Ющенко закликав єврочиновників допомогти в реалізації проекту Одеса-Броди

П'ятниця, 27 жовтня 2006, 16:30

Україна високо оцінює рівень співробітництва з Євросоюзом у будівництві нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк" і сподівається, що найближчим часом вдасться вийти на практичний етап будівництва відрізка "Броди-Плоцьк".

Про це президент Віктор Ющенко заявив у п'ятницю під час десятого Самміту Україна - ЄС у Гельсінкі, передає Ліга.

Він також звернувся до представників Євросоюзу з пропозицією сприяти залученню провідних європейських компаній і фінансових установ до участі в цьому проекті.

Крім того, Україна просить Єврокомісію сприяти у наданні можливості використовувати мережу Словаччини для проведення експерименту з прокачування легкої каспійської нафти з Бродів до нафтопереробного заводу в місті Кралупи (Чехія).

Україна готова долучитися до реалізації газо-транспортного проекту "Набукко" (з'єднання Євросоюзу газопроводом з каспійським регіоном та Іраном), у тому числі, в контексті можливого будівництва відгалуження газопроводу через українську територію.
Ющенко зазначив, що українська сторона високо оцінює підтримку ЄС та рівень співробітництва в енергетичній сфері.

Глава української держави також помітив, що сьогодні найбільші запаси нафти та газу зосереджені в Каспійському регіоні, проте країни-виробники не мають прямого каналу транспортування своїх енергоносіїв до Європи і зараз розглядають можливість альтернативних проектів, спрямованих, зокрема, вбік Азіатського регіону.

За переконанням Віктора Ющенко, Євросоюз повинен був би знайти інтерес у повороті цих джерел енергоносіїв до європейського регіону.

У цьому контексті Україна готова сісти за стіл переговорів відносно майбутнього аверсного використання нафтопроводу "Одеса-Броди".

"Ми готові максимально інтегрувати в цей проект основних нафтовиробників", - сказав Ющенко, звернувшись до представників ЄС із проханням політично підтримати такий проект.

У свою чергу голова Європейської Ради, прем'єр-міністр Фінляндської Республіки Матті Ванханен вказав, що ЄС вітає ухвалення між Росією й Україною угоди щодо газопостачання. "ЄС високо оцінює роль України як транзитера енергоносіїв", - сказав він.

Голова Єврокомісії Жозе Баррозу високо оцінив початок реалізації Меморандуму про згоду щодо співробітництва в енергетичній сфері між нашою державою та ЄС. Він зазначив, що дія цього документу продовжиться наступного року.

Зокрема, передбачається протягом наступних трьох років надати енергетичному сектору України допомогу на суму близько 100 млн. євро.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді