Зміна влади у МВС: нові заступники Цушка

Середа, 13 грудня 2006, 20:02

У Міністерстві внутрішніх справ з керівного рівня усунуто команду, з якою працював Юрій Луценко. В середу був оприлюднений список нових заступників Василя Цушка.

Прізвища цих людей наштовхують на сумнів у тому, що міністр виконав указ президента Ющенка і узгодив із ним нових керівників.

Найбільш одіозним є новий заступник міністра з кадрової роботи та внутрішньої безпеки – Микола Плеханов. Він керував Сумською міліцією під час губернаторства Володимира Щербаня.

В пресі прізвище Плеханова стало світитися у зв’язку з відомими подіями 2004 року, коли сумські студенти організували марш-похід протесту на Київ, але були зупинені силами обласної міліції.

Вважається, що Плеханов особисто віддавав наказ розігнати акцію протесту.

Після повернення Януковича на посаду прем’єра влітку 2006 року Плеханов отримав високе призначення в Києві – він очолив Управління з питань діяльності органів юстиції секретаріату Кабміну.

Тодішнього міністра Луценка таке кадрове рішення обурило – він сказав, що "не взяв би Плеханова на жодну посаду в міліції".

Джерела в команді Януковича стверджують, що призначення Плеханова заступником міністра пролобіював віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Ще одне неоднозначне призначення – заступником міністра став Віктор Суслов.

Колись давно в уряді Пустовойтенка Суслов (тоді, між іншим, член Соцпартії) працював міністром економіки.

Однак невдовзі Суслов повернувся до парламенту, де очолив слідчу комісію з питань зловживань у Нацбанку в часи керівництва Віктора Ющенка.

Висновки слідчої комісії Суслова лягли в основу викривальних публікацій у Financial Times, в результаті Нацбанк повернув Міжнародному валютному фонду частину грошей.

Крім того, матеріали Суслова Віктор Медведчук намагався використати для тиску на Віктора Ющенка за часів його прем’єрства.

Як розповів сам Ющенко п’ять років тому в інтерв’ю "Українській правді", виглядало це так: "Він (Медведчук) об 11 годині ночі діставав із сейфу одну справу і казав, що при певних обставинах вона може бути задіяна. Я його попросив: "Швиденько подавай її в прокуратуру, тому що за цю справу вже два роки парламент тримається". І не треба мене шантажувати!"

У результаті особиста провина Ющенка у діях навколо валютних резервів Нацбанку доведена не була.

За часів Кучми Суслов очолював Держкомісію з регулювання ринку фінпослуг. Понад рік він залишився на цій посаді й у часи Ющенка.

Профіль відповідальності Суслова департамент зв’язків з громадськістю МВС не вказує.

За інформацією "Української правди", призначення Суслова лобіював перший віце-прем'єр Микола Азаров.

Заступником міністра внутрішніх справ у зв’язках з Верховною Радою та іншими органами державної влади став Василь Мармазов – креатура комуністів.

Василь Мармазов – син Євгена Мармазова, депутата від Компартії та близького соратника російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

За часів першого прем’єрства Януковича Мармазов-молодший був заступником міністра юстиції. Він прославився скандалом з плагіатом, у якому його звинуватив Сергій Головатий.

Викриттю Мармазова Головатий присвятив статтю в "Українській правді". За його словами, Мармазов переклав з французької на українську і подав як власний доробок понад триста сторінок з дисертації одного із західних дослідників на ім'я Луї Вей.

Мармазов звинувачення відкинув, пояснивши, що Головатий аналізував не весь текст західного дослідження, а лише його тези. Збіг же текстів заступник міністра аргументував тим, що одночасно з Луї Вей відвідував наукові семінари у Страсбурзькому університеті.

Крім всього, Василь Мармазов є засновником юридичної фірми "Юріс" – найбільшим акціонером якої є депутат від "Нашої України" Микола Оніщук.

Віднині другою особою в Міністерстві внутрішніх справ є відомий міліцейський генерал Михайло Корнієнко, який до революції уже працював першим заступником міністра.

До останнього часу він тісно співпрацював з міністром палива та енергетики Юрієм Бойком: починаючи з серпня 2006 року, Корнієнко очолював службу безпеки "Нафтогазу України". Він також був заступником голови правління "Нафтогазу".

Заступником міністра – начальником кримінальної міліції – став Микола Куп’янський. Це – людина, близька до Ігоря Білозуба, який нещодавно отримав призначення на посаду керівника Управління боротьби з організованою злочинністю МВС – першого заступника міністра.

Хоча на це місце Білозуб прийшов при Луценкові, очікується, що він збереже портфель і під керівництвом Цушка.

У Білозуба та Куп'янського – спільне минуле. Так, коли Білозуба призначили начальником УБОЗ, він взяв Куп’янського на місце свого першого заступника.

До того Куп’янський керував управлінням внутрішніх справ у Миколаївській області, ще раніше він був заступником Білозуба, коли той очолював УБОЗ в Донецькій області.

Джерела стверджують, що Куп'янському допоміг прийти на цю посаду голова профільного парламентського комітету Микола Джига.

Заступником міністра – начальником Головного слідчого управління став Василь Боднар.

Раніше він був заступником по слідству в київській міліції.

Заступником міністра – начальником міліції громадської безпеки – став Василь Фатхутдінов. До цього він був заступником начальника управління внутрішніх справ у Київській області.

Кажуть, що Фатхутдінова також пролобіював Микола Джига...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді