Загадки відшкодування ПДВ по Януковичу

Вівторок, 26 грудня 2006, 14:21

До здобутків нового уряду прем’єра Віктора Януковича безсумнівно слід віднести успіх у скороченні простроченої заборгованості з відшкодування ПДВ до рівня 0,5 млрд. грн.

Але разом із цим викликає неабияке здивування та деталь, що загальна сума заборгованості з відшкодування цього податку (куди також входить борг за непростроченими зобов’язаннями держави) зросла порівняно із 2005 р. на 3 млрд грн – до 7,2 млрд грн. А саме, до такого самого показника, який був у 2002 р. на час попереднього прем'єрства Януковича.

Причому, як наголосив президент України Віктор Ющенко на засіданні РНБО, що відбулося 15 грудня, левову частку "приросту невідшкодованих сум (ПДВ – Авт.) сформовано у вересні-жовтні" цього року.

Щоб розібратися в цій ситуації, достатньо звернути увагу на декілька нюансів.

По-перше, слід відзначити, що зростання заборгованості відбулося без зменшення безпосередніх видатків бюджету на відшкодування грошовими коштами. Тобто суми відшкодування ПДВ, що реально забезпечені грошима, не зменшилися, а навіть зросли на 0,5%.

По-друге, в загальній структурі відшкодування ПДВ досить значиму роль відіграє спосіб відшкодування податку в формі заліку в рахунок майбутніх платежів цього податку.

Але ДПА скоротила відшкодування ПДВ у порівнянні з 2005 р. майже на третину саме таким чином, пообіцявши підприємцям взамін виплачувати борг грошима. Але реально поки що нічого не виплачено. Саме з цієї причини й виросла згадувана вище загальна заборгованість з відшкодування ПДВ.

ПРОДОВЖЕННЯ СТАТТІ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді