У Москві продемонстрували підписану газову угоду

Понеділок, 30 жовтня 2006, 10:35

Сьогодні вперше обмеженому колу журналістів голова правління "Укргаз-енерго" продемонстрував підписану в Москві газову угоду.

У ній ціна газу 130 доларів за тисячу кубометрів, обсяги - 55 мільярдів кубометрів. Цей документ уже встигли назвати і порятунком України і зрадою національним інтересам, передає ICTV.

Голова правління "Укргаз-енерго" Ігор Воронін сьогодні пояснював журналістам звідки взялися 130 доларів і як вдалося домовитися.

Додаткову угоду, котру у Москві підписав Ігор Воронін з компанією "РосУкрЕнерго", журналістам показали, але глянути навіть одним оком не дозволили, - комерційна таємниця.

Керівник "Укргаз-енерго" стверджує, що ніяких додаткових умов - ні політичних, ні економічних там немає. Проте, ціна в 130 доларів абсолютно не ринкова, тому ніякої формули не існує. За словами Вороніна, якби вираховували за формулою - одержали б приблизно 250 доларів за тисячу кубометрів. А так в Україні є професіонали, які вміють вести переговори.

Ігор Воронін, голова правління ЗАТ "Укргаз-енерго": "Чому безкоштовний сир? Похваліть нас! Чому в нас не може бути талановитих переговорників?".

Володимир Саприкін, керівник економічних програм центра Разумкова: "Усередині України ціна підвищиться і буде складати 180-190 дол. з урахуванням ПДВ, транспортування і так далі, така ціна вже не підйомна для окремих галузей промисловості".

Ігор Воронін стверджує, що навіть у випадку зміни ціни середньоазіатського газу - Україна одержить газ по 130 дол.

І тому не потрібні ніякі інші угоди. Про необхідність міжурядових гарантій говорили представники секретаріату президента і фракції "Наша Україна". Утім Ігор Воронін запевняє, що сьогоднішня угода має гарантії "Газпрому" і цього досить.

Експерти ж нагадують, що міжурядовий протокол дозволив би уникнути сплати податку на додану вартість і цим допоміг українським підприємствам.

Володимир Саприкін: "Ми фактично через посередників купуємо в "Газпрому": ні держава Україна, ні Росія не приймають участі у переговорах і підписанні контрактів - це перший рік і такий незвичний досвід треба проаналізувати"

"Укргаз-енерго" обіцяє, що всі 55 мільярдів кубометрів газу підуть в Україну, реекспорту не буде. Реальна ж ціна газу в Україні стане відомою після підписання контрактів з "Нафтогазом" та підприємствами-споживачами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді