Київ попрощався з "Хрещатиком"

Четвер, 21 грудня 2006, 18:57
Неправда, що Леонід Черновецький завжди робить так, щоб багатим стало жити гірше, а бідним – краще. Інколи все відбувається по-іншому.

Про це, зокрема, свідчить той факт, що мер і КДМА просто "не помітили" додаткову емісію головного київського банку "Хрещатик", у результаті чого мерія втратила контрольний пакет у ньому. А найбільшим акціонером фінустанови стала компанія, яку пов'язують з ім'ям дуже небідного депутата Київради Андрія Іванова.

Судячи з усього, бувають ситуації, коли мер готовий поступитися своїми принципами підтримки бідноти заради інтересів "товаришів" по коаліції в Київраді. І тоді його щедрість стає просто безмежною.

Від мерії - "Укрфінкому". З любов'ю…

Після безлічі різноманітних чуток, що ходили в Києві протягом останніх декількох місяців, в минулий понеділок було поставлено крапку у справі банку "Хрещатик".

Збори акціонерів цієї фінустанови затвердили результати нової емісії акцій, і тим самим розділили сфери впливу в банку.

Як повідомив голова правління "Хрещатика" Дмитро Гриджук, частка головного фінансового управління Київської міської державної адміністрації, за результатами додаткової емісії, зменшилася з 51,16% до 23,7% акцій.

А частка ЗАТ "Укрфінком", яке пов'язують із ім'ям депутата Київради Андрія Іванова, збільшилася з 34,22% до 44,2% акцій. При цьому мерія та "Укрфінком" залишилися найбільшими акціонерами цього банку.

Пакетами в 9,9% акцій, за результатами додаткової емісії, володіють "Інвест Фонд Сервіс" та "МДМ Інвест Сістем", а в 9,8% – "Столиця Інвест Сервіс". Крім того, 0,32% належить фізичним особам (у тому числі й менеджменту банку).

Мізерними пакетами акцій все ще володіють кілька муніципальних підприємств: "Київспецтранс", "Київреклама", Київське міське бюро технічної інвентаризації та "Київгаз".

Характерно, що за останні кілька місяців міська влада кілька разів змінювала свою позицію стосовно банку "Хрещатик".

Справжнім атракціоном став викуп нової емісії. КДМА начебто й хотіла взяти участь у черговому розподілі акцій банку, але чиновники так і не ухвалили відповідного рішення.

Нагадаємо, що саме київська мерія дотепер була головним акціонером "Хрещатика" – володіла 51% акцій. Формальна причина відмови від викупу акцій банку – нестача грошей у бюджеті. Хоча столична влада навіть не намагалася домовитися про оплату акцій з бюджету-2007.

Керівництво "Хрещатика" стверджує, що вони уже давно почали готуватися до того, що київські комунальні установи вийдуть із рядів центрових клієнтів. "Біля 45% наших клієнтів-юросіб – це комунальні підприємства. Але при цьому, питома вага їх коштів у складі наших пасивів становить лише 9%, а в активах – тільки 14%.

Зрозуміло, ми хотіли б і далі продовжувати працювати із цими клієнтами, але у випадку їхнього відходу зможемо провести заміщення ресурсної бази і продовжувати нормальну роботу", – повідомив напередодні додаткової емісії голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Найбільше від пасивності муніципалітету під час нинішньої додаткової емісії втратив київський бюджет. Хоч на викуп додаткової емісії і довелося б неабияк витратитися, але, зробивши це, згодом столична влада могла зняти "вершки".

Адже кожна гривня, вкладена сьогодні в статутний капітал банку, обернулася би при продажу контрольного пакета акцій у майбутньому як мінімум в чотири-п'ять – саме за таким співвідношенням між капіталом банку та його ціною продажу іноземці купують зараз українські банки.

Станом на 1 листопада банк "Хрещатик" мав загальні активи на рівні 3,2 млрд грн, прибуток у розмірі 22,1 млн грн і капітал в 328,8 млн грн. Після додаткової емісії його капітал міг би збільшитися до 540 млн грн. Відповідно, ринкова ціна могла б скласти більше 2 млрд грн.

Таким чином, продавши контрольний пакет після додаткової емісії, мерія могла б заробити більше 1 млрд, вклавши менше 200 млн грн.

Хто хоче купити "Хрещатик"?

Незважаючи на те, що за останні пару років іноземці купили в нашій країні досить багато банків, вони не перестають цікавитися нашими фінустановами. Так що бажаючих придбати "Хрещатик" буде хоч греблю гати.

Читайте далі на Економічній правді

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді