Боротьба дурнів із цифрами

Понеділок, 27 листопада 2006, 11:43

Можливо, у цьому житті з них була б якась користь.

Янукович міг би гарно керувати яким-небудь автотранспортним підприємством, за допомогою непарламентських висловів та стусанів, пояснюючи підлеглим шкоду від п'янства на робочому місці.

Азаров міг би до сих пір командувати партією геологів, ходити з наплічником по лісах і болотах та спілкуватися зрозумілою лиш йому мовою з гірськими породами.

Проте, чиясь зла воля загіпнотизувала цих людей і вселила у них впевненість, що вони – видатні державні керманичі, професіонали-економісти.

Насправді ж у голові цих любителів надувати щоки – нарізка із газет періоду пізнього соціалізму і терміни, яких вони набралися у своїх спонсорів-бізнесменів: "капіталізація", "диверсифікація" тощо.

В глибині душі вони розуміють, що зайві. Адже бізнесмени краще за урядовців знають, як, що і для кого виробляти, куди і скільки вкладати грошей, та що і за яку ціну продавати.

Проте, урядовці прагнуть перетворити свій Кабмін на храм божественної справедливості, де місцевим жерцям Абсолют дав право відбирати у одних і давати іншим. Залишається сподіватися, що бізнесмени в парламенті зможуть вилікувати уряд від його соціалістичної гарячки.

Інфляційний Янич та меморандумний Янукович

Логіка дій Кабміну витончена рівно настільки, наскільки досконалі ораторські здібності Азарова. Уряд хвилюють ціни, що зростають – значить, треба примусити підприємців знижувати вартість продукції, що продається.

Як? Дуже просто – викликати на розмову та пригрозити.

Починалося все з нафтового ринку. На світових ринках ціна нафти впала більш ніж на третину. І тому уряду вдалося "переконати" компанії, що тримають під своїм монопольним контролем ринок нафтопродуктів України, знизити ціни на невеликий відсоток.

Монополісти скинули трохи, щоб уряд від них відчепився. (Адже монопольні прибутки і без того дають їм на хліб і до хліба).

А в уряді, мабуть, подумали – так можна домовитися з усіма.

Наступними жертвами стали виробники курятини. З ними теж провели розмову на предмет того, що потрібно любити ближніх своїх до глибини своєї кишені, і вони зробили вигляд, що погодилися.

Далі настала черга підприємств харчової сфери.

Вони отримали "височайшеє повєлєніє" знизити свої націнки. Під загрозою штрафу.

Таким чином, в загальних рисах зрозуміло, як саме уряд проФФесіоналів буде далі знущатися над економікою – за допомогою "меморандумів".

Там, де на ринку існує декілька монополістів, з ними будуть домовлятися напряму. У обмін на непорушне домінування існуючих гравців, їх примушуватимуть трохи знижувати ціни.

(Звичайно, тут не буде йтися про створення умов для справжньої конкуренції. Адже, керуючись проФФесіональною ж логікою, якщо ринок працює на конкурентних засадах і сам себе регулює – навіщо тоді уряд?)

А там, де присутня конкуренція, Кабмін не гребуватиме адміністративним тиском на підприємців, штучно знижуючи їхню норму прибутку – тобто, іншими словами, грабуючи їх.

(І знову ж-таки, мова не йде про спрощення регуляторної системи, що дасть змогу знизити адміністративні видатки підприємців, і, як результат, зробити меншою ціну кінцевої продукції. Навпаки, підприємців будуть іще більш жорстко контролювати, і карати за будь-яку зайву гривню прибутку.)

Найбільша "радість" від цього накриє кінцевих споживачів. Адже щоб зберегти свою норму прибутку, підприємці будуть економити на якості.

А показники інфляції, можливо, будуть не такими жахливими, проте, від цього буде легше лише начальникам Кабміну. Цифри задовольнять чиновників, проте реальний добробут громадян впаде.

Отже, зараз януковичі з ентузіазмом розбудовують репресивну машину, яка дозволить, принаймні, імітувати потрібні їм результати.

Хоча, чесно кажучи, їх це вже не врятує.

Річна інфляція ризикує побити рекорд п'ятирічки. Ріст цін у листопаді може бути близьким до жовтневого показника – 2,6%, що є дуже негативною тенденцією на фоні дешевшання автомобільного пального.

За підсумками року інфляція, вірогідно, перевищить 12%. Нагадаємо, поки що врожайним на інфляцію був лише 2004-й (теж, як не дивно, рік активного царствування Януковича) – тоді ціни зросли на 12,3%, що складає найбільший відсоток за останню п'ятирічку.

Тому уряд у відчаї кидає всі свої ресурси на те, щоб силою "вибити" із економіки потрібні йому цифри.

Ахметов – проти

Проте, на певному етапі починається найцікавіше. Неандертальські технології управління економікою від Партії регіонів ставлять у незручне становище декого з акціонерів цієї політичної сили.

Справді, акціонерам потрібно відбивати свої інвестиції, в тому числі і в розкрутку партрегіональних політиків. І, мабуть, Ринату Ахметову подвійно неприємно, що політик, вибраний за його гроші, на додачу ще й своїм популізмом заважає йому заробляти.

Саме такий жест роздратування продемонструвала компанія Ахметова Систем Кепітел Менеджмент у Донецькій області, де вона володіє великою мережею АЗС. СКМщики просто відмовилися продавати бензин за цінами, які спустив їм згори Янукович.

Їхній приклад стали наслідувати й інші заправки в області.

На жаль, мало хто в Україні, крім Ахметова, має такі широкі можливості, щоб публічно показати Віктору Федоровичу, чого варті його економічні ініціативи.

Адже дійсно, уряд може до хрипоти у горлі закликати знижувати будь-які ціни. Але він не має переходити межу – погрожуючи різного роду насиллям, втручатись у ціноутворення.

У зв'язку з демаршем Ахметова можна сподіватися, що рівень ринкової освіченості найвпливовішого олігарха зростає.

І не виключено, що прийде світлий момент, коли Ринат Леонідович нарешті вирішить, що йому (а разом з тим і державі) потрібні більш компетентні державні менеджери, ніж ті геологи та автолюбителі, які зараз засіли на Грушевського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді