Економіст проти геолога: Пинзеник критикує боргову політику Азарова

Четвер, 23 листопада 2006, 17:14

Боргова політика нинішнього уряду, спрямована на здійснення необґрунтованих зовнішніх запозичень та покриття дефіциту бюджету за рахунок нарощування державного боргу, свідчить або про фахові проблеми керівництва уряду або про свідомий вибір напрямку до обмеження економічної незалежності України.

Таку думку висловив екс-міністр фінансів, лідер партії "Реформи і Порядок" Віктор Пинзеник у заяві, текстом якої володіє "УП".

"Уряд сьогодні пишається "виконанням плану запозичень", а по суті – втягуванням країни в борг", - наголошує Пинзеник.

"Це економічний абсурд. Адже насправді виконати цифру плану позичання грошей за відсутності потреби у такому позичанні означає взяти на себе додаткові зобов’язання з бюджету - роками його повертати, виплачуючи за нього відсотки та кошти на обслуговування", - йдеться в заяві екс-міністра.

"Це при тому, що на рахунках уряду станом на початок серпня залишалося близько 14 мільярдів гривень, в тому числі і кошти, зекономлені за попередні півтора роки за рахунок скорочення державного боргу України", - нагадує Пинзеник.

"Щоб зрозуміти абсурдність та шкідливість дій уряду в борговій політиці, слід провести аналогію із сім’єю, яка заощадила, для прикладу, 14 тисяч гривень. Цих грошей достатньо на всі потреби, а сім’я раптом починає позичати гроші, за які треба платити відсотки", - пояснює екс-міністр.

Пинзеник нагадує, що півтора попередні роки, починаючи з 2005-го, завдяки політиці скорочення державного боргу України, він зменшився на 12 мільярдів гривень (станом на 30.09.2006), що дозволило щорічно вивільняти для нагальних бюджетних потреб 1 мільярд гривень.

Окрім зазначеного, у Пинзеника викликає подив намір уряду позичати винятково на зовнішньому ринку. Така політика, на його думку, не дає можливості Національному банку проводити незалежну грошову політику та посилює інфляційні процеси. Оскільки уряд змушуватиме Нацбанк викуповувати зовнішні запозичення за рахунок гривневих інтервенцій (емісії).

Довідка. Нагадаємо, що діючий міністр фінансів Микола Азаров закінчив Московський державний університет за спеціальністю – геолог-геофізик і до 1995 року працював за своєю спеціальністю. Лише з 1996 почав займатися фінансами, одразу очоливши Державну податкову адміністрацію.

Економічна Правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді