Нємцов: Російський газ для України буде дорожчати

Понеділок, 20 листопада 2006, 12:30

Російський газ буде дорожчати через дефіцит на внутрішньому російському ринку.

Про це заявив у понеділок, 20 листопада, російський експерт Боріс Нємцов журналістам перед початком засідання круглого столу "Україно-російські відносини в новій європейській архітектурі", повідомляє УНІАН.

"Проблема в Росії газова - серйозна не тільки в політичному, але й господарському плані. Справа в тому, що в Росії не вистачає газу", - сказав Нємцов.

Він відзначив, що 22 листопада президент РФ Владімір Путін буде проводити нараду з приводу дефіциту природного газу для внутрішнього російського ринку.

Нємцов упевнений, що керівництво Росії не може навіть при бажанні продавати дешевий газ для України й у такий спосіб підтримати прем'єр-міністра Віктора Януковича.

"У Росії - дефіцит газу й цей дефіцит буде наростати", - прогнозує Нємцов.

Нємцов підкреслив, що за останні 6 років "Газпром" не розробив жодного нового родовища й не побудував жодного газопроводу. За його словами, за цей період видобуток газу виріс на 3%, а економіка Росії - на 50%.

"Зараз дуже багато електростанцій задихаються від недостачі газу у нас в Росії", - сказав Нємцов, відзначивши, що саме тому Росія не може дозволити собі збільшити поставки газу й продовжувати продавати газ за демпінговими цінами.

Експерт вважає, що дефіцит газу на внутрішньому ринку РФ не можуть покрити його закупівлі в Туркменістані, Казахстані й Узбекистані.

"Україні треба готуватися до того, що Росія буде підвищувати ціну", - сказав Нємцов.

Нємцов переконаний, що Кремль "проводить божевільну політику в газовій галузі, що призвела до гігантської кризи всередині Росії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді