Лукашенко не хоче платити за газ за новими цінами й погрожує РФ обмеженням транзиту

Понеділок, 13 листопада 2006, 19:11

Президент Білорусії Олександр Лукашенко завірив уряд своєї країни в тому, що Росія не буде значно піднімати ціну на газ.

Коментуючи свою зустріч із президентом Росії Владіміром Путіним, Лукашенко заявив, що одержати частку в "Бєлтрансгазі" Росія зможе тільки за ринковими цінами, а, якщо Росія буде перешкоджати ввозу білоруських товарів, Мінськ відповість обмеженням транзиту, заявив Лукашенко.

Як заявив Лукашенко в понеділок, 13 листопада, на нараді з членами білоруського уряду, на переговорах у Москві він висловився "проти інсинуацій з ціною на газ в 200 доларів" й одержав запевняння російської сторони, що така ціна не називалася.

При цьому Білорусія, за його словами, буде "вимагати, щоб умови залишилися такі, як сьогодні", тобто близько 47 доларів.

"У іншому випадку, ми не матимемо змогу заплатити такі гроші", - сказав Лукашенко.

При цьому президент Білорусії повідомив, що вони з Путіним не обговорювали точну ціну, - це справа бізнесу. Однак Лукашенко абсолютно впевнений, що "природний газ у Білорусію буде поставлятися безперебійно і у необхідних обсягах".

Вимагаючи збереження внутріросійської ціни на газ, що поставляється в країну, за білоруську газорозподільну компанію "Бєлтрансгаз", про бажання придбати яку не раз заявляв "Газпром", білоруський лідер хотів би одержати повну ринкову вартість і навіть більше того.

За словами президента, проведена нідерландським банком ABN Amro оцінка "буде основою, яка визначає точку відліку в переговорах про ціну на "Бєлтрансгаз".

При цьому Лукашенко, за його словами, повідомив російській стороні, що "чеська газотранспортна система, яка значно менше "Бєлтрансгазу", була продана за 5,5 млрд. доларів". "Наш "Бєлтрансгаз" значно більше, а це під 10-12, а за деякими оцінками, під 17 млрд. доларів", - додав президент Білорусії.

Finance.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді