Чехи зібралися торгувати українськими "вуглекислими" ліцензіями

Вівторок, 31 жовтня 2006, 15:27

Чеська компанія Blackstone Global Ventures, яка управляє активами у вигляді дозволів на викид вуглекислого газу CO2, інвестує 850 тис. євро в проект ВАТ "Дніпрошина" задля одержання дозволів на викид CO2 для подальшого перепродажу.

"Ми досягли усної угоди з українським урядом про нашу участь у, так званій, "програмі зелених інвестицій", у якій прибуток від українських дозволів на викид CO2 буде інвестовано в чисті технології" - сказав директор Blackstone Станіслав Колар (Stanislav Kolar), передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у рамках домовленості з урядом компанія уклала угоду щодо участі у першому проекті з "Дніпрошиною" з фінансування 10% проекту впровадження більш ефективного комбінованого джерела електроенергії і тепла вартістю 8 млн. 500 тис. євро, завершення якого заплановано на кінець 2007 року.

Колар додав, що Blackstone має плани подібних проектів в Україні, Румунії і Болгарії, котрі у випадку здійснення скоротять викиди CO2 на 2 млн. тон на рік, що дорвінює 750 млн. чеських крон (офіційний курс гривни до чеської крони на 31 жовтня складає 100 ч.крон / 22,7 грн.) по діючим на світовому ринку цінам дозволів на викиди CO2.

Проект здійснюється в рамках Кіотського протоколу, який дозволяє чеським компаніям інвестувати через засновану у 2005 році Blackstone у подібні проекти в Україні, Румунії і Болгарії.

Клієнтами Blackstone переважно є європейські енергетичні компанії, які в результаті реалізації таких проектів можуть продати дозволи на зменшений обсяг викидів іншим компаніям, котрі їх потребують, або використати їх для власних потреб.

Blackstone також розглядає можливість здійснення значних інвестицій у проекти будівництва вітроелектростанцій в Україні, зазначив Колар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді