Харків: Кров і рейдери у білих рукавчиках

Четвер, 21 грудня 2006, 19:04
Криза місцевих властей в Україні набирає обертів. Технології боротьби в умовах вакууму влади в країні перетікають з економічної в політичну сферу і навпаки.

На прикладі конфлікту, що склався навколо земельних ділянок в центрі Харкова, можна бачити, як рейдерські технології вже застосовує безпосередньо місцева влада. Очевидно, що способи боротьби з опонентами з допомогою силового захоплення бізнес-активів стали настільки довершеним, що рейдерським досвідом зацікавилися політичні сили, які не дуже переймаються своїм іміджем.

Територія справедливості

Нагадаємо, що 16 грудня мітинг проти будівництва торгово-розважального комлексу, який мали будувати в центрі Харкова на вул. Клочківській, закінчився організованим побиттям охоронців компанії "Таргет" та руйнуванням паркану навколо земельної ділянки, яка знаходиться в оренді у цієї компанії. Троє людей отримали важкі травми.

Ця людина отримала травму черепа. На землі видно кров.

Мер Харкова Михайло Добкін і секретар міської ради Геннадій Кернес були безпосередньо присутні на мітингу, і насилля відбувалося на їх очах. При цьому вони відверто підтримували позицію нападників. Більше того - Добкін посприяв тому, щоб міліція зайняла пасивну позицію в цьому конфлікті, і дала можливість криміналітету здійснити те, за що йому заплатили.

Передісторія конфлікту сягає 2003 року, коли одна з найвідоміших харківських компаній "Таргет" рішенням міської ради отримала в оренду на 49 років ділянку по вул. Клочківській.

Там "Таргет" мав намір побудувати торгівельно-розважальий центр. Планований обсяг інвестицій у будівництво - $60 млн, площа будівлі – 50-60 тис кв м.

В травні цього року Харківська міська рада відмінила і призупинила низку дозволів на будівництво в місті, які було видано депутатами попереднього скликання. Зокрема рішення міськради торкнулися трьох великих ділянок, які були в орендовано "Таргетом". Компанія опротестовувала ці дії у судах.

Свої дії представники харківської влади мотивують численними скаргами з боку жителів навколишніх будинків щодо будівництва. Також можновладці другої столиці України вважають, що "Таргет" отримала у користування землю незаконно.

Втім, на думку Владислава Протаса, одного із співзасновників групи компаній "Таргет", має місце політична складова конфлікту. Протас є одним із представників опозиції до нинішньої влади. З виборів 2004 року він виступав на боці "помаранчевих" сил, що, за його словами, і стало основною причиною попадання його бізнесу у немилість зі сторони міської влади – зокрема, "біло-блакитного" Добкіна.

На думку керівника харківського обласного відділення Комітету виборців України Михайла Камчатного, даний конфлікт мав економічний аспект на початку, а зараз став політичним. "Група "Таргет" створила громадську організацію "Городской дозор", котра здійснює політичний тиск на органи влади", - вважає Камчатний.

Наразі кожна зі сторін має судові рішення, які вважає легітимними. Наприклад, представники "Таргету" апелюють до рішень трьох судів у Харкові та Києві, які забороняють міськраді вносити на розгляд питання про земельну ділянку.

В той же час мер Добкін та його політичні союзники апелюють до рішення Господарського суду Харківської області щодо відміни будівництва, яке "Таргет" оскаржує у апеляційних судах.

Отже, за умов певної правової невизначеності перемагає той, хто фізично сильніший. Сильнішим з точки зору тактики виявились Добкін та Кернес.

Рейдерство в білих рукавичках

Схема нападу на майно "Таргету" була дуже схожа на типову рейдерську атаку. В ній було використано 3 компоненти.

Читайте далі на Економічній правді

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді