Тимошенко організовує репетицію в Києві

Вівторок, 12 грудня 2006, 19:53

Лінія фронту "влада-Тимошенко" перемістилася з парламенту до Київської міської ради.

У вівторок на Хрещатику, 36 поновилися сесійні засідання. Цього разу опозиція була представлена своїм крейсером – Юлією Тимошенко.

Політик, який користується найбільшою підтримкою в Києві, взялася нарощувати свої позиції.

Орієнтир Тимошенко – електорат столиці з прицілом на дві кампанії: перша – дострокові вибори до парламенту, друга – дострокові вибори мера.

І те, й інше, на переконання Тимошенко, відбудеться навесні 2007 року.

Крім того, Тимошенко відчула, що "Наша Україна" в Київраді дає слабину, а відсутність лідера дозволить перетягнути на себе частину помаранчевої фракції.

Особиста участь Тимошенко у сесії також пояснюється недовірою до соратників. Від імені Тимошенко свою гру в Київраді в різний час грало чимало політиків: Бродський, Семинога, Губський... Експерименти, які можуть призвести до втрати рейтингу, Тимошенко дозволити собі не могла.

Рішенням Тимошенко на сесію до Київради прибули майже всі депутати БЮТ з парламенту.

Замість парламенту депутати від БЮТ Сергій Поліщук та Андрій Кожемякін вийшли на роботу до Київради
Прийшов на сесію Київради і Давид Жванія з "Нашої України"

На початку сесії депутати від БЮТ заблокували трибуну, вимагаючи слова для своєї лідерки. Сама Тимошенко разом зі своїм охоронцем і фотографом також перебувала біля трибуни.

Однак замість Тимошенко до виступу була запрошена представниця київського тервиборчкому, бютівці почали скандували "Слово, слово!", а Черновецький відповів одному з депутатів: "У тебе морда велика і ти заважаєш жінці виступати! Совісті ти не маєш!".

Бійки в Київраді. На рингу депутат парламенту від БЮТ Олексій Данилов (у колі)

Після виступу Тимошенко Київрада не змогла ухвалити жодного рішення – зокрема, й пропозицію БЮТ щодо зниження тарифів. "За" проголосували 44 депутати при необхідних 61.

На крики "ганьба!" мер вирішив відповісти опозиції: "Це – люди, які хочуть дерибану, інакше чому б вони сюди прийшли?! Не звертайте уваги! Ці крики "Ганьба!" – це правда, вам "Ганьба!", стид і позор".

"У вас скоро очі на лоб вилізуть, подивіться на себе!", – звернувся Черновецький до одного з особливо активних депутатів Верховної Ради, який намагався перестрибнути в президію.

Загострення ситуації почалося після того, як представники Партії регіонів, всупереч правилам Київради, відмовилися пропускати депутатів парламенту від БЮТ на крісла в президії біля Черновецького.

Оскільки з боку Тимошенко була чисельна перевага, її парламентарі без зайвих складнощів узяли штурмом ці місця: групи по 10-15 депутатів прорвали оборону по обох боках від президії та стали навколо Черновецького, заблокувавши мера.

Тимошенко (в колі) спостерігала, як її депутати штурмують президію

Побачивши такий розвиток подій, Черновецький звернувся до охоронців, говорячи про одного з депутатів: "Тримайте його будь-яким способом, тому що це ненормальний!".

Один із депутатів спробував застрибнути до Черновецького
У розпал боротьби депутати почали викидати з президії крісла

Після цього секретар Київради Олесь Довгий оголосив перерву, після якої засідання так і не поновилося. Почалася погоджувальна рада за участі Тимошенко.

Вона повідомила, що висунула Черновецькому ультиматум і не розблокує роботу Київради, поки не будуть виконані п’ять вимог:

"Перше – це скасування необґрунтованих тарифів. Їх підвищили набагато більше, ніж потрібно, бо на корупційній основі за участю керівництва мерії було створено "Київенергохолдинг", – заявила Тимошенко.

"Друга наша вимога – щоб не було передачі землі на корупційній основі , а проводити продаж лише на аукціонах і конкурсах".

"Третя вимога – повернути вкрадений банк "Хрещатик". І якщо проводити його приватизацію, то лише на аукціоні, за умов якого кияни отримають 800-900 мільйонів у бюджет", – пообіцяла Тимошенко.

Також Тимошенко вимагає скасувати рішення "про передачу фактично у приватну власність" Жукового і Труханового островів.

"П’ята вимога – запросити генпрокурора чи прокурора Києва на сесію, щоб він прозвітував, чи порушено кримінальні справи проти бойовиків, які побили депутатів від опозиції", – заявила Тимошенко.

Втім, на переконання Черновецького, того, що бачила вся країна, не було. "Ніхто нікого не бив, у мене є довідки на руках, що побиття депутатів не було", – несподівано заявив мер.

За його словами, довідки видані київськими лікарнями. Секрет їх появи розкрив депутат Київради від БЮТ Олександр Бригинець, який минулого тижня показував журналістам свою розбиту спину.

"Коли мене побили, я поїхав до Жовтневої лікарні. Лікарі, які мене приймали, сказали, що я повинен лежати, що в мене є кілька небезпечних підозр, що можливий струс мозку. Але потім прийшли нові лікарі, яких привела Качурова – депутат від Партії регіонів в Київраді – керівник київської медицини. Вона сказала, що я практично здоровий і можу йти, куди хочу", – розповів Бригинець.

"Якщо так піде далі, то киянам, яких на мітингу поб’є ОМОН, за вказівкою Черновецього поставлять діагноз ОРЗ", – додав він.

Щоб знайти вихід із ситуації, Черновецький скликав погоджувальну раду. Там, за словами Тимошенко, мер погодився знизити тарифи в два рази і створити робочу групу, яка займеться конкурсами на продаж землі – однак всі без винятку ці ідеї відхилила більшість.

Василь Горбаль (праворуч) координує Партію регіонів у Київраді

"У Київраді процвітає не просто кумівство, а незрозуміло, хто взагалі Київрадою править!", – обурилася Тимошенко, додавши, що на погоджувальній раді крім керівників фракцій були присутні син мера Степан Черновецький, зять мера В'ячеслав Супруненко, його брат Олександр Супруненко, а також чоловік сестри мера Анатолій Чуб.

Після цього Тимошенко залишилася на прес-конференцію, яку проводив Черновецький.

"Сесія буде продовжуватися! Усе, що тут відбувається – це кримінально, це хуліганство, це недобре", – заявив він.

Відповів Черновецький і на заяви Тимошенко про родичів мера: "Напевно, ваш зять повинен бути не в Англії, а тут, захищати інтереси киян?! Думаю, ви його зайвий раз показати на людях боїтеся!".

А на випади Тимошенко про розкрадання столичного майна Черновецький вирішив згадати про її бізнес-минуле. "Крали ви разом з Лазаренком постійно! Ви – воровка!", – сказав мер Тимошенко, коли вона встала з першого ряду прес-центру і попрямувала до виходу.

Обмінявшись ударами, опоненти розійшлися по кутках: Тимошенко почала збори у сесійній залі, а команда Черновецького забарикадувалася за допомогою шафи на десятому поверсі мерії, де розташований кабінет градоначальника.

Тимошенко провела збори фракції у сесійній залі Київради


Криза в Київраді поглиблюється. Черновецький дедалі більше потрапляє у залежність від Партії регіонів та бізнесменів-перебіжчиків, які можуть гарантувати йому збереження влади в обмін за виконання пакету умов.

Тимошенко, яка відчула смак боротьби, скучила за перемогами і буде іти до останнього – з тим, щоб навесні перенести кризу в Київраді на кризу у парламенті.

Щоправда, коли журналісти запитали Тимошенко, чи відчуває вона себе у цьому конфлікті як у рідній стихії, вона образилася: "Ні! І зараз не до жартів. Мені взагалі дивно, що ви так з посмішками ставитеся до свого Києва. Якщо хочете – то платіть нові тарифи!"

Тимошенко забула, що саме депутати її блоку стали тим резервом, якого не вистачало Черновецькому для отримання більшості в Київраді.

Андрія Іванова (справа) називають "сірим кардиналом" Київради

І навіть попереднім власником кабінету Тимошенко у її партійній резиденції на Подолі є той самий демонізований депутат Київради Андрій Іванов – фактичний співвласник "Київенергохолдингу". Який, за словами Тимошенко, вступив у змову з Черновецьким і домігся підвищення тарифів...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді