Бюджет: Вето, якого "нєту"

Четвер, 14 грудня 2006, 16:34

На бюджет президент наклав вето.

Рішучий крок, але – зміни до податкового законодавства, які, власне, теж є часткою бюджету, підписав.

Можна радіти, що повернення "в зону" не відбулося і схеми пільгового імпорту (для подальшого експорту без будь-якої обробки) все ж таки відхилено "в дусі зустрічних конструктивних ініціатив".

На жаль, з приводу іншого радіти немає можливості.

Утрималася стаття про повне звільнення від ПДВ брухту чорних металів, з метою боротьби з фіктивним відшкодуванням ПДВ при експорті (як експеримент тільки на один рік, кольорові метали в експеримент не включили).

Фокус у тому, що 80% вітчизняного металобрухту іде не на експорт, а на внутрішні потреби чорної металургії, яка користається дешевою сировиною за рахунок бюджету, який, у свою чергу, недорахує 1 мільярда гривень ПДВ (така собі субсидія для малозабезпечених олігархів).

Напевно, "любі друзі" з Донецька поплакались про збитки від нових цін на газ, а президент забув нагадати їм про надприбутки в офшорах.

Інтрига в тому, що Європейський Союз також вжив заходів проти шахрайств із відшкодуванням ПДВ при експорті металобрухту (Директива 2006/69/EC від 24.07.06), тільки зробив це у повній відповідності з оголошеною метою. В ЄС металобрухт не звільнили від ПДВ, а перевели на такий механізм стягнення, який не потребує відшкодування взагалі.

А значить, виключає і фіктивне відшкодування. Зрозуміло, що заходи ЄС охопили не тільки чорні, а і кольорові метали. Чи відомо хоч щось про цей європейський шлях у наших коридорах влади?

Тепер про прожитковий мінімум – на прикладі осіб, які втратили працездатність.

Сьогодні цей мінімум складає 366 грн на одну особу в місяць і, згідно запропонованого бюджету, з 1 січня зросте на 14 грн, до 380 грн, а далі, протягом всього року, "накинуть" ще 15 грн – до 395.

Тобто, тут не те що нові комунальні тарифи, а навіть інфляція по інших товарах і послугах проігноровані.

Адже ціни протягом року зростуть більш ніж на 7%, а доходи непрацездатних – менше, ніж на 4%.

Далі, за розрахунками президентської команди: на 1 січня мінімум у фактичних цінах складе 406,6 гривні. Таким чином, Ющенко вимагає підняти прожитковий мінімум – на 26,6 гривень більше, ніж закладено в бюджеті. Це одна з причин вето.

Зробимо розрахунки і ми. На середину поточного року житлово-комунальні послуги в складі прожиткового мінімуму на одну особу фактично коштували 53 гривні.

Тарифи зростають у 2,5 рази. Отже, фактична вартість послуг тепер складає 132,20 грн, і тільки через зростання тарифів ЖКГ прожитковий мінімум повинен зрости на 80 гривень 20 копійок!

Величина мінімуму впливає на пенсії 12 мільйонів пенсіонерів. Тобто, пропозиція президента коштуватиме бюджету 3,8 мільярди гривень (до речі, рівно стільки буде отримано від збільшення подоходного податку з населення до 15% замість 13%).

А фактична потреба, як бачимо, 11,5 мільярдів.

Аналогічна ситуація з мінімальними зарплатами. За весь 2007 рік її планується збільшити на 50 гривень. Нагадаємо, що тільки за 2005 рік її підняли майже удвічі – на 95 гривень.

Уряд робить наголос на реалізмі, на тому, що весь приріст доходів Державного бюджету складе всього 20 мільярдів гривень. Проте, хіба це не реальність, що у 2005 році приріст доходів сягав 30 мільярдів гривень.

Для досягнення цього достатньо відновити політику виведення коштів із тіні. І досвід 2005 року довів, що Україна може рухатися вперед не на частки відсотків, а у рази.

Натомість, у Миколи Азарова своя теорія про перекоси і про невиправдане випередження зарплат відносно продуктивності. "Як же ж це безвідповідально – так збільшувати соціальні виплати" – підбріхують Азарову соціалісти.

У перекладі це означає: не для того уряд Януковича повернувся до влади, щоб вилучати до бюджету доходи тіньовиків і давати пристойні доходи людям.

Схоже, що по-азаровськи реалістичним є і президент, масштаби його зауважень легко можуть бути виконані урядом, суттєво нічого не змінюючи. Буде не подолання, а повне задоволення вето.

Принаймні, ситуація стає більш яснішою.

Звернемо увагу на ті кричущі недоліки, з якими погодився президент.

Далі читайте на сайті "Економічної правди"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді