, великих протиріч у них з Коломойським у поглядах на управління не очікується.  

Зате такі протиріччя спостерігаються у стосунках з Григоришиним. Він заявляв, що його не допускають до управління обленерго, і що з самих компаній вимиваються оборотні кошти.  

У лютому 2005 р. групи озброєних людей зробили спробу захопити "Прикарпаттяобленерго" та "Полтаваобленерго". Через рік аналогічна спроба була повторена на "Чернігівобленерго", і теж невдало.  

Перелічені блокуючі пакети акцій цікаві обом сторонам хоча б тому, що вони виконують роль так званої "золотої акції". Так у березні 2005 р. "Привату" вдалося "організувати" кворум на загальних зборах "Прикарпаттяобленерго" лише завдяки присутності представника НАК "ЕКУ". Причому напередодні зборів ця присутність мало не зірвалася.  

Експерти фондового ринку загалом позитивно оцінили можливість продажу ряду пакетів акцій.  

За словами аналітика енергетичного сектору компанії "Сократ" Ірини Кравець основа частина інвесторів буде намагатися сконцентрувати великі пакети, тому обвалу ринку можна не очікувати.  

Згідно із прогнозами спеціалістів "Сократу", загальна ринкова вартість усіх акцій складає 1,85 млрд. грн.  

"Котирування акцій обленерго і генеруючих компаній на фондовій біржі мають вирости, − каже Ірина Кравець. − На даний момент торги по акціями енергокомпаній є одними із найбільш активних, і ми прогнозуємо подальше зростання попиту на них".   

На її думку, основними покупцями пакетів скоріш за все будуть нинішні власники акцій енергокомпаній, "а саме компанії, які контролюються Ахметовим, Суркісом, Григоришиним, а також російським парламентарем Бабаковим, але ми також очікуємо попит з боку іноземних інвесторів", − вважає аналітик.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді