Мордобиття під куполом Черновецького

Четвер, 7 грудня 2006, 20:44

Якби у Михайла Бродського в руках був цвях, то в четвер деякі страхові компанії могли би втратити кілька сотень тисяч гривень на перефарбування чорних красенів на колесах.

"Чому ви тут стоїте, ідіть за мною! Я вам покажу, на яких машинах приїжджають депутати Київради на сесію!", – звернувся головний опозиціонер Києва Михайло Бродський до журналістів, які знімали мітинг під Київрадою.

Після цього Бродський, не підбираючи виразів, почав екскурсію подвір’ям Київради, яке в дні сесії перетворюється на паркінг столичних обранців.

- Але ж, пане Бродський, десь тут стоять і ваші машини?

- А що тут такого? Я їжджу на "Тойоті", а тут "Майбахи" та "Бентлі"!

"Бентлі" Андрія Іванова, представника "Київенергохолдингу"
Депутати з'їжджаються на сесію
Бродський проводить "фейс-контроль"

Бродський продовжив променад внутрішніми подвір’ями.

- А тепер ідіть за мною, я вам покажу спецназівців, які прячуться у дворі Київради!

Романтика часів революції...

Дорогою йому зустрілася симпатична жінка з сумкою зі шкіри страуса. Побачивши Бродського, вона почала усміхатися.

- А це Тетяна Ківалова, вона займається правовими питаннями у Черновецького, – сказав Бродський, – Тобто "підрахуй" представляє Льоню в судах!

Так починався гарячий день у столиці. П’ятитисячний мітинг під будинком мерії плюс блокування роботи сесії. Опозиція починає розхитувати крісло під Черновецьким, загострюючи ситуацію в Київраді.

Першої мети вони вже досягли – на конфлікт звернули увагу. У парламенті засідань немає, а Янукович відсипається від перельоту з Нью-Йорку до Києва – відсутність інших значущих новин зробила бійки в Київраді подією четверга номер один.

Перед початком сесії до Київради стали підтягуватися депутати парламенту. Прийшли лідери київських осередків "Нашої України", блоку Тимошенко та Партії регіонів Микола Мартиненко, Анатолій Семинога і щойно розлучений з дружиною Василь Горбаль.

Прийшли також лідери БЮТ, що борються між собою: Микола Томенко, який "зажигав" на мітингу перед мерією, і Богдан Губський, який шепотівся по закутках.

Мартиненко ("Наша Україна") і Томенко (Блок Тимошенко)

Загалом, у блоку Тимошенко була найбільша група підтримки – напередодні рішенням політради нардепам було доручено перекинути сили на столичні бої. Однак серйозний арсенал підготували і "донецькі" – місце в президії через кілька крісел від Черновецького зайняв депутат із міцними кулаками на прізвище Калашников.

Черновецький, який напередодні допізна затримався у ресторані, виглядав пригніченим. Майже з першої хвилини засідання Київради супроводжувалося постійними суперечками та перепалками між місцевими опозиціонерами та представниками більшості.

Найгарячішими висловлюваннями, які іноді переходили межу пристойності, обмінялися Черновецький з Бродським.

Що було першопричиною конфлікту – з'ясувати неможливо: Київрада відрізняється від Верховної Ради тим, що журналісти не можуть безпосередньо дивитися сесію, будучи присутніми в якійсь ложі. Преса спостерігає за всім через телеекран, який реплік гарячого опозиціонера до мера не передав.

Зате відповідь Черновецького було на чути: "Якщо Михайло Юрійович хворий, винесіть рішення, нехай його полікують". "Я для тебе ніколи не був Льонею", – додав Черновецький, очевидно, ображений фамільярністю Бродського.

Сесію в Київраді можна бачити тільки по такому телевізору

Остаточно ж терпець мера урвався після того, як Бродський встав зі свого місця в останньому ряду і підійшов до трибуни.

Черновецький не витримав, і провів через зал рішення про заборону виступів Бродського.

"Я не ставлю питання, щоб позбавити його голосу до кінця днів його, бо він не переживе... Я позбавляю вас слова згідно з регламентом за хуліганські дії і нахабну морду", – сказав Черновецький.

Перепалка продовжувалася ще протягом кількох хвилин, за які Черновецький встиг нагадати Бродському минуле: "Я платив за тебе всі борги, щоб за тобою не бігали вкладники".

Слово під час засідання Бродському так ніхто і не дав, тому все, що думає про Черновецького, він розповів уже за кілька хвилин, у кулуарах Київради.

"Ви чули, я сказав Льоні: "Ти сьогодні нюхав?". Він відповів: "Я ніколи не нюхаю!". Він що, колеться?... Я зовсім забув, він вживає таблетки!", – розповів депутат.

Бродський знає секрет постійно гарного настрою Черновецького?

Бродський також запитав журналістів: "Скільки я повинен заплатити Черновецькому за такий піар?"

У цей час градус суперечок у сесійній залі став стрімко підвищуватися. Виступи опозиційних депутатів супроводжувалися коментарями Черновецького і Олеся Довгого.

Так, у відповідь на виступ лідера фракції БЮТ в Київраді Тетяни Меліхової Черновецький сказав: "Пані Меліхова не схожа на Юлію Володимирівну. Чого їй тут стояти?".

На закиди депутата від "Нашої України" Олександра Черникова мер зазначив, що йому не подобається "звинувачувальний тон" депутата.

"Я вам покажу, як ви платили ЗМІ, щоб вони облизували Омельченка!", – сказав він.

У відповідь на звинувачення депутата від Блоку Кличка Володимира Бондаренка Черновецький сказав:

"Ви мене згадали. Я вам відповісти нічого не можу – крім того, що показати вам запис, як ви зі мною билися, коли я привів людей провести газ у Бортничах".

Мер має компромат на кожного

Незважаючи на постійні перепалки, депутати таки внесли до порядку денного головну вимогу опозиціонерів – постанову про скасування підвищення тарифів.

Проте, потім Черновецький двічі оголошував 15-хвилинні перерви, які затягувалася на кілька годин, а опозиціонери штурмували трибуну, вимагаючи поставити на голосування їхню постанову про скасування нових тарифів.

Перше блокування супроводжувалося застосуванням зброї, яка вже пройшла багаторазові випробування у Верховній Раді – звукової сирени. "Не зривайте засідання. Ви про тарифи нічого не знаєте і про киян нічого не знаєте!", – відповів Черновецький.

Після цього у залі Київради почалася перша цього дня сутичка. До трибуни підтяглися депутати. Почалася штовханина, знову сирена, яка супроводжувалася ревом сирен і вигуками "Тарифи!"

У Довгого почали відбирати мікрофон. "Шановні кияни, заберіть депутатів Верховної Ради від БЮТ, вони чинять фізичний тиск!", – вигукнув він.

"Припиніть погрожувати фізично й ображати міського голову. Нас обрали кияни не для демонстрації мускулів!", – заявив Довгий у мікрофон, звертаючися до депутата парламенту від БЮТ Анатолія Семиноги.

Віталій Кличко, теж присутній у залі, у бійці участі не брав, а стояв осторонь. Як тут же пожартували – Кличко рахував бали в цих кулачних боях.

Під тиском з боку опозиції, Черновецький був змушений поставити на голосування постанову про скасування підвищення тарифів, однак його не підтримав жоден депутат, оскільки майже усі вони знаходилися біля трибуни.

"Ваша постанова не пройшла! Я зробив для цього все можливе! Жодна з цих фракцій з тією мордою, яка зараз кричить, не запрошувала мене на жодне засідання", – звернувся мер до депутатів із "Нашої України".

Така ситуація додала перцю опозиціонерам, і вони пішли майже "в рукопашну". Поки Довгий рятував свій мікрофон, Черновецький оборонявся словесно.

"Ви не голодуючі від тарифів, ви з жиру біситесь! Я тарифи підняв, а ви жируєте, з вас жир капає!", – сказав мер одному з депутатів.

Проте під тиском опозиціонерів Черновецький здався і оголосив перерву.

Нова серія екстрім-шоу у Київраді почалася з блокування трибуни і грізної заяви Черновецького про те, що у сесійній залі не діє "інститут недоторканності депутатів".

"Те, що ви робите – це хуліганство! Ви хочете битися? Не буде по-вашему!", – звернувся він до опозиціонерів.

Відповідаючи на вигуки депутатів від БЮТ, Черновецький відповів: "Вас вибирали кияни? Вони мене вибрали! А ви з Бродським ішли за гроші! Тому у цьому залі депутатської недоторканності не буде!"

"Якщо ви будете хуліганити і будете робити такі речі, нічого хорошого з цього не вийде", – попередив Черновецький.

Поки Довгий намагався поставити на голосування постанову про створення робочої групи з питання тарифів, опозиція знову вдалася до ламання мікрофонів, сирен і сутичок. У залі розпочалася справжня бійка.

Сину мера Степану Черновецькому, який брав у ній активну участь, порвали сорочку та піджак.

Степан Черновецький дарма вдягнув найкращий костюм

Коли депутати розступилися, можна було побачити, що на підлозі сесійної зали лежить депутат без піджака. Потім виявилося, що це БЮТівець Віктор Наумко, якого після сутички відвезли до лікарні з підозрою на "струс мозку".

Побитий депутат лежить на підлозі

Інший член блоку Тимошенко Олександр Бригинець показав журналістам свою побиту спину.

Бригинець демонструє побої

Черновецький повідомив, що від бійок його може захистити новопризначений міністр внутрішніх справ Василь Цушко.

"Він мені тільки що дзвонив і сказав: якщо він зараз не почує гарантій, що все це не закінчиться, то він введе охорону. Скажу відверто – я цього не хочу", – заявив Черновецький.

В підсумку Київрада таки створила комісію, а Черновецький оголосив перерву в сесії до вівторка.

А після закінчення сесії до мерії нагрянула міліція – депутати від опозиції заявили, що Черновецький завів до сесійної зали охоронців, перевдягнутих у цивільні костюми. Зокрема, керівник київської міліції і водночас депутат Київради від "Нашої України" Віталій Ярема вилучив посвідчення бійця "Титану" в людини, яка вискочила з сесійної зали.

"Нашоукраїнець" Дмитро Андрієвський не може гарантувати, що ця людина брала участь у бійці з депутатами, але такі підозри існують.

Бійки в Київраді – бритоголові на сцені

"Є думка, що тут, в сесійній залі "Київради", були переодягнуті співробітники "Титану", які працюють в охороні Черновецького. Вони перебували в холі, а коли всередині почалися заворушення, вони забігли до зали, побили депутатів, після чого вискочили з зали у двір, сіли в джип "Тойоту" і поїхали геть", – розповів Андрієвський.

У свою чергу в прес-службі Черновецького участь охоронців у бійці назвали абсурдом.

Міліція вилучила відео і почала опитувати співробітників мерії. А посвідчення "титанівцю" віддали назад – після... прохання Черновецького.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді