"Газовий компромат" Тимошенко – зроблено в Тайвані?

Вівторок, 31 жовтня 2006, 16:59

Підозріла закритість обставин створення компанії "РосУкрЕнерго" (РУЕ), інтрига навколо особистостей її акціонерів продовжує хвилювати інформаційний простір. Таємниця появи цієї компанії породжує безліч версій щодо того, що за РУЭ стоять вищі чиновники української й сусідніх держав, або міжнародна мафія, або те й інше разом.

Експерти нерідко критикують компанію за монопольне положення на ринку й беруть під сумнів необхідність її існування як посередника. У той же час політики йдуть далі і використовують тему РУЕ для талановитих маніпуляцій зі суспільною думкою, не гребуючи забороненими прийомами. Мабуть, певні особистості української політики мають бути вдячними РУЕ за її існування – за привід організувати скандал.

У четвер, 26 жовтня, Україна мала змогу дивитися газовий стриптиз. В екрані телевізора змагалися двоє людей, кожен з яких намагався нагадати опоненту про неприємні деталі його нелегкої біографії.

Мабуть, Україна – єдина країна в світі, де питання газових контрактів переважають у телерейтингу мильні опери та реаліті-шоу.

Шоу вийшло яскравим. І справжньою окрасою цього фестивалю нечуваної відкритості газового бізнесу стали папери, які щедро передавали одне одному учасники дебатів. Чемпіонкою по кількості паперових випадів на адресу своїх опонентів стала Юлія Тимошенко (6 папок, за її словами).

"УП" отримала певну частину з цих паперів, які ходили у студії, і на жаль, після вивчення їх, сенсації не вийшло.

Координаційна зрада?

Жваву дискусію викликав іще один документ – це протокол загальних зборів РУЕ від 29-07-2004.

Закид Тимошенко полягав у тому, що Юрій Бойко та Ігор Воронін у координаційній раді були номіновані від приватної компанії, Centragas AG - при тому, що вони були в той момент державними чиновниками.

Нагадаємо, Бойко пояснив цей факт тим, що менеджери "Нафтогазу" та "Газпрому", що входили до складу ради, мали забезпечувати контроль за діяльністю посередника.

Нинішній же голова правління "Укргаз-Енерго" Ігор Воронін теж підтвердив, що протягом декількох місяців приймав участь в роботі координаційної ради від імені "Нафтогазу".

При цьому Воронін наголосив, що поки – за його словами, рішенням правління НАК – він входив до координаційної ради, ціна газу для України залишалася стабільною.

"Після того, як в червні 2005 року за ініціативою уряду (Тимошенко – "УП") представники "Нафтогазу" були виключені з цього комітету, а Україна чомусь натомість не запропонувала альтернативних кандидатів, ціна туркменського палива для НАК підвищилася на з 63 до 80 доларів за тисячу кубометрів" – сказав Воронін.

Наразі ще треба з'ясувати, чи справді пов'язане усунення Бойка та Вороніна з підвищенням ціни на туркменський газ, і на основі яких домовленостей їх було включено в координаційну раду посередника.

Банкінг груп, я-я

Якщо попередній документ містить хоча б якусь інтригу, то після вивчення іншого – схеми, що її передала Тимошенко Бойку - можна прийти у захват.

При порівнянні змісту "схем" з риторикою Тимошенко, склалося враження, що Юлія Володимирівна просто влаштувала в прямому ефірі геніальний блеф, пошивши в дурні глядацьку аудиторію.

Отже, екс-прем'єр передала опонентам схему, яка мала віддзеркалити газові злочини часів Кучми.

"Я хочу продемонструвати один документ. Це називається банкінг груп (дослівно з англійської "банківська група" – "УП"), це банківська група, яка обслуговує "РосУкрЭнерго" повністю, яка свідчить про те, що ці засновники - як українці, так і росіяни, і що це саме ви, Кучма, Янукович стоять за "РосУкрЭнерго", - сказала Юлія Володимирівна.

"Це є банківські структури, які проводили платежі," - додала вона.

З малюнку видно, яку саме схему тримає в руках Тимошенко. "УП" її отримала.

Схема наведена англійською мовою. На ній є позначки олівцем – почерк один в один схожий на почерк Тимошенко. Можливо, саме ці домальовані позначки напевне і мали свідчити про причетність до "банківської групи" акціонерів "РосУкрЕнерго"? Адже в самій схемі згадки при них немає…

Схема містить декілька специфічних елементів – абревіатур та термінів, які неможливо зрозуміти без додаткових пояснень.

У будь-якому разі, ясно, що вона зображує бізнес-відносини між господарюючими суб'єктами – зокрема, відносини власності.

На жаль, там немає прізвищ – ані Кучми, ані Януковича, ані Бойка. Більше того, там немає взагалі ніяких прізвищ. Також там не згадується жодної причетної до України компанії.

Щодо назв компаній, зображених на схемі, то "УП" вдалося розшифрувати лише декілька з них.

Перша назва – це Bofa (знаходится в центрі схеми).

Найімовірніше, йдеться про Bank of America, один із найбільших американських банків (ринкова капіталізація – понад $243 млрд.)

При цьому неясно, яку саме роль відіграє цей банк як у даній схемі. Можливо, автори цього документу мали на увазі, що банк виступає номінальним утримувачем акцій?

Друга назва, про яку можна казати, що вона має реальний зміст – це Amber Trust (на схемі знаходиться зліва).

Відомо, що відома в інвестиційних колах група компаній Amber Trust має своїми акціонерами дві міжнародні інвестиційні компанії – Danske Capital Finland і Firebird Private Equity Advisers (США). Загальний обсяг інвестицій компаній цієї групи в країнах Балтії – ?250 млн.

Всього ж Danske Capital інвестувала у Східній Європі ?1 млрд., а Firebird - ?2 млрд.

З ім'ям Amber Trust пов'язані інвестиції у ряд банків, зокрема – у латвійський Parex banka, який часто називають, коли згадують схеми оптимізації оподаткування, які використовують вітчизняні підприємства.

Взагалі, довгий час Прибалтика слугує одним із опорних пунктів в фінансових потоках бізнесменів, які прагнуть платити мінімум податків.

Проте – жодного зв'язку з Кучмою- Бойком-Януковичем, чи хоча б якоюсь українською компанією.

І нарешті, невідоме джерело, яке надало цю схему Юлії Тимошенко. Напис banking group може стосуватися як конкретно самої схеми, так і джерела – але у будь-якому разі незрозуміло, про яку саме банківську групу йдеться (Тимошенко натякала, що ця група обслуговує "РосУкрЕнерго").

Три великих літери в кутку схеми – CHB – по ідеї, можуть вказати на джерело інформації. Єдиний банк, який за цією абревіатурою підходить по назві – це тайванський Chang Hwa Bank, заснований у 1905 році. Його акціонером, зокрема, є міністерство фінансів Тайваню (15,3%).

Оскільки РУЕ знаходиться у Швейцарії, яка має багаті банківські традиції, досить малоймовірно, що тайванський банк обслуговує цю компанію. В такому разі, питання походження схеми Тимошенко залишається відкритим.

Схема датована 12-11-2004. Як відомо, РУЕ було створено у липні 2004 року. Таким чином, ця дата навряд чи символізує фінансові потоки на момент створення Rosukrenergo AG.

Таким чином, сама схема не вносить ніякої ясності в питання причетності Кучми та його підлеглих до створення відомої всім швейцарської компанії. Принаймні, це не той документ, яким він виглядав у теледебатах – на компромат він аж ніяк не схожий.

Більше того, виглядає все так, ніби Тимошенко взяла першу-ліпшу схему, що, однак, не завадило головній опозиціонерці країни зробити "бенефіс викриттів та компроматів".

Нагадаємо, що схожа історія з "компроматом" вже була у бютівця Олега Ляшко.

24 липня нардеп Ляшко заявив, що має докази, які підтверджують передачу хабара в 300 мільйонів "регіоналами" представникам Соцпартії. Проте касета, яка ніби-то була головним доказом, виявилась несправною, а "викривач" Олександра Мороза наразився на хвилю критики не тільки з боку опонентів, але й власних однопартійців.

На думку спадає іще одне пояснення дивної поведінки Тимошенко. Можливо, вона мала на меті лише натякнути Бойку, що їй відомо набагато більше, ніж вона говорить зараз?

Адже з відеозапису видно ток-шоу, це – не єдина схема, яка була в руках Юлії Тимошенко. Можливо, інші містили більш зрозумілі дані?

"УП" має намір продовжувати тему з "викриттями схем" Тимошенко, сподівається отримати від неї більш конкретні дані щодо газової корупції, а також найближчим часом розраховує отримати коментарі від фінансових структур, що згадувалися у документах лідера БЮТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді