Рада готує подарунок земельним експропріаторам

Вівторок, 23 січня 2007, 15:25

11 січня народні депутати зробили перший крок до того, щоб узаконити право держави на примусове відчуження землі у приватних власників.

У першому читанні було ухвалено проект закону №2141 "Про організаційно-правові основи вилучення (викупу) земель права приватної власності".

Прийняття будь-яких законів, які дають українській державі щось робити примусово – подія тривожна.

В даному разі, як можна зрозуміти із тексту документу, землі у власників будуть вилучати за для "суспільних потреб" та "суспільної необхідності".

Щодо останнього терміну, то з ним все зрозуміло. Згідно ст.41 Конституції України "суспільна необхідність" з’являється у разі війни або надзвичайного становища у країні.

А от щодо "суспільної потреби", тут народні обранці вирішили бути оригінальними. Ст.1 законопроекту визначає цей термін, як "необхідність у земельних ділянках для забезпечення конкретних потреб та інтересів індивідуума (?! – "ЕП") чи суспільства в цілому".

На питання: як можуть "інтереси індивідуума" "бути соціальною потребою" і чому закони стають збірниками анекдотів, не зміг відповісти жоден з юристів, до яких звернулася "ЕП".

Ніщо не заважає допустити, що коли якомусь у якогось "індивідуума", наприклад, нардепа Валерія Бевзенко з Партії регіонів, або депутата Івана Кириленка з БЮТ, або ще у когось з двох інших народних обранців, що складали цей законопроект, буде потрібно забезпечити свої інтереси, вони можуть у відповідності до закону кваліфікувати їх як "суспільну потребу" і вилучити у якогось землевласника прегарну ділянку.

"Із визначенням цієї "суспільної потреби" вийшло як в тому анекдоті, - говорить адвокат Тетяна Монтян. – Все що ми робимо це для людини, в її ім’я, і ми навіть знаємо її ім’я".

ПРОДОВЖЕННЯ СТАТТІ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

 

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді