Старий Таллінн пролив бальзам на душу Ющенка

Четвер, 14 грудня 2006, 12:39

Хто хоч раз був у Естонії, той обов’язково віз додому пляшечку "Старого Таллінну". Кажуть, цей бальзам здатен вилікувати не лише тіло, але й душу.

Невідомо, чи куштував Віктор Ющенко цей чудодійний напій, проте його візит до Естонії, здається, мав для президента схожий ефект – бальзам на душу.

За два дні, проведені в колі європейських політиків, Ющенко відпочив від сварок із Януковичем, тарифних війн Черновецького та інших неприємностей і відлетів у рожеві мрії про українську євроінтеграцію.

В Естонії Ющенку влаштували теплий прийом. 9 років тому до них приїжджав "проросійський" Кучма, на фоні якого Ющенко є справжнім європейським політиком.

Сам він називає цю маленьку Балтійську країну, яка однією з перших радянських республік вступила до ЄС, а згодом і до НАТО, другом і арбітром України в Європі.

За два дні у Таллінні Ющенко зустрівся з естонським президентом, спікером і прем’єром, виступив у парламенті, поспілкувався з бізнесменами і представниками української діаспори.

Проте, неквапливе естонське життя закінчилося для Ющенка, як тільки шасі президентського літака торкнулися української землі.

Біля трапу на нього вже чекали Віктор Балога і Юрій Луценко, які зупинили президента на півдорозі. Протягом кількох хвилин вони щось напружено обговорювали, а потім розсілися по машинах і роз’їхались...

Свій візит Ющенко розпочав у скандально відомому місці – президентському палаці в Кадріорзі. Близько року тому він опинився у центрі всесвітньої уваги завдяки... дебошу, влаштованому онуками колишнього естонського президента Арнольда Рюйтеля в цій резиденції.

Кадри молодіжних розваг обійшли тоді весь світ, а майже за рік Рюйтель звільнив палац для нового глави держави Хендріка Ільвеса.

У вівторок зранку цей кремезний чоловік зі своєю дружиною та десятком естонських високопосадовців вийшли на поріг скандальної будівлі, щоб зустріти українського президента.

Спочатку на порозі президентського палацу були лише вартові

Поки кортеж Ющенка був у дорозі, подружжя Ільвесів скромно переминалися з ноги на ногу. Прямо перед ними марширували солдати почесної варти.

Офіціоз першої зустрічі змінився душевним спілкуванням президентів про Євросоюз, НАТО і "дружні стосунки".

Івельс згадав, як у 2004 році ледь не дві третини естонських парламентарів поїхали спостерігати за українськими виборами. Саме після цієї розмови Ющенко зробив резонансну заяву – він проти проведення референдуму щодо НАТО, який зараз на руку "біло-голубим".

Другою краплею душевного бальзаму, заради якої Ющенко приїхав до Таллінна, став українсько-естонський бізнес-форум.

"Діалог між бізнесом і владою" президент здійснював на 23 поверсі суперсучасного офісу банківської групи "SEB", яка в Україні купила банк "Ажіо". Естонським підприємцям Ющенко розповідав про здобутки в українській економіці за останні два роки. 

Головною ж дійовою особою на форумі несподівано став Анатолій Кінах, який значився у списку української делегації як депутат і голова Українського союзу підприємців і промисловців.

Кінах "модерував" спілкування з Тарасюком і Чалим

Виявляється, Кінах поїхав з президентом, щоб налагодити стосунки з естонськими підприємцями. На бізнес-форумі він у присутності Ющенка підписав договір про співпрацю між УСПП та Enterprise Estonia.

Суті цього жесту так ніхто й не пояснив, проте Кінах протягом всієї церемонії сидів по праву руку від Ющенка.

До Естонії Анатолій Кирилович повіз і свою дружину. Як вдалося з’ясувати, Марина Кінах була включена до офіційної делегації у якості прес-секретаря свого чоловіка. Вона нібито тримала всі контакти з бізнесменами.

Крім Кінаха, Ющенка супроводжували Олександр Чалий, Володимир Стельмах і Борис Тарасюк, доля якого якраз зависла у повітрі. Мабуть, Ющенко вирішив таким чином сховати свого міністра подалі від очей Януковича.

Сам Тарасюк не хотів навіть згадувати про прем’єра. На питання журналістів про фінал їхнього конфлікту, Борис Іванович лише проронив, що з часу останньої зустрічі на засіданні Кабміну з Віктором Федоровичем не бачився...

Найбільше ж задоволення Ющенку принесла зустріч із українською діаспорою.

У маленькій будівлі у центрі Таллінна, де розташована українська греко-католицька церква і де збираються естонські українці, Ющенка прийняли, як члена родини. "Як вдома побував!", – захоплювався у свою чергу він після екскурсії церквою, з подивом виявляючи, що в його "хаті" деяких таких експонатів нема.

Українська громада у Таллінні зустрічала Ющенка піснями
До приходу Ющенка – 15 хвилин репетицій

Із діаспорянами Ющенко спілкувався найдовше, чим мало не зірвав весь подальший графік свого візиту. Люди засипали президента різноманітними проханнями, починаючи з підтримки українського класу в естонській школі, закінчуючи закликами "не віддавати Тарасюка".

Ющенко розглядає ткацький станок
Але Ющенко з усім швидко розібрався: питання освіти поклав на свою дружину, а проблемами Тарасюка вирішив взагалі не перейматися, бо "Борис Іванович вже кругом пройшов", і його політичній долі вже нічого не загрожує.

Кульмінацією ж зустрічі стало фотографування Ющенка з дітьми. А після того, як один хлопчик прочитав президенту вірш українською мовою, Віктор Андрійович вирішив поговорити з ним "як з чоловіком".

"Ти мені такий віршик гарний прочитав! Я тобі подарую свій значок. Я з ним щодня на роботу ходив. З чистого золота!", – сказав президент, справді знімаючи зі свого піджака золотий тризуб і чіпляючи його на светр хлопчика.

Ющенко знімає свій золотий тризуб...
... і дарує його маленькому хлопчику

Далі ще кілька десятків обійм, поцілунків, автографів, і кортеж Ющенка помчав до естонського парламенту...

Крім душевного спокою і гарних спогадів, з Естонії Ющенко привіз мішок подарунків.

Діаспоряни надарували йому книги, диски з естонськими і українськими піснями і... "Щоденник помаранчевої революції". Ющенки відповіли на це традиційним подарунком – старовинним українським костюмом з власної колекції.

Першій леді Естонії від Ющенка дісталося намисто, а естонському президенту – сервіз і книга про Україну.

А поки Віктор Андрійович проводив чергову зустріч, його дружина шукала на різдвяному талліннському ярмарку, що покласти дітям під ялинку.

Незважаючи на протокольний характер усіх зустрічей, які Ющенко провів в Естонії, було помітно, що він почувається у колі європейських політиків своїм серед своїх.

Здавалося навіть, що знаходити спільну мову з естонцями, спілкуючись через перекладача, Ющенку було легше, ніж з українськими політиками у себе вдома.

Фото Миколи Лазаренка, Михайла Марківа і автора

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді