Аварія в Тернополі викликала масові безпорядки

Четвер, 21 грудня 2006, 15:27

Тисячний натовп у Тернополі на проспекті Злуки кричав, перевертав машини і вимагав розправи над "п’яним ментом". За іронією долі, міліціонери в цей день відзначали професійне свято.

Водій "Ауді" Сергій Б. вчора близько 17 години збив двох 15-річних дівчат на пішохідному переході на проспекті Злуки. Він їхав з Сонячного масиву в центр. Як стверджують очевидці, коли діти переходили дорогу на пішохідному переході, він не пригальмував і збив їх ...

"Діти перевернулися у повітрі"

- Я зупинився і пропустив цих дітей, а водій "Ауді" на великій швидкості наїхав на них, — розповідає Юрій, водій авто "Газель", — Навіть жителі п’ятиповерхового будинку по цій вулиці чули удар та жахливі, розпачливі крики потерпілих, і бачили, як діти перевернулися у повітрі.

Коли люди підбігли до непритомних дівчат, винуватець аварії почав усіх штовхати і навіть ударив жінку, яка голосно звинувачувала його.

Це розлютило натовп. Обурення людей, які вважали дівчат загиблими, стало неконтрольованим. Почалися масові заворушення.

Працівники міліції сховали винуватця у свою машину, а самі залишалися зовні, чекаючи слідчих.

Правоохоронці не вживали ніяких дій, натомість розлючений натовп вимагав правосуддя.

Люди з криками перевернули міліцейське авто, в якому були винуватець аварії та один із свідків. Невдовзі прибула мати водія, яка витягнула сина з машини.

- З дівчатами все в порядку. Дайте спокій моєму синові, відчепіться від нас! – кричала його мати, пані Марія. Жінка зчепилася з натовпом, який вимагав покарання.

"Це могли бути наші діти"

Ситуація нагадувала події помаранчевої революції. Близько тисячі людей були на дорозі, люди вилазили на кіоски, дахи будинків, дерева, фотографували події мобільними телефонами.

Тролейбуси стояли, а маршрутки та приватні авто подекуди їхали тротуарами і попід гуртожитками. Кожен перехожий зупинявся і запитував, що сталося.

- Такого в Тернополі ще не було, – ділилися враженнями люди.

За півгодини люди оточили міліцейську машину тісним кільцем, вибили скло та почали її розхитувати, намагаючись витягнути винуватця, і вчинити самосуд.

- Давай його сюди! Смерть йому! Чому п’яний мент має вбивати наших дітей! – кричали люди, – На місці потерпілих могли опинитися наші діти!

Протестуючі розхитували і штовхали міліцейську машину, а згодом перевернули її та протягнули метрів із десять. "Ауді" винуватця події стояло неподалік на пішохідному переході.

За чиїмось закликом народ рвонув до авто, біля якого мати Сергія кричала, що її син не винен і був тверезим. Та, відкинувши жінку в бік, люди перевернули й цю машину.

Тим часом міліціонери створили живий коридор і вивели винуватця до «Москвича», який відвіз його з місця події. А люди ще довго кричали й обурювалися до його матері, яка залишилася.

Очевидці аварії стверджують, що Сергій Б. був у нетверезому стані та брутально поводився з людьми.

Та сам 28-річний винуватець події одразу після аварії заявив «20 хвилин», що був тверезим. А водієм працює 15 (!) років. Він у шоковому стані повторював, що першим викликав "швидку" і визнає свою провину.

Люди кричали, що винуватець працює в міліції. За неофіційною інформацією — у податковій.

Офіційних коментарів з цього приводу вчора отримати не вдалося. За іншими неофіційними версіями, цей чоловік є працівником "Сокола" чи податкової інспекції.

На момент здачі газети керівництво податкової запевняло, що він не є працівником податкової міліції.

Одна з потерпілих пішла додому. Збиті дівчата — учениці третього курсу училища №2. Як каже старший майстер училища Олександра Жабковська, Іванка Михайлишин і Ольга Солонина обидві з Підгаєцького району.

Обох дівчат "швидка" забрала в лікарню. Одну з них із закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, гематомою потилиці та забоєм грудної клітки госпіталізували у міську комунальну лікарню швидкої допомоги, повідомили на "швидкій".

Ольгу Солонину із забоями кульшового суглоба і лівого стегна доставили у травмпункт. Як повідомили в травмпункті, після надання медичної допомоги дівчина пішла додому. Стан Іванки Михайлишин медики не коментували.

Станом на 23.30 годину кримінальну справу ще не відкрили. Про це повідомив заступник начальника міліції Тернопільської області Мирослав Свистун. Він також зазначив, що винуватець аварії не є працівником правоохоронних органів.

Кількох юнаків, яких міліція вважала зачинателями безпорядків, затримали. Та невдовзі відпустили.

Міську міліцію закидали яйцями

Далі події розгорталися в центрі. О 22-й годині кількасотенний натовп людей протестував під міським відділом міліції.

Люди вимагали звільнення кількох затриманих юнаків. Коли до них вийшов представник міліцейського керівництва, вони почали кидати в нього яйця і кричати "Ганьба!".

Чотири ряди правоохоронців стали в живий ланцюг. Вони не застосовували проти пікетувальників жодних спецзасобів. До них виходив хтось із керівництва та намагався заспокоїти людей, розмовляючи за допомогою гучномовця. Але його слів люди не зрозуміли та почали кидати яйця.

Тим часом до міліції приїхала "швидка", бо у винуватця події, як казали у натовпі, була розбита голова. Люди не пропускали "швидку" і теж кидали яйцями, але медики здійснили свій обов’язок.

Біля відділку на момент здачі газети було багато машин і правоохоронців у штатському. За годину пікетувальників залишилося близько трьох сотень.

Уляна Сновида, РІА+20 хвилин

А ось версія УМВС України в Тернопільській області

20 грудня у Тернополі сталася дорожньо-транспортна пригода, яка привернула до себе увагу багатьох людей. Водій приватного підприємства "Діана Інтернаціонал ЛТД", що в обласному центрі, Сергій Бойко, 1978 року народження, близько вісімнадцятої години власним автомобілем "Ауді" наїхав на нерегульованому пішохідному переході, що на вулиці Злуки обласного центру, на двох дівчат.

Іномарка рухалася від перехрестя з вулиці Тарнавського до вулиці Текстильної. За попередніми даними, водій, порушивши правила дорожнього руху, не пропустив пішоходів, які переходили дорогу.

Потерпілих медики доставили у першу міську лікарню. Одна з дівчат, 1988 року народження, отримала незначний забій. Після обстеження лікарями у травмпункті її було відпущено додому.

Друга дівчина, 1989 року народження, яка отримала закриту черепно-мозкову травму, госпіталізована. Як стверджують медики, загрози її життю немає.

Свідками дорожньої пригоди стали сотні тернополян – усе відбувалося у багатолюдному місці. Першим до місця пригоди прибув екіпаж ДАІ на службовому автомобілі "ВАЗ-2109".

Міліціонери змушені були зупинити рух транспортних засобів, у тому числі маршрутних автобусів та тролейбусів. На місці пригоди скупчилося багато тернополян. З гурту присутніх пролунали заклики до самосуду над водієм-винуватцем.

Працівники державтоінспекції змушені були забезпечити охорону Сергієві Бойку – його помістили на заднє сидіння службового автомобіля. Присутні сприйняли такі дії правоохоронців неадекватно. Заклики переросли у дієву агресію – було перекинуто іномарку "Ауді" та службовий автомобіль ДАІ з водієм-винуватцем.

Правоохоронці вимушені були доставити восьмеро найактивніших порушників правопорядку у міський відділ міліції, де на них були складені адміністративні протоколи.

Рух транспортних засобів по вулиці Злуки було заблоковано до 19 години 30 хвилин вечора. Працівники міліції увесь цей час забезпечували громадський порядок.

Вони роз'яснювали присутнім, що сталося, у тому числі поблизу Тернопільського міського відділу міліції, де цього вечора зібралося кілька десятків тернополян.

Загалом, завдяки вмілим і професійним діям працівників міліції, масового безладдя не було допущено. За фактом дорожньої пригоди проводиться розслідування, вирішується питання щодо порушення кримінальної справи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді