Дзвін чекає

Понеділок, 13 листопада 2006, 14:29

Останнім часом доволі багато доводилося чути від знайомих, друзів, однокурсників (свідомих громадян, які уважно стежать за останніми подіями в державі, й більшість із яких активно боролася у 2004-му) думок на кшталт: я більше нікому з політиків не буду вірити, я більше ніколи ні за ким не піду.

Після двох років Майдану люди почуваються ошуканими, тому що бачать, як із кожним днем у їхній країні стає на дещицю більше того, проти чого вони так довго й затято боролися.

Що не день, після тривалого відсиджування в тіні в повсякденне життя або й навіть у високі кабінети заповзають різношерсті витвори "кучмізму", чия репутація, здавалося, назавжди заплямована фальсифікацією президентських виборів та іншими злочинами.

Гасло "бандитам – тюрми!", знітившись, нервово палить. А вони ще й дозволяють собі різні варварські акції типу "корегування" (шляхом усунення) написів часів Майдану на колоні біля Головпоштамту.

Повертається сумнозвісна "підкилимовість" у ході ухвалення рішень чи переговорах у вищих ешелонах влади. Це засвідчують нещодавні переговори з Росією щодо майбутньої ціни на газ.

Сьогодні опозиційні, а ще декілька місяців тому – привладні політичні сили після провальної спроби створити помаранчеву коаліцію нарешті прозріли й побачили всю згубність політичної реформи для України сьогодні.

Їхні представники кажуть, що то був вимушений крок, і саме завдяки йому революція відбулася без краплини крові. Але ж вони забувають, що кров лилася протягом виборчої кампанії не раз, і не два – згадати хоча б напад на людей біля ЦВК чи систематичні побиття сумських студентів.

Насправді, кожен із нас, виходячи 22 листопада на Майдан, був свідомий всіх можливих наслідків цього кроку та все ж долав страх задля того, щоб перемога була повною та беззаперечною.

Ми віддали політикам декілька місяців зі свого життя (й вони відразу ж це відчули, опинившись у нових зручних кабінетах на шанованих у країні посадах), навзамін доручивши їм зробити так, щоб той жах, який творився в Україні протягом тринадцяти років, більше ніколи не став реальністю.

Тепер бачимо – це завдання виявилося їм не по силам. Помаранчева команда якимось дивним чином була тихо, без зайвого шуму, відтерта від влади більш організованими політичними силами.

А своєю злочинною безпорадністю навіть спромоглася привести до управління державою силу, котра отримала на виборах аж трьохвідсоткову підтримку населення.

А перед цим ще й спробувавши під гаслом "Не зрадь Майдан!" об'єднатися з тими, проти кого ми, власне, й боролися на тому самому Майдані.

Скажіть, шановні, навіщо тепер нам, людям, які привели вас, помаранчевих політиків, до влади, ваша опозиційність?

Чому не можна було розпустити Верховну Раду, коли одна з політичних сил різко змінила ті гасла, з якими йшла до виборців, на протилежні, чим фактично відмовилася захищати інтереси останніх?

Ми довірили вам владу, а ви, на жаль, нею не змогли скористатися.

За такого стану речей руки просто опускаються. Дійсно, не хочеться більше нікому вірити. Та вірити треба, вірити в самих себе. Адже це ми вийшли тоді протестувати проти кривди й несправедливості.

Це ми побороли злочинний режим і пообіцяли одне одному, що більше ніколи й нічого не будемо боятися та обов'язково знову вщерть заповнимо Майдан, якщо біда повернеться.

Після помаранчевої революції на Контрактовій площі у скверику біля пам'ятника Сагайдачному було встановлено пам'ятного дзвона.

Під час урочистої промови тоді говорилося, що потрібно буде бити в нього у випадку повернення кучмізму. Так от, автор був там буквально напередодні і, знаєте, дзвін чекає...

Олександр Войтко, студент Національного університету "Києво-Могилянська академія", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді