Визнання Голодомору геноцидом: проблема тлумачень чи політичні маніпуляції?

Вівторок, 28 листопада 2006, 14:20

В нинішніх дискусіях навколо Голодомору представники Партії Регіонів і їхні ліві союзники наголошують, що це не був "геноцид", оскільки в Конвенції ООН 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього "під геноцидом розуміються наступні дії, чинені з наміром знищити, цілком чи частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку:

1) убивство членів такої групи;
2) заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи;
3) навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове фізичне знищення її;
4) міри, розраховані на запобігання дітородіння в середовищі такої групи;
5) насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу".

Оскільки серед постраждалих у 1932-33 роках були і представники інших націй, етносів, то це, стверджують антикризовики, не був геноцид.

Тому у внесеному регіоналами проекті закону, Голодомор 1932–1933 років в Україні кваліфіковано як "злодіяння сталінського режиму проти людства, національна трагедія українського народу".

Розрахунок очевидний: уникнемо не тільки терміну геноцид, а ще й, як і в критиці культу особи за радянських часів, представимо винним лише Сталіна, а не всю комуністичну систему.

Посилання регіоналів і їхніх лівих союзників по коаліції на Конвенцію змусило автора звернутися до її оригіналу та дотичних до неї міжнародних документів.

Читаючи уважно цитовану вище статтю 2, бачимо, що насправді для визнання Голодомору геноцидом не має юридичного значення чи він був спрямований проти всього українського народу (хоча зрозуміло, що це було частиною мети), чи проти його частини – українського селянства.

Адже пункт третій чітко говорить про "навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на її повне чи часткове фізичне знищення".

Що означають "життєві умови" у викладі міжнародних правників? У "Доповіді підготовчої комісії для Міжнародного Кримінального Суду від 6 липня 2000 року" сказано: "термін "життєві умови" може включати, але не обмежуватися, навмисним позбавленням ресурсів, незамінних для виживання, таких як їжа або медичні послуги, або систематичне виселення з помешкань".

(The term "conditions of life" may include, but is not necessarily restricted to, deliberate deprivation of resources indispensable for survival, such as food or medical services, or systematic expulsion from homes).

На сайті міжнародної організації "Prevent Genocide International" ("Попередимо геноцид у світі"), що дає тлумачення термінів Конвенції, наголошується, що до "життєвих умов" включаються "конфіскація врожаю і блокада поставок їжі" ("Deprivation of the means to sustain life can be imposed through confiscation of harvests, blockade of foodstuffs").

Також наголошується: "Важливим є речення "повне або часткове". Знищення тільки частини групи (таких як її освічені члени чи такі, що проживають в одному регіоні) також є геноцидом". ("The phrase "in whole or in part" is important. Destruction of only part of a group (such as its educated members, or members living in one region) is also genocide").

Таким чином, геноцидом є і знищенням за класовою, соціальною ознакою.

І, нарешті, останнє. Чому раптом у Конвенції проводиться різниця між національною і етнічною ознакою? Роз’яснення представлені на тому ж сайті.

"Національна група включає групу індивідів, чия ідентичність визначається їхнім спільним громадянством або країною походження на відміну від "етнічної групи", для якої ідентичність визначається "спільним культурними традиціями, мовою, або спадщиною".

("A national group means a set of individuals whose identity is defined by a common country of nationality or national origin"; "An ethnical group is a set of individuals whose identity is defined by common cultural traditions, language or heritage").

Дійсно, в романо-германських мовах, слово "nation" насправді частіше має значення "народ, громадянська нація", ніж "нація" в етнічному сенсі. Виходячи з першого визначення, цілком можна говорити про геноцид українського народу, який включає і представників інших етносів, що постраждали від голодомору.

Таким чином, аналіз термінології Конвенції ООН дає можливість зробити очевидний висновок.

Посилання антикризовиків на цю Конвенцію, насправді, з тих або інших причин, має на меті применшити трагедію, що пережила Україна в 1932-1933 роках.

Автор

Олексій Гарань, доктор історичних наук, Києво-Могилянська Академія, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді