Ющенко заборонить Януковичу летіти до США?

Вівторок, 28 листопада 2006, 20:43

Анонсований візит Віктора Януковича до США – на межі зриву, а стосунки українських президента і прем’єра – за крок від холодної війни.

Історія з месіджами Януковича у штаб-квартирі НАТО стали уроком для Ющенка. Вересневі заяви прем’єра в Брюсселі, що Україна не готова починати План дій для здобуття членства в Альянсі, були шоком для Банкової, бо під час коаліційних переговорів Янукович обіцяв протилежне.

Більше того – Янукович заявляв готовність написати листа до генсека НАТО. І, ставши прем’єром, він справді відправив йому послання. Щоправда, з проекту документу, підготовленого МЗС, Янукович викинув абзац про приєднання України до Плану дій для членства в НАТО. Вражене такою підступністю, Міністерство закордонних справ кілька днів відмовлялося його надсилати дипломатичною поштою...

Ці події не минули дарма. Тепер Ющенко вимагає від Януковича, щоб напередодні своїх робочих візитів він затверджував на Банковій директиви – тобто тези, з якими він буде виходити на переговори з іноземними керівниками.

Ставлячи таку умову, Ющенко посилається на Конституцію, яка наділяє його правами здійснювати керівництво зовнішньою політикою.

Але запланована на 3-7 грудня поїздка Януковича до Америки може бути зупинена президентом.

У вівторок увечері "Українська правда" отримала інформацію від своїх джерел, де про це говориться як про доконаний факт – начебто близько 18:30 в приміщенні МЗС відбулася процедура вручення ноти про скасування візиту Януковича послу США в Україні Вільяму Тейлору.

Утім, офіційного підтвердження цього знайти не вдалося. Речник МЗС Андрій Дещиця тільки повідомив, що у вівторок після обіду справді мала місце зустріч першого заступника міністра закордонний справ Володимира Огризка з Тейлором, однак зміст їх розмови невідомий.

Оскільки робочий день на цей момент вже закінчився, прес-служба МЗС не змогла видзвонити когось із відповідальних за це працівників.

Водночас джерела в секретаріаті президента підтвердили "Українській правді": вони справді проробляли кроки до скасування візиту Януковича.

"Знаю, що ми готувалися до цього, і знаю, що Тейлор був ввечері викликаний до МЗС. Тому з імовірністю 99% можна казати про те, що така нота справді була вручена послу США", - сказав один з працівників секретаріату на умовах анонімності.

За словами співрозмовника, для обгрунтування скасування візиту Януковича пропонується використати посилання на пункт 3 частини першої статті 106 Конституції України, відповідно до якої президент "представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України".

Як відомо, 13 листопада Ющенко видав указ "Деякі питання дальшого розвитку українсько-американських відносин", яким зобов’язав Кабмін до 22 листопада подати йому на затвердження проект директив делегації України в рамках візиту Януковича до США.

Однак досі директиви на Банкову ніхто не послав, що й зумовило наступні кроки Ющенка.

У оточенні Януковича теж чули, що МЗС проробляє якісь кроки до скасування візиту, але не реагують на них.

"Сьогодні ми розглянули директиви, запропоновані антикризовою коаліцією. У середу ці директиви виносяться на затвердження уряду. Директиви нормальні, зважені – ними керуватиметься Янукович під час поїздки до США", - сказав один з радників прем’єр-міністра.

Утім, джерела з команди Януковича визнають, що у вівторок з боку МЗС до американської сторони "відбулося звернення, яке ставить підготовку візиту прем’єра до США у контекст ускладнення".

Однак, стверджують джерела "Української правди" у Кабінеті міністрів, "станом на зараз візит Януковича не скасований, переговори з американцями тривають".

Тобто, що насправді відбулося у МЗС під час перебування там посла США, залишається незрозумілим.

"МЗС у нас живе своїм життям. Вони ніяк не беруть участь у підготовці поїздки – вони навіть не виділили свого заступника міністра до делегації. Ми все готуємо самі, контактуємо через посольство США в Києві", - сказало джерело в уряді.

"Зараз йде спроба змусити нас затверджувати директиви у президента. Ми, в принципі, й не проти. Але МЗС надіслав до уряду проекти директив 24 листопада, тоді як в указі Ющенка стоїть граничний термін – 22 листопада. При тому, що прем’єр за два дні до того попереджав Міністерство закордонних справ – що проекту директив у нього немає", - додало джерело.

Тож залишається питання – які проекти директив буде розглядати Янукович? Ті, які йому написала антикризова коаліція – чи ті, які склали в МЗС? Якою буде відповідь здогадатися не складно...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді