Формула бензинового щастя

Середа, 20 грудня 2006, 19:45

20 грудня Міністерство палива та енергетики трішечки надурило громадськість.

Після того, як відбулася прес-конференція Леоніда Косянчука, директора департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго, прес-служба міністра Юрія Бойка розповсюдила повідомлення з оптимістичною назвою "Презентована прозора формула ціни на нафтопродукти".

Насправді, те, що було презентовано, не підпадало під поняття "формули" – терміну, знайомого будь-якому школяреві. Адже формула – це певний алгоритм математичних операцій, які слід здійснити з "вхідними" цифрами, щоб отримати результат.

В той же час, як щиро сказав Косянчук, те, про що він розказує – це не формула, а методологія розрахунку економічно обґрунтованих цін на нафтопродукти. Це слід розуміти так: поки міністерство формує загальні принципи того, як слід розраховувати згадані ціни. А власне формули, за якими будуть робитися обчислення, з'являться згодом (якщо взагалі з'являться).

На прозору формулу чекали дуже довго. Іще Сергій Терьохін, будучи міністром економіки, "обпалившись" на адміністративному втручанні в ринок, говорив про необхідність обчислити справедливу вартість палива за допомогою формули, яка враховує інформацію як з українського, так і з зарубіжних ринків нафти та нафтопродуктів.

Перевага прозорої формули у тому, що будь-який громадянин, маючи голову на плечах, може сам сісти та повторити розрахунки Мінпаливенерго на основі відкритих даних. Таким чином, будь-кому стає ясно, наскільки справедливою є домовленість між урядом та нафтотрейдерами щодо ціни на бензин та дизпаливо.

Можливість така у простих громадян якщо і з'явиться, то не раніше 10-15 січня вже наступного року, коли міністерство нарешті визначиться з формулою і зробить розрахунки.

Власне, досить вичерпна інформація про те, як чиновники збираються рахувати орієнтири для ціноутворення на нафтовому ринку, міститься у схемі, наведеній нижче.

Читайте далі на Економічній правді

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді