Нова висота євро

Середа, 29 листопада 2006, 19:25

Європейські товари, які почали дорожчати ще в кінці минулого тижня, у грудні зможуть встановити новий антирекорд.

Сьогодні фінансисти прогнозують ще одну хвилю зміцнення євро на світових біржах, і, як наслідок, – підвищення цін на товари зі Старого Світу. Головна причина підвищення курсу євровалюти – хитке становище долара на фоні поганих новин про американську економіку.

Від високого курсу євро страждають переважно промислові підприємства, які закуповують в Європі техніку або сировину. Навіть якщо вони і піднімуть ціни на свою продукцію, то незначною мірою.

Серед населення головними постраждалими від нинішнього подорожчання євро стануть представники так званого середнього класу, які сьогодні збираються придбати новенькі іномарки в салонах (крім покупців японських машин) або турпутівки на новорічні та різдвяні свята на зимові європейські курорти.

В обох випадках їм доведеться мати справу вже з новим курсом євровалюти. Щоправда, при купівлі іномарки вартість машини буде розраховуватися виходячи з курсу Нацбанку (а він за тиждень піднявся з 6,45 грн/євро до 6,62 грн/євро), а при подорожі Європою – виходячи з готівкового, який зазвичай на 10-12 копійок вище нацбанківського.

Втім, це не межа, а тому спеціалісти радять не баритися і поспішити з купівлею європейських товарів та послуг. Вони впевнені, що курс долара, який довгий час знаходився у коридорі $1,27-1,29/євро, недовго протримається на рівні минулого тижня – $1,3/євро.

За найбільш оптимістичними прогнозами, до кінця 2006 р. він виросте до $1,31-1,32/євро, а, можливо, і вище: сьогодні на ринку вистачає фінансистів, які пророкують євровалюті і більш стрімкий злет – до $1,35-1,36/євро. Слідом за цим слід очікувати чергової хвилі подорожчання продукції зі Старого Світу.

"Єдина європейська валюта, що цього року подорожчала по відношенню до американської на 9,3%, досягне $1,31 до 31 грудня. Раніше прогноз складав $1,24 за євро. До 30 червня наступного року курс підніметься до $1,32 за євро всупереч раніше очікуваному падінню до $1,22", – виніс свій вирок голова відділу досліджень світових валют фінансової компанії Morgan Stanley в Лондоні Стефен Йен. Свої прогнози переглянули майже всі ведучі дослідницькі контори та інвестиційні банки світу.

Хоча цифри було названо різні, у головному експерти були єдині – євро буде рости по відношенню до американської валюти.

Головний привід для песимізму у інвесторів, які до сих пір не переживали за свої вклади у цінні папери Америки – нещодавній економічний звіт президента країни Джорджа Буша.

У ньому йшлося про уповільнення економічного зростання в США, яке, за словами глави держави, продовжиться і наступного року через охолодження ринку нерухомості та прискорення інфляції.

ВВП Штатів в 2007 році, згідно прогнозу, підвищиться лише на 2,9% супроти 3,1% у цьому році. Більш ранній прогноз на наступний рік, зроблений у червні, передбачав зростання ВВП на 3,6%. Новини з Європи на цьому фоні виглядають просто феєрично – Європейський центробанк пообіцяв підняти свою ставку, і тим самим підняти прибутковість усіх фінансових інструментів на старому континенті.

Зрозуміло, інвестори не могли не відреагувати на ці повідомлення: вони стали поголовно скидати долари, скупаючи євро. Не виключено, що антиамериканські настрої на світових біржах затягнуться.

Спеціалісти ще не вважають ситуацію критичною. "Звичайно, настільки сильний рух не пройде непоміченим і дасть багатьом привід для роздумів з приводу вибору валюти для заощаджень. Але хотілося б нагадати, що в історії євро та гривні уже досягалися рівні 7,20 грн/євро... Більш вірогідним є те, що, у випадку утримання євро на рівні $1,30-1,31, готівковий обмінний курс буде змінюватися в межах 6,60-6,80 грн/євро", – повідомив начальник казначейства "Родовід Банку" Олександр Соболєв.

В той же час фінансисти радять заздалегідь придбати валюту українцям, що планують поїздки в Європу найближчим часом. З одного боку, рядові громадяни зможуть придбати євро дещо дешевше, з іншого – зроблять це без зайвої метушні. Не виключено, що валютні спекулянти на фоні подорожчання європейської грошової одиниці на західних біржах почнуть розпалювати паніку, притримуючи ВКВ. У такому випадку, придбання євро в обмінниках за 2-3 тижні може стати справжньою проблемою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді