Парламенту пропонують ретельніше прискіпуватись до іноземних банків

Четвер, 16 листопада 2006, 09:49

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності ВР рекомендує парламенту прийняти в другому читанні законопроект, який дозволяє іноземним банкам відкривати на території філії, але передбачити більш високі вимоги до таких кредитно-фінансових установ.

Як повідомило інформаційне управління парламенту на веб-сайті ВР у середу, у ході доробки законопроекту вимога до статутного капіталу банку, який хоче відкрити філію в Україні, підвищено з 150 млн. євро до 500 млн. євро, передає "Інтерфакс-Україна".

"Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламентові прийняти в другому читанні проект закону про внесення змін у закон про банки... Передбачено також, що статутний капітал іноземного банку повинний складати не менше 500 млн. євро", - сказано у повідомленні.

Крім того, фінансовий комітет вважає, що внесений проект буде сприяти розширенню конкуренції на ринку банківських послуг, а також прискоренню вступу України до СОТ.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко восени направив у ВР ряд законопроектів, прийняття яких необхідно для завершення процесу вступу країни до СОТ.

Зокрема, запропонований главою держави законопроект про доступ на український ринок філій іноземних банків установлював винятковий перелік умов для цього. Такими умовами, серед іншого, були: наявність в іноземного банку статутного капіталу не менше ніж 150 млн. євро; мінімального розміру приписного капіталу філії - не менш ніж 10 млн. євро; наявність письмового зобов'язання іноземного банку про безумовне виконання їм зобов'язань, що виникли у зв'язку з діяльністю його філії на території України.

Верховна Рада підтримала цей законопроект у першому читанні 2 листопада.

За даними Нацбанку, до вересня в Україні діяли 30 банків за участю іноземного капіталу (11 з них - з 100%-ним іноземним капіталом), тоді як всього в країні діяло 166 банків. При цьому частка іноземного капіталу в загальній сумі капіталу українських банків до вересня зросла до 22%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді