США забороняють Грузії купувати іранський газ

Понеділок, 27 листопада 2006, 17:56

США вважають неприйнятним довгострокове стратегічне співробітництво між Грузією й Іраном з питання поставок газу, заявив американський посол у Тбілісі Джон Тефт.

За його словами, висловлення заступника держсекретаря США Метью Брайза про те, що Білий дім не буде проти, якщо Тбілісі користується іранським газом для подолання енергетичної кризи, було невірно витлумачене.

"Ми з розумінням поставилися до факту, коли торік у форс-мажорній ситуації через вибух на газопроводі Грузія взимку залишилася без газу, і з Ірану вдалося завезти малу кількість газу. Але довгострокове стратегічне партнерство між Іраном і Грузією в цьому питанні для нас неприйнятне", - відзначив американський посол.

Він уточнив, що зазначена позиція США пов'язана, з одного боку, з останніми резолюціями ООН і роботою Ірану над ядерною зброєю.

З іншого боку, підкреслив Тефт, США вважають активом стратегічного значення для Грузії трубопровід з транспортування газу з азербайджанського родовища Шах-Деніз.

"Ми підтримуємо енергонезалежність Грузії й докладаємо всіх зусиль в цьому напрямку. Вважаємо, що Північно-Південний трубопровід для Грузії є активом стратегічного значення. Саме тому США фінансують його реабілітацію", - пояснив Тефт.

Як повідомлялося раніше, грузинська влада, у чиї плани входить зниження залежності країни від російського газу, веде переговори про поставки енергоносіїв з Тегераном.

Відповідно до домовленостей між Грузією й "Газпромом", вартість газу у 2006 році становить 110 доларів за тисячу кубометрів. З 2007 року "Газпром" запропонував уряду Грузії природне паливо за новою ціною - 230 доларів за тисячу кубометрів.

Президент Грузії Міхаіл Саакашвілі 14 листопада заявив, що його країна не буде купувати у Росії природний газ за новою ціною.

РИАНовости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді