Для Костусєва стала одкровенням монополія "УкрГаз-Енерго"

Вівторок, 21 листопада 2006, 14:58

До кінця року Антимонопольний комітет повинен визначити чи є ЗАТ "УкрГаз-Енерго" монополістом на ринку поставок газу до України.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв.

"Коли в січні нинішнього року АМКУ давав згоду на створення УкрГаз-Енерго", ми виходили з того, що з появою цієї компанії в НАК "Нафтогаз" з'явиться конкурент у сфері поставок природного газу", - сказав Олексій Костусєв.

За його словами, будь-яке інше рішення в цьому випадку було б протизаконним, оскільки зі створенням "УкрГаз-Енерго" на ринку повинні були з'явитися умови для здорової конкуренції.

Однак з 2 по 15 листопаду в АМКУ звернулися кілька великих промислових підприємств у зв'язку з тим, що ЗАТ "УкрГаз-Енерго" відмовляється поставляти їм газ у листопаді 2006 р.

Це ВАТ "Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського", ВАТ "Запорізький масложиркомбінат", ВАТ "Південний ГЗК" (м. Крив-Ріг), Харківський жирокомбінат, ВАТ "Марганецький ГЗК", ЗАТ "Львівський жирокомбінат", ВАТ "Дніпроазот" (м. Дніпропетровськ), ВАТ "Залізорудком"(м. Крив-Ріг).

Як повідомив Костусєв, подібні дії, з боку монополіста можуть розглядатися як зловживання монопольним положенням, але за умови, що у заявників дійсно не було чи немає альтернативних джерел поставок газу.

Такі дії за законом спричиняють штраф у розмірі до 10% річного виторгу і за рішенням суду відшкодування понесеного збитку в дворазовому розмірі.

"Однак, для того, щоб можна було законно застосувати до відповідача такі санкції, АМКУ повинен у встановленому законом порядку визнати "УкрГаз-Енерго" монополістом. Після цього ми повинні сказати, що це підприємство дійсно зловживає своїм монопольним положенням", - підкреслив Костусєв.

За словами Костусєва всі ці питання вимагають ретельного дослідження і часу. Тому складно сказати, коли саме закінчиться розслідування і буде винесене рішення щодо санкцій.

Економічна Правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді