Нафта ставить "антирекорди": ціна досягла 17-місячного мінімуму

Понеділок, 20 листопада 2006, 14:47

Світові ціни на нафту продовжують стрімке падіння. У п'ятницю, 17 листопада, на Нью-йоркській товарній біржі за барель сорту WTI з поставкою в грудні давали 55,8 долара - найнижча ціна за останні 17 місяців.

Гострі регіональні конфлікти, що викликали бурхливий ріст нафтових цін, до кінця 2006 року трохи вщухли, тому ринок знову згадав про фундаментальні фактори: попит та пропозицію.

В умовах росту запасів нафти в США й стабільного попиту зниження цін продовжиться.

Максимальної оцінки - більше 78,5 долара за барель - нафта досягла в момент найвищої напруженості між Ізраїлем і Ліваном, кризи навколо іранської ядерної проблеми й нестабільності в Нігерії. Під кінець року геополітичні страсті вщухають, і ціни починають знижуватися.

Основною причиною різкого зниження цін на нафту аналітики називають дані Міжнародного енергетичного агентства про запаси в США: за тиждень, що завершився 10 листопада 2006 року, вони зросли на 1 млн. 300 тис. барелів - до 336 млн. барелів. Це на 300 тис. барелів більше, ніж очікували аналітики.

Зниження цін на нафту також пов'язане зі сприятливими метеорологічними прогнозами. На думку експертів, якщо не буде серйозних похолодань і військових конфліктів, нафта знизитися ще на кілька відсотків.

Втім, як говорять фахівці, Організація країн експортерів нафти намагатиметься зробити все, щоб падіння не було занадто глибоким.

ОПЕК уже оголосив про скорочення з 1 листопада видобутку нафти на 1 млн. 200 тис. барелів на добу до 26 млн. 300 тис. барелів.

NEWSru.com

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді