Росії серйозно не вистачає газу

Понеділок, 13 листопада 2006, 16:40

Російські урядові аналітики підготували доповідь для президента Путіна, у якій повідомляється про те, що Росії може не вистачити газу для внутрішнього споживання вже у 2007 році.

Причому до 2010 року дефіцит може скласти 27,7 млрд. кубометрів на рік. Щоб запобігти кризі, глави РАО ЄЕС і "Газпрому" у черговий раз спробують умовити Путіна відпустити ціни на газ, пише російська газета "Вєдомості".

Це неминуче призведе до підвищення темпів інфляції, так що у російського президента буде непростий вибір.

За оцінками економістів мінпроменерго РФ, в 2007 році дефіцит газу складе 4,2 млрд. кубометрів.

Щоб забезпечити потреби населення й економіки Росії, а також виконати експортні контракти, в 2007 році необхідно 729,9 млрд. кубометрів, а видобуток "Газпрому" і незалежних виробників у сумі із закупівлями середньоазіатського газу складуть 725,7 млрд. кубометрів.

Прогноз на більше віддалене майбутнє ще більш тривожний: через рік дефіцит подвоїться, до 2010 року досягне 27,7 млрд. кубометрів, а до 2015 року - уже 46,6 млрд. кубометрів.

За словами урядового чиновника, знайомого з доповіддю, у ньому відбита динаміка енергоспоживання - "зростання на 5-6% на рік".

Тому підходи до паливної політики пропонується радикально переглянути.

"Без планомірного й істотного збільшення цін на газ і зміни відносин у газовій галузі не вдасться вирішити корінні проблеми", - цитує доповідь чиновник.

Звісно, що для того, щоб незалежні компанії почали вкладати у видобуток газу, його ціна на внутрішньому ринку повинна бути значно вище.

Підбиваючи підсумок, урядові експерти пропонують змінити систему торгівлі газом. Ввести довгострокові контракти на поставку із прив'язкою ціни до ціни експортних контрактів. Одночасно планується підняти ціну газу для промисловості й ГЕС до 80 доларів, зберігши ціни для населення, ЖКХ і ТЭЦ незмінними.

Усі ці заходи неминуче приведуть до загального підвищення цін, упевнені експерти.

У зв'язку із цим Кремль, який особливо болісно сприймає зростання цін на енергію напередодні виборів, може відмовитися від пропозицій уряду, які також підтримують "Газпром" і РАО ЄЕС. Тим часом, на думку незалежних експертів, баритися не можна.

Lenta.ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді