Гайдук і Фірташ спровокували урядову міні-кризу в Угорщині?

П'ятниця, 26 січня 2007, 12:53

Боротьба за перерозподіл енергоресурсів серед українських олігархів вилилася за межі країни.

Квоти на імпорт української електроенергії до Угорщини спровокував скандал між урядом та опозицією.

В центрі уваги – найбільший багатій угорського парламенту Ласло Капої, співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ та секретар РНБО Віталій Гайдук.

Експорт української електроенергії до країн Східної Європи скидається на малу "газову битву" між українськими олігархами.

Щоправда, якщо на східному фронті, звідки Україна отримує блакитне паливо, ситуація зацементована монополією "Газпрому", то на Заході, куди Україна продає електроенергію, середовище більш конкурентне, а політичні пристрасті не менш драматичні.

Хто і скільки заробляє в Східній Європі на українському електричному струмі, УП докладно писала ще рік назад.

Наразі ситуація майже не змінилася. Мільярди кіловат-годин перетікають у Польщу, Угорщину, Румунію та Словаччину через кілька приватних структур. Більш ніж приваблива цінова пропозиція України залишається незмінною.

Що в умовах постійного росту цін на енергоносії в Східній Європі забезпечує певному колу бізнесменів все більший потеційний зиск.

Переважна більшість угод із іноземними покупцями українського струму була переукладена державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" в 2003 році, коли енергетичним блоком уряду керував Віталій Гайдук.

Нинішнього секретаря РНБО прийнято вважати і головним ідеологом проекту Бурштинського енергоострову, що дав змогу налагодити безперебійну систему поставок в Європу, і "хрещеним батьком" всіх компаній, що заробляють мільйони доларів на дешевій українській електроенергії на Заході.

Особлива увага до цієї сфери з боку Віталія Гайдука в останні роки отримала додатковий стимул.

Через компанії-оператори в Польщі та Угорщині корпорація ІСД має змогу отримувати дешеву українську електроенергію для своїх металургійних комбінатів в Гуті та Дунайвароші.

Зміна влади в Україні в 2004-му не принесла більшої прозорості схемам експорту української електроенергії в Європу.

Після того, як до влади прийшов уряд, пов'язаний з економічними і політичними конкурентами ІСД – компаніями СКМ і "РосУкрЕнерго", почалися зрушення.

Наприкінці минулого року благоденство експортерів української електроенергії запало в око ласому до нових ринків співвласнику "РосУкрЕнерго" Дмитру Фірташу.

ПРОДОВЖЕННЯ СТАТТІ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді