Профспілковий бунт на вугільному "кораблі" Ахметова

Четвер, 25 січня 2007, 18:04

Марксистсько-ленінська риторика знову направлена проти великого капіталу.

Цього разу українські шахтарські профспілки, котрі виступають за збільшення шахтарських зарплат, натякають, що Ринат Ахметов, володар підприємства "Павлоградвугілля", експлуатує людей.

Сезон полювання за зарплатнею

9 січня 2007 р. черговий "сезон" страйків відкрила Незалежна профспілка гірників Донбасу (НПГД) на державному шахтоуправлінні "Донбас".

Потім, вже в середині січня, естафету шахтарських хвилювань підхопила Профспілка працівників вугільної промисловості (ППВП) на ВАТ "Павлоградвугілля".

19 січня заступник голови ЦК ППВП, голова Дніпропетровської територіальної організації ППВП Сергій Юнак виступив із різкою критикою керівництва і власника "Павлоградвугілля".

Нагадаємо, підприємство займає ключову позицію серед вуглевидобувних активів компанії "Донбасская Топливно-Энергетическая компания" (ДТЕК), що належить Ринату Ахметову, депутату від Партії Регіонів, найбагатшій людині України.

Сергій Юнак ремствував з приводу відсутності уваги до профспілок з боку дирекції компанії та висловив бажання сісти за стіл переговорів із власником ВАТ Ринатом Ахметовим.

Пікантності ситуації додає той факт, що сам Сергій Юнак є однопартійцем власника "Павлоградвугілля", а також депутатом Дніпропетровської облради від Партії Регіонів.

За словами профспілкового босса, власник, що прийшов у Західний Донбас (тобто Ахметов), "намагається, насамперед, збільшити свої прибутки за рахунок відкритої експлуатації робітників найманої праці"; затягує ухвалення колективного договору на 2007 р.", недостатньо інвестує; не бажає підвищувати середню заробітну плату, що сьогодні "складає 2178 грн., а має бути - не менше 4500 грн."

Керівництво ВАТ "Павлоградвугілля", на думку Юнака, не хоче вести будь-які конструктивні переговори з ППВП.

Повстання кишенькових профспілок?

Нестандартність ситуації полягає у тому, що ППВП не входить до числа незалежних профспілок, яким зазвичай властива така різка критика на адресу власників шахт.

Ця організація відноситься до тих профспілок, що залишилися в спадщину шахтам з часів СРСР. Їм, м'яко кажучи, радикалізм невластивий.

ПРОДОВЖЕННЯ СТАТТІ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді