Нові кадри Цушка. Чим далі в ліс, тим товщі партизани

Четвер, 25 січня 2007, 17:43

Міністр внутрішніх справ Василь Цушко продовжує кадрові чистки в МВС. У четвер він змінив міліцейських керівників у 12 областях, у Києві та Севастополі.

Призначення нових керівників регіональних управлінь, як повідомив один з новопризначених, відбулися після колегії МВС та співбесід із прем'єр-міністром Віктором Януковичем та віце-прем'єром Володимиром Радченком.

Кілька годин прогулянки інтернетом виявили чимало цікавої інформації, висновок з якої зводиться до короткої приказки – чим далі в ліс, тим товщі партизани.

Олексій Крикун
Отож, замість "нашоукраїнця" Віталія Яреми київською міліцією тепер керуватиме Олексій Крикун.

Крикун тривалий час працював в адміністрації президента Кучми, зокрема, очолював підрозділ, безпосередньо підлеглий президенту. Працював разом з Андрієм Деркачем. Потім, із призначенням Миколи Білоконя міністром внутрішніх справ, Крикун став головою дніпропетровського управління МВС. На цю посаду його начебто лобіював місцевий губернатор Яцуба.

Ім'я Крикуна фігурує в низці ЗМІ поряд із іменем Курочкіна в контексті конфлікту за ринок "Озерка", при цьому щодо міліціонера вживається епітет "прикормлений".

Крім того, журналісти "Вечірки" стверджували, що генерал Олексій Крикун розпорядився затримати на одному зі складів у Дніпропетровську у 2004 році майже мільйонний тираж газети, в якій були надруковані агітматеріали на користь тодішнього кандидата в президенти – Ющенка.

Коли ж почалися прокурорські перевірки, Крикун, вже зміщений з посади начальника Дніпропетровської міліції, на допити в райпрокуратуру так і не з'явився, мотивуючи це тим, що знаходиться за кордоном, пише "Обком".

Василь Бірюков
Кримську міліцію очолить Василь Бірюков, який починав працювати в Донецькому УБОЗі, а наприкінці 90-х минулого століття був переведений до Криму.

З 1998 і понині він був першим заступником начальника управління — начальником УБОЗ у Севастополі.

Натомість із Криму в Миколаїв перевели Миколу Пихтіна, який до цього працював першим заступником начальника ГУ МВС України в Криму.

Вінницьку міліцію очолив Василь Поліщук, який до цього очолював місцеве ДАІ та був заступником начальника УМВС у Вінницькій області.

У Полтаву перекинули Михайла Вершняка, якого 27 травня 2006 року звільнили з посади керівника одеської міліції. Тоді, коментуючи причини відставки Вершняка, міністр відзначив, що в у фізиці є таке поняття, як "втома металу".

Вершняк був призначений на посаду начальника Одеського обласного управління внутрішніх справ у лютому 2005 року. Його роботу на цій посаді вважали досить результативною, оскільки за цей час було розкрито низку резонансних злочинів, вчинених у 90-х роках.

Василь Поліщук

Найбільш гучним із них стало розкриття справи банди Василя Мар'янчука, члени якої у 1998 році вбили заступника нинішнього мера Одеси Едуарда Гурвіца.

Відставку Вершняка позв'язували із бізнес-конфліктом навколо території дитячого табору "Салют" у курортній зоні під Одесою, який намагалися приватизувати член СДПУ(о) Олександр Грановський і президент концерну "Оверлайн" (торговельна марка "Мягков") Борис Кауфман.

Одеську міліцію очолив полковник міліції Геннадій Подройко, який до цього працював першим заступником начальника Головного управління МВС в Одеській області – начальником кримінальної міліції.

Найбільше реформи Цушка торкнулися західної України.

Тернопільське облуправління міліції очолив Володимир Гаврилюк. Його перекинули в Тернопіль з Хмельницької області, де він обіймав протягом останніх двох років таку ж посаду – начальник управління МВС.

Начальника управління МВС у Львівській області Віталія Максимова, призначеного свого часу начебто за пропозицією Геннадія Москаля, перевели на Закарпаття.

У Львів замість нього призначили Михайла Цимбалюка.

Михайло Цимбалюк давно відомий на Тернопільщині. З грудня 1988 року по квітень 1996 він керував автогосподарством місцевої міліції. З травня 1998-го по серпень 2000-го був начальником ДАІ в області.

У 2002 році він балотувався в народні депутати до Верховної Ради по 166-му (Бучацькому) округу Тернопільщини, але програв вибори "нашоукраїнцю" Іванові Стойку.

У липні 2004 році Леонід Кучма призначив Цимбалюка головою Тернопільської ОДА. Прем’єром тоді, як відомо, був Віктор Янукович. Після помаранчевої революції він був звільнений з посади, а його місце посів все той же Стойко.

Наприкінці 2004 року в Інтернеті з'явився список осіб, які стали небажаними на заході через причетність до фальсифікацій на виборах президента. У ньому значилося й ім'я Цимбалюка.

Полковник міліції Іван Прошковський став начальником Управління МВС у Волинській області.

Прошковський відомий тим, що, будучи першим заступником керівника Київської обласної міліції, лобіював програму "Шериф", покликану підвищити статус сільського дільничного.

Крім того, промовистим є призначення Прошковського 24 грудня 2004 – за два дні до третього туру виборів – начальником УМВД в Закарпатській області. На цій посаді він змінив одіозного Василя Варцабу, якого не раз згадували в контексті фальсифікації виборів у Мукачеві.

Полковник міліції Віталій Грицак призначений начальником управління МВС у Хмельницькій області. В Інтернеті та довідниках інформації про нього немає. Зате його прізвище і по батькові збігається з ім'ям депутата від Партії регіонів генерала Василя Грицака.

Валерій Нонік
У Чернігів Василь Цушко відправив Валерія Ноніка. Останнім місцем його роботи була посада керівника служби охорони блоку Володимира Литвина.

Під час виборів 2006 року його ім'я фігурувало в інциденті з побиттям кандидата в депутати до Корольовської райради Житомира від "Нашої України" Володимира Зубрицького.

Як розповів пресі сам потерпілий, він прийшов на зустріч з депутатом-"литвинівцем", аби зняти на відеокамеру можливі порушення. Натомість активного депутата побили. Він опритомнів у авто Ноніка, який привіз його до лікарні, а по дорозі начебто вимагав, щоб депутат заявив, що "отримав тілесні ушкодження внаслідок падіння", писала "Україна молода".

До цього Нонік був начальником управління у боротьбі з оргзлочинністю у Житомирській області, а у 2004 році – начальник УМВС Кіровоградської області. Як відомо, під час виборів 2004 року кіровоградська міліція аж ніяк не завадила фальсифікаціям виборів зі стріляниною i нападами на дільниці, а натомість підтримувала провладного кандидата.

Луганською міліцією тепер куруватиме Анатолій Науменко. У цій області він працював не один рік, а з 1999 був начальником управління карного розшуку в Луганській області.

У різні часи керував УМВС в Херсонській області, Департаментом боротьби з незаконним обігом наркотиків. Із 2005 працював помічником міністра. Незважаючи на те, що Юрій Луценко свого часу теж провів повну ротацію в МВС, кадрові зміни Науменка не зачепили.

Полковник міліції Іван Ступак став начальником управління МВС у Дніпропетровській області. Досі він був заступником голови обласної ради, де більшість належить регіонам і блоку Лазаренка, по виконавчому апарату – начальником відділу з питань взаємодії з правоохоронними, контролюючими органами та конституційних прав громадян.

Запорізьку міліцію очолить Олександр Шмітько, який вже очолював її в 90-х. Начебто тоді його призначенню посприяла група Медведчук-Суркіс-Григоришин. На цю його каденцію припадають перші спроби рейдерства в Україні.

Мова йде про операцію, яка була проведена на початку 2000 року на заводі "Запорожабразив", коли міліція увірвалась на підприємство, побила охорону, завдавши людям травми черевної порожнини і грудної клітки. І все це – задля забезпечення бухгалтерської перевірки. Шмітько тоді очолював місцевий УБОЗ.

Після Запоріжжя Шмітько був призначений начальником кримінальної міліції у Кривому Розі.

Петро Стецюк

Два останні призначення стосуються залізничної міліції.

Полковник міліції Петро Стецюк став заступником начальника Управління МВС на транспорті, начальником лінійного управління на Південно-Західній залізниці.

Зі скупих даних про новопризначеного відомо, що з березня 2004 року він був начальником Ірпінського МВС в Київській області.

А до цього – начальником управління на станції Київ-Пасажирський УМВС на Південно-Західній залізниці.

Тимчасове виконання обов'язків начальника лінійного управління на Донецькій залізниці Управління МВС покладено на Леоніда Кириченка. Він – земляк Віктора Федоровича Януковича.

Леонід Кириченко відомий у Донецьку по скандалу 2004 року, коли під час президентської виборчої кампанії від його імені був розповсюджений лист на підтримку кандидата Ющенка. У листі генерал, який на той час займав посаду начальника УМВС Донецької залізниці, начебто назвав Януковича "вором".

Кириченко не зміг знести такої наруги і звернувся до Ющенка із заявою про готовність притягти до відповідальності "політичних провокаторів".

Леонід Кириченко

"Якщо Ви хочете знати мою позицію, то вона така: міліція - поза політикою", – писав генерал. "Ви хочете, щоб вона служила Вам? Цього не буде!.. По-друге, коли у людини немає аргументів "за", у хід вступають брехня і наклеп. А де ж, дозвольте запитати, мораль вашої команди, "шановний" Вікторе Андрійовичу? Писати від мого імені провокаційного листа на вашу підтримку - це що морально?", – написав нинішньому президентові Кириченко.

Міністр внутрішніх справ відмовився коментувати нові призначення. У Полтаві він виставив журналістів із залу, мотивуючи це тим, що якщо він дасть їм коментар, то його розірвуть київські ЗМІ, з якими він зарікся говорити 100 днів.

Натомість регіонал Тарас Чорновіл уже поспішив відмити міністра від підозр у "репресіях".

"Наскільки я знаю, уже було спростування того, що нібито керівництво МВС висунуло вимогу написати заяви про звільнення всім керівникам обласних управлінь МВС", – сказав депутат.

Як переконує Чорновіл, кадрові зміни в Міністерстві внутрішніх справ необхідні для розірвання зв'язків, "які неприродні для правоохоронних органів".

Тут слід додати, що для того, щоб зв'язки стали більш природними і антикризовими, Цушку залишилося "зачистити" лише кілька регіонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді