Ахметов із Коломойським і Суркісом випробували систему голодування

Вівторок, 24 жовтня 2006, 21:58

За якимсь неписаним правилом другий рік поспіль у жовтні найбільші українські підприємці збираються в одному місці, щоби повирішувати проблеми.

У 2005 це був круглий стіл із питань бізнесу в Ющенка, який збиралися зробити регулярним і який став ще однією невиконаною обіцянкою влади.

У цей вівторок олігархи й екс-олігархи самоорганізувалися під вимпелом іншої проблеми – українського футболу. Його хвороби не байдужі власникам головних політичних і промислових активів країни, оскільки всі вони за сумісництвом є власниками команд вищої ліги.

Зустріч організували в готелі "Київ", котрий знаходиться у віданні Верховної Ради. В одній кімнаті зібралися четверо з десяти найбагатших людей України – Ринат Ахметов ("Шахтар"), Ігор Коломойський ("Дніпро" і, віднедавно, віце-президент Федерації футболу), Сергій Тарута ("Металург") і Костянтин Жеваго ("Ворскла").

Крім того, були брати Суркіси, котрі володіють "Динамо" й контролюють Федерацію футболу, Олег Мкртчан ("Металург", співвласник "Індустріального союзу Донбасу"), Борис Колесников (віце-президент "Шахтаря"), Петро Диминський ("Карпати") і Володимир Бойко з Маріупольського меткомбінату імені Ілліча, на базі якого створена команда "Іллічівець".

Сімферопольську "Таврію", власником якої до останнього часу значився міфічний Дмитро Фірташ із "РосУкрЕнерго", представляв екс-прем'єр Криму Сергій Куніцин.

Під час привітання всі обіймалися. Це стосувалося навіть Ахметова й Коломойського, котрі зіткнулися в конфлікті навколо Кременчуцького сталеливарного заводу. "Привіт, Ігоре!", – сказав президент "Шахтаря". "О, Ахметов!", – відповів, жартівливо закотивши очі, Коломойський.

Хоча зустріч проходила по сусідству з рестораном, протягом чотирьох годин бізнесмени, за словами Ахметова, "сиділи на системі голодування Іванова".

Квадратний стіл олігархів

Єдиною стравою на столі були 24 пляшки мінеральної води, що в результаті призвело до комічної ситуації, коли то один, то інший мільярдер виходив із залу й відправлявся в туалет. Першим не витримав Бойко, але назад він так і не повернувся.

Соціаліст Володимир Бойко загубився серед капіталістів

Після закінчення ніхто з учасників зустрічі не став говорити, які саме ідеї звучали за столом, хоча з сусідньої кімнати було чутно, що розмова проходила на підвищених тонах.

Вони хором переконували, що футбол був єдиним питанням цієї "зустрічі в сімейному колі" (автор визначення – Ахметов). Жодних рішень не ухвалено, буде створена робоча група, яка підготує проекти для наступного злету олігархів за місяць.

Хоча, як вдалося дізнатися "Українській правді", обговорювалися проблеми судівства, а також створення "прем'єр-ліги", яка би об'єднала найкращі клуби.

"Ринат, ось мої кулаки"

Обговорюючи іншу хворобливу тему в присутності журналістів – ціни на російський газ – бізнесмени були набагато більш балакучими.

Найбагатший українець Ринат Ахметов, котрий начебто домовився про прямі постачання з "Газпромом", не приховував розчарування.

"Я не знаю, якою буде ціна на газ. Ми всі перебуваємо в залі очікування. Але я з самого початку говорив, що дешевше газу не буде!", – сказав Ахметов, заходячи до ліфту разом із Сергієм Тарутую.

Сергій Тарута ще не знав...
...що доведеться проїхатися в одному ліфті з Ахметовим

За словами Ахметова, він наразі не має жодних прямих постачань газу – є тільки ліцензія, яка дозволяє це робити.

"Теоретично прямі постачання можливі. Всі говорять, що "РосУкрЕнерго" – це непрозора компанія, і що проти непрозорих угод треба боротися. Ми отримали можливість закуповувати газ напряму, чи то в Туркменістані, чи то в "Газпромі". Але ми ще ніяк не домовилися", – заявив Ахметов.

Після цих слів він повернувся до Тарути й додав: "А першими одержали таку ліцензію "Індустріальний союз Донбасу", а ми – тільки двадцять першими!"

"Але мене вже встигли звинуватити в тому, що ми порушуємо національні інтереси, одержуємо преференції... Нічого подібного!", – обурився Ахметов.

Тарута, що стояв біля іншої стіни ліфта, пас прийняв: "Ця ліцензія надає право брати газ оптом і продавати своїм підприємствам. Але це ще не означає, що в тебе є прямий контракт! І він навряд чи буде!"

"Сьогодні "Газпром" напрямо нікого не пропустить, окрім "РосУкрЕнерго", це ж зрозуміло!", – засмучено додав Тарута.

Найцікавіше те, що Ахметов погодився з названою ціною 130 доларів за тисячу кубометрів, хоча півроку тому за часів Кабміну Єханурова був незадоволений ціною в 95 доларів.

"Я розумію, що нинішній уряд – це не фокусники, які можуть взяти – й жестом руки встановити ціну", – додав Ахметов і нагадав, що в 2005 році Україна сама відмовилася від 50 доларів.

У Партії регіонів з’явилися свої "бабки Параски"

Однак справжньою здобиччю журналістів того вечора став Ігор Коломойський, котрий своїм зовнішнім виглядом був схожий скоріше на репортера, аніж на головного рейдера України й власника активів у 2,8 мільярдів доларів (за оцінкою Kyiv Post і "Драгон капітал").

Ігор Коломойський чимось схожий на Карлсона. Але не на шведського, а на швейцарського

"У нас це неформальна зустріч. Ви в них запитайте, чому вони формально одягнуті", – показав Коломойський на Суркіса з Ахметовим, коментуючи свій кежуал-стиль.

Коломойський повідомив, що політикою не цікавиться, а от газ його теж не веселить. "Газову проблему придумали політики й незрозумілі комерсанти, щоб заробляти більше грошей, а люди слухають і намотують собі на вуха", – розповів Коломойський, котрий основну частину життя провів у передмісті Женеви Колоні.

"Газ за ціною 130 доларів за тисячу кубометрів мені не подобається! Газ повинен бути таким же продуктом на ринку, як і нафта, газ, бензин, цукор... Він повинен вільно видобуватися й продаватися на ринку. Але є монополія держави, а звідси й проблеми", – додав Коломойський.

Далі ж найактивніший український бізнесмен прямим текстом наїхав на міністра ПЕК Юрія Бойка. "Будь-яка монополія призведе до підвищення цін, а в нас монополія навіть не українського "Нафтогазу", а якоїсь незрозумілої структури, не "Газпрому", а якоїсь "РосУкрЕнерго"! Ми не знаємо, хто нав'язав ціну – "Газпром" або "РосУкрЕнерго"? Ми ж не знаємо, може, в нас міністр палива й енергетики є працівником "РосУкрЕнерго"? Ми ж цього не знаємо! Ми не знаємо, де працював пан Бойко після того, як очолював "Нафтогаз", і до того, як став міністром!", – обурився Коломойський.

"Доброго дня, я - Коломойський, просто сьогодні дещо дивно вдягнений..."

З огляду на те, що живий Коломойський вулицями не ходить, а на публічних заходах буває раз на півроку, видалася чудова нагода довідатися, як розвивається ситуація з Нікопольським заводом феросплавів, котрий зусиллями "Привату" мав стати другою "Криворіжсталлю" – тобто пройти повторну приватизацію.

Однак те, чого вони домагалися за часів прем'єрства Тимошенко, тепер, схоже, мало їх цікавить.

Коломойський фактично вперше підтвердив, що він досяг певного компромісу з Віктором Пінчуком, і тепер на НЗФ хазяйнують трейдеры "Привату".

"Я точно не пам'ятаю… Зараз на НЗФ ми продаємо або всю продукцію, або 50% на 50% з якимись трейдерами, але, також, напевно, нашими", - повідомив Коломойський.

Він також розповів, що в червні відбулися збори акціонерів НЗФ, на яких були присутні представники і "Привату", і Пінчука.

Хоча завод формально перебуває у власності держави, однак його акції досі на рахунках у зятя Кучми, тому, пояснив Коломойський, він мав право розпоряджатися контрольним пакетом.

Там само, за словами Коломойского, керівник підприємства пообіцяв працювати "в інтересах всіх акціонерів".

Коломойський також повідомив, що згоден з рішенням суду, яким Пінчука визнали "сумлінним покупцем НЗФ".

"Якщо пан Чечетов (голова Фонду держмайна в 2004 році) вирішив продати або подарувати йому НЗФ, а пан Пінчук цим скористався – то чому він не сумлінний покупець?", – запитував Коломойський, ледве стримуючи сміх.

Але на пряме запитання, чи помирилися вони з Пінчуком, він відповів: "Ні".

Ще Коломойський незадоволений тим, що Фонд держмайна не направляє на збори акціонерів своїх представників, через що вони не можуть розподілити дивіденди на НЗФ. "Щоб їх отримати, ми чекаємо, коли з'явиться Валентина Петрівна (Семенюк). Але чому вона не з’являється – ми не знаємо".

Лідер групи "Приват" також стверджує, що йому "все одно", чи відбудеться відставка Семенюк. Правда, при цьому він додає багатозначну фразу, від якої соціалісти повинні або згоріти з сорому, або з'явитися до прокуратури з повинною.

"Виникає запитання – а хто буде замість Семенюк? Ми до Семенюк уже хоч звикли", – дослівно сказав Коломойський.

Припущення, що до Фонду держмайна може повернутися Чечетов, викликало в нього бурю емоцій: "Це буде найкращий жарт року! Тому, якщо повернеться Чечетов – це буде абзац!".

Але в якийсь момент відчувши, що й так наговорив багато зайвого, Коломойський переключився на дзвінки свого мобільного. "Ринате, давай за півгодини в "Прем'єр-паласі", – сказав він президенту "Шахтаря", котрий невдовзі перед цим від’їхав.

Після чого Коломойський поїхав разом із братами Суркісами. У спільному "Мерседесі".

Нещодавно російський бізнесмен Курочкін заявив, що Суркіса "з’їв" Коломойський

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді