Прогноз Світового банку: 4,5% зростання ВВП у 2007

Вівторок, 28 листопада 2006, 14:31

Зростання реального валового внутрішнього продукту України може сповільнитися у 2007 році до 4,5%, тоді як за підсумками поточного року очікується його зростання на 6,5%.

Такі цифри знаходяться в листопадовому економічному огляді Світового банку, присвяченому Україні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Різке погіршення умов зовнішньої торгівлі залишається ключовим короткостроковим ризиком прогнозу, при цьому деяке занепокоєння викликає неадекватне фіскальне реагування. Однак, загалом, макроекономічна ситуація залишає досить простору для того, щоб зосередитися на структурних реформах, щодо яких плани уряду поки залишаються не зовсім ясними", - зазначено в огляді.

При цьому в огляді зазначено, що якщо у 2007 році різко знизяться ціни на метали і зменшиться зовнішній попит на них, може виникнути необхідність здійснення радикального фіскального коректування при одночасному визначеному коректуванні валютного курсу.

Щодо проекту Держбюджету-2007, в огляді зазначено, що документом передбачається поновлення деяких податкових механізмів (наприклад, по спеціальних економічних зонах), що виявилися неефективними в минулому, і в той же час, передбачає напрямок коштів на субсидії з досить невизначеними процедурами їхнього розподілу на тлі різкого уповільнення темпів витрат на заробітну плату і пенсійне забезпечення.

Експерти СБ підкреслюють, що програма реформ залишається незрозумілою.

"Прихід до влади нового уряду на початку серпня, поки що не ознаменувався готовністю до погоджених зусиль щодо прискорення структурних реформ", - зазначається в огляді.

Щодо економічних підсумків поточного року зазначено, що показники розвитку України перевершили очікування, і економіка продемонструвала велику гнучкість щодо цін на енергоносії.

Утім, за оцінкою СБ, прискорення зростання виробництва у 2006 році пов'язано зі сприятливою ситуацією на зовнішніх ринках, що може погіршитися у 2007 році.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів прогнозує зростання ВВП за підсумками 2006 року на рівні 5,8-6%, у 2007-м - 6,5%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді