Янукович готується позбутися помаранчевого кольору

Вівторок, 31 жовтня 2006, 19:49

"Наша Україна" готується зрізати помаранчеві стрічки, які прикрашали флагшток червоно-біло-синього прапору уряду Януковича.

Однак в пакеті з чотирма міністрами, Зваричем, Павленком, Лиховим та Поляченком, втратити свою посаду може і Юрій Луценко.

Відставка міністрів від "Нашої України" виходить на фінішну пряму.

Комітет з питань держбудівництва розглянув заяви цих урядовців про звільнення і одним махом їх задовольнив, запропонувавши так само зробити і під час голосування у парламенті.

Щоправда, бажання позбутися ющенківських міністрів було надто сильним, і для цього не завжди вистачало голосів на комітеті, який контролює Партія регіонів.

Так, коли дійшло до того, щоб відправити у відставку Павленка, то за це виступило 10 з 20 членів комітету, троє утрималося. Однак рішення приймається простою більшістю, якої у випадку з міністром молоді та спорту не було.

Втім, рекомендацію про звільнення наймолодшого міністра комітет все одно ухвалив. Його голова Віктор Тихонов так і не зміг пояснити, як з'явилося таке рішення за відсутності семи членів, при тому, що практика передовіряти свій голос на засіданнях комітету зараз заборонена. Коли журналісти спробували в нього це дізнатися, Тихонов перейшов грати на іншу дошку, заявивши, що за рішення підтримати відставку Павленка є достатньо... підписів.

Зварич власноруч написав заяву про відставку

Але найцікавіше – це те, як комітет вирішив прибрати Луценка.

Всі пам'ятають, що на хвилі провалу переговорів про входження "Нашої України" до коаліції міністр внутрішніх справ спочатку зібрався у відставку, а через вісім днів відкликав свою заяву. Однак Партія регіонів вирішила не втрачати такий шанс. І Тихонов повідомив, що комітет вирішив все одно розглянути заяву Луценка про звільнення. При тому, що наявність в комітету другої заяви, яка анулювала першу, визнав і сам Тихонов: "Луценко в ній написав, що домовився з президентом, прем’єром і спікером, а тому буде далі працювати".

Тихонов не придумав обґрунтування для "операції Луценко" – він лише повідомив, що свою заяву міністр відкликав з порушеннями. Але в чому вони полягали, також сказати не зміг.

"Стосовно Луценка у нас на комітеті відбулися дебати з різкою критикою роботи МВС. Ми вирішили запросити Луценка на звіт до парламенту з наступним рішенням про відставку", - сказав Тихонов.

Фактично ж зараз відбувається те, про що попереджали представники Партії регіонів 3 серпня 2006 року, коли погодилися проголосувати за Луценка при формуванні уряду. Це був необхідний крок для затвердження Януковича прем’єром. Зараз і надалі тримати цього міністра в уряді потреби в них немає.

Втім, якщо навіть Луценка не вдасться зняти через голосування, то в запасі є варіант "Б" – утворення слідчо комісії з перевірки корупції в органах міліції з тимчасовим усуненням Луценка від виконання обов’язків міністра.

Дії Партії регіонів вирізняються особливим садизмом: в число членів комісії пропонується призначити депутатку Валерію Матюху – ту саму, яка, за легендами, дала алібі пану Крюковському – одному з підозрюваних у справі про вбивство Романа Єрохіна.

Втім, результати усунення Луценка залежать від радикальності Януковича у своїх намірах іти на загострення з Ющенком.

Зустріч президента і прем’єра, під час якої, як заявляв Янукович, він мав намір обговорити відставку міністрів від "Нашої України", поки не відбулася – Ющенко перебував на лікарняному.

Тому, можливо, голосування за звільнення помаранчевих урядовців відкладуть на кілька днів. Ще одна причина відтермінування – необхідність визначитися з новими урядовцями.

Так, за інформацією з різних джерел, серед головних претендентів на посаду міністра юстиції – Олександр Лавринович. Він уже працював на цій посаді за попереднього прем’єрства Януковича, а зараз він є першим заступником міністра Кабінету міністрів. На цьому місці запам'ятався війною в контрасигнацію з Ющенком.

Міністром молоді та спорту замість Юрія Павленка можуть стати баскетболіст Олександр Волков (який формально є членом "Нашої України", але входить до антикризової коаліції) або Віктор Корж (в минулому соратник Суркіса, зараз член Партії регіонів, колишній голова фізкультурно-спортивного товариства "Динамо").

Готовий кандидат на посаду міністра охорони здоров'я від Партії регіонів – лікар Бориса Колесникова Тетяна Бахтєєва, але вона і зараз непогано влаштована, тому навряд відмовиться від депутатства і посади голови профільного комітету. Інший претендент від Партії регіонів – перший заступник міністра Олександр Орда, відомий неприємними для Ющенка заявами про його отруєння. Водночас джерела в партії Януковича не висловлюють невдоволення і чинним міністром Юрієм Поляченком.

Менше ясності з посадою міністра культури – кажуть, вона може відійти фракції Соцпартії.

Тим часом назріває інтрига з ще одним кадром – губернатором Харківської області Арсеном Аваковим.

Як вдалося з'ясувати, минулої середи на засіданні Кабміну було ухвалено рішення направити Ющенку подання уряду на звільнення Авакова в зв’язку з вотумом недовіри, висловленим йому обласною радою. Джерела в Партії регіонів стверджують, що Авакову на Банковій запропонували піти за власним бажанням з подальшим працевлаштуванням. Людина, яка може прийти на його місце, не називається – але, за однією з версій, це нинішній заступник Віктора Балоги Віктор Бондар.

Однак, кажуть, останні сили у бій за Авакова кинув брат президента Петро Ющенко – син якого зараз є заступником губернатора Харківщини.

P.S. Про останні події навколо перебування представників "Нашої України" в уряді готуйтеся запитати в Романа Безсмертного - чат-конференція за його участі відбудеться у четвер о 14-00 в "Українській правді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді