Газпром і Білорусь: не чужа газова війна

П'ятниця, 29 грудня 2006, 15:20

Новорічне зимове шоу "відключи брату-слов’янину газ" вже третій рік поспіль не залишає телеекрани жителів СНД. Тенденція чітка: газпромівські комісари поперемінно тероризують Білорусь і Україну.

Бити своїх вчорашніх (хоча, чому вчорашніх?) стратегічних партнерів по одному – ефективна тактика, яка допомагає "Газпрому" приховувати свої внутрішні проблеми. На жаль, дві країни в силу суб’єктивних причин не можуть об’єднатися та відстоювати свої інтереси спільно. За що й потерпають по черзі.

Хроніка газової дєдовщіни

Так, зимою 2004-го року, 18 лютого сусіди України залишилися без газу. "Газпром" повністю перекрив крани. Безпрецедентна політична лояльність Мінська Кремлю не допомогла.

Тим не менш, Лукашенко проявив твердість, і за декілька днів поставки пального поновилися, а "Газпром" і "Бєлтрансгаз" сіли за стіл переговорів і встали з-за нього лише… влітку, 8 червня, коли врешті-решт ціну було узгоджено. До того "Газпром" працював фактично без контракту.

Вартість газу тоді зросла приблизно на стільки ж, на скільки зросла його ціна для України минулого року – на 50%. Якщо раніше Мінськ купляв блакитне паливо приблизно по $30 за 1000 кубів, то в 2004 році ціна зросла до $46, 68.

Нагадаємо, що Україна в 2005-му платила за туркменський газ більше $60 за 1000 куб. м, а в наступному році стала платити $95.

При цьому взимку 2006-го ніхто не перекривав газ Україні повністю, як це зробили з сусідньою країною. Поставки палива було обмежено до обсягів, необхідних для транзиту газу в Європу.

Після того, як із Білоруссю питання було вирішено, "Газпром" взявся за Україну. До чого це призвело – всім відомо.

Чітко зберігаючи послідовність своїх дій, щойно ціна в $130 була зафіксована на наступний рік для України, "Газпром" почав активно "пресувати" білорусів.

Спочатку їм виставили захмарну ціну в 200 доларів за тисячу кубів, запропонувавши частково платити акціями "Бєлтрансгазу" з розрахунку ціни останнього в $600 млн. У відповідь з Мінська лише посміялися.

"Газпром" певний час полякав відключенням газу, проте, це не справило враження на Лукашенка. І почав поступово втрачати обличчя, сильно збиваючи ціну.

ПРОДОВЖЕННЯ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді