Казахстан проти "газового ОПЕК", який просувається Росією

Понеділок, 20 листопада 2006, 17:29

Ідея створення на просторі колишнього СРСР газового картелю, аналогічного ОПЕК, одержала першого серйозного опонента в особі Казахстану.

Виконавчий директор блоку газових проектів "КазМунайГазу" Бахитжан Ісенгалієв на засіданні "круглого столу", яке пройшло в понеділок у Держдумі РФ, заявив про прагнення Казахстану поставляти газ у Європу в обхід Росії.

Ісенгалієв заявив: "Досить жорстка позиція "Газпрому" з посиланням на російські закони не дозволяє Казахстану в цілому й тому ж "КазРосГазу" (СП "Газпрому" з "КазМунайГазом") реалізовувати газ у Східну та Західну Європу по прийнятних ринкових цінах. В цілому ситуація, що складається в наших відносинах, змушує Казахстан шукати альтернативні варіанти експорту казахстанських вуглеводнів".

Серед таких проектів він навів казахсько-китайський газопровід потужність 30 млрд. кубометрів, перша черга якого повинна запрацювати у 2009 році.

Він також назвав проект транскаспійського газопроводу, який за підтримкою ЄС і США "здобуває усе реальніші явні риси".

"Незважаючи на певні ризики й можливі проблеми в реалізації цього проекту, є підстави думати, що цей проект буде реалізований, і до цього нас підштовхує позиція наших шановних (російських) колег", - підкреслив він.

Керівництво "Російського газового товариства" у понеділок привело нові деталі висунутої їм концепції "газового ОПЕК" на просторі колишнього СРСР, головною метою якого повинно стати забезпечення цінових інтересів виробників газу в СНД у діалозі з Євросоюзом.

Основою вироблення погоджених дій на газовому ринку може стати організація МАННГО ("Міжнародний альянс національних неурядових газових організацій країн, що провадять і транспортують газ"), яка повинна об'єднати галузеві газові організації країн СНД і газові компанії цих держав.

У виступі першого заступника начальника департаменту маркетингу, переробки газу й рідких вуглеводнів "Газпрому" Алєксандра Міхєєва не було слів "ОПЕК", "картель" або "альянс".

Однак він підкреслив, що "з боку "Газпрому" робиться все можливе для консолідації інтересів країн СНД та ЄврАзЕс у газовій галузі".

"Газпром" підвищив у три рази ціну купівлі газу в Центральній Азії, піднімає до європейського рівня ціну на газ для споживачів газу в СНД, бере участь у розвідці, видобутку газу й управлінні газо-транспортними активами ряду країн СНД і, "як показує практика, у всіх країнах, куди прийшов "Газпром", нікому гірше не стало".

Нарешті представник "Газпрому" погодився з риторикою ідеологів "газового ОПЕК", заявивши, що "консолідація ресурсів газу дозволить уникнути їхнього розмивання й зниження ціни на ринку споживання газу".

Фінал дискусії підвів посол РФ в Україні Віктор Чєрномирдін. Він переконаний, що газовий альянс буде створено. При цьому він підкреслив, що російській стороні необхідно активніше працювати з партнерами по СНД: "Газпром повинен чіткіше говорити, формулювати й пояснювати".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді