Сумарну вартість українського житла оцінили в $300 млрд.

П'ятниця, 10 листопада 2006, 18:25

Сукупна вартість житла в Україні складає не менш ніж 300 млрд. дол., з яких третина припадає на житло в Києві.

Таку думку висловив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук, передає "Інтерфакс-Україна".

"За нинішнього рівня цін загальна вартість житла в Україні складає як мінімум 300 млрд. дол. (з них 100 млрд. дол. - у Києві)", - повідомив Гриджук.

При цьому, за його оцінкою, ринок нерухомості в Україні має ознаки цінового перегріву. "Можна стверджувати, що зростання цін на неї (нерухомість) більш схоже на мильний пузир, який рано чи пізно якщо не лусне, то поступово буде здуватися", - вважає Гриджук.

У цьому зв'язку банкір зазначає, що ціни на житло ніяк не відповідають рівню доходів населення.

"Якщо реальний ВВП за останні шість років зріс приблизно наполовину, а номінальні доходи населення – лише подвоїлися, то ціни на нерухомість у Києві та деяких інших регіонах країни підвищилися в чотири-п'ять разів", - зазначає Гриджук.

За його оцінкою, усім суб'єктам ринку необхідно обережно ставитися до тенденцій ринку з огляду на ризики при вкладенні коштів та фінансуванні об'єктів нерухомості.

При цьому він нагадує, що у 2005 році українські банки нарощували обсяги заборгованості по іпотечних кредитах у середньому на 600 млн. грн. щомісяця - заборгованість по іпотечних кредитах у 2005 році зросла в 3,38 рази – до 10 млрд. 600 млн. грн. (7,4% загального кредитного портфелю).

За його даними, на першу десятку найбільших банків припадає 85% ринку іпотеки.

Банкір зазначає, що фінансово-кредитні установи розуміють, що населення не може повертати кредити в стислий термін, і тому надають позики на 10-20 років.

За його оцінкою, у таких умовах одним з найбільш важливих шляхів фінансування будівництва житла стають довгострокові зовнішні запозичення.

"Зараз існує реальна можливість залучати фінансові ресурси на тривалий період - 5-10 років", - зазначає фінансист. При цьому, на його думку, залучити гроші інвесторів на термін більш 10 років дозволить секьюритизація іпотечних портфелів українських банків, яка дозволяє прогнозувати розширення використання цього інструмента кредитно-фінансовими установами.

Банкір зазначає, що попит на відповідні цінні папери з боку іноземних інвесторів буде перевищувати пропозицію.

Загалом, на його думку, незважаючи на перегрів ринку житлової нерухомості, обсяги видаваних банками іпотечних кредитів будуть зростати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді