Янукович замінив собою гарнір

Понеділок, 29 січня 2007, 09:51

Українські мільярдери через десять років після російських починають відкривати для себе Давос. Вперше до цього елітного швейцарського села на Всесвітній економічний форум прибули Рінат Ахметов і Сергій Тарута.

Досі єдиним представником клубу вітчизняних капіталістів тут був Віктор Пінчук. Він раніше за інших зрозумів, що статус у світовій тусовці – кращий спосіб реанімації власного іміджу, зіпсованого роками перебування поруч із Кучмою, а також захисту власного бізнесу, розподіл якого замислили помаранчеві.

Минулої п’ятниці Пінчук третій рік поспіль організував ланч для учасників Форуму, який став єдиним українським заходом у Давосі.

Вперше Пінчук запросив гостей під час Форуму, який відбувався відразу після помаранчевої революції та напередодні реприватизації "Криворіжсталі". Тоді прийшло 35 осіб, які з комфортом пообідали, паралельно обговоривши унікальні шанси України після Майдану.

У році 2007, коли згадувати про Майдан стало поганим жартом, а колишній головний ворог революції став учасником ланчу в статусі прем’єр-міністра України, до Пінчука записалось аж триста осіб.

Уже в день заходу Пінчук оголосив про зміну формату, бо для такої кількості людей не вистачало ні столів, ні квадратних метрів ресторану. Тому їжу гостям запропонували на фуршеті перед початком, а сам ланч провели у вигляді конференції. У підсумку 14 пляшок горілки, привезених з Києва, залишилися невипитими...

Власне, сам Всесвітній економічний форум відбувається у Конгрес-центрі, куди обмежене коло журналістів допускають згідно з акредитацією, що завершується за три місяці перед цим.

А ланч Пінчука – один з сотні неформальних заходів, які в цей же час відбуваються у Давосі. Організатори просто користуються концентрацією світової еліти на альпійському курорті, щоб запросити vip-гостей до себе.

І, власне, на одному з перехресть давоських вулиць кореспондент "Української правди" натрапив на Ріната Ахметова.

Найбагатший співвітчизник, який уже півроку не ходить на своє постійне місце роботи у парламенті, у повній відсутності охорони кукожився від холоду. Зігрівала його хіба що топ-менеджер СКМ Наталія Ізосімова, яка тримала Ахметова під руку.

Ахметов по Давосу ходив пішки

Ахметов повідомив, що поспішає до доктора Шваба – президента Всесвітнього економічного форуму. Зустріч зі Швабом, до якого просто так на чай не ходять, по-суті викрила намір Ахметова стати постійним учасником Давосу.

"Я тут вперше. Цього року ми стали індустріальними партнерами Давосу. Раніше нас не запрошували, тому я не приїжджав... А без запрошення я ходжу тільки туди, де сталося лихо", - пояснив Ахметов.

Насправді все не так. Ще за часів Кучми один з олігархів кликав Ахметова вступити до Всесвітнього економічного форуму, але він лише зараз зрозумів користь від участі у цьому – при тому, що внесок коштує небагато: 35 тисяч франків (140 тисяч гривень) на рік.

Ахметов розповів, що напередодні п’ять годин був присутній на зборах лідерів світової металургії.

Пізніше він зустрівся з віце-прем'єром Ізраїлю Шимоном Пересом і керівником Нью-Йоркської фондової біржі Джоном Тейном. Там Ахметов, схоже, збирається розміщувати акції своїх компаній.

"Усі вираховують, скільки коштує бізнес Віктора Пінчука, Ріната Ахметова або Ігоря Коломойського... Мій бізнес оцінили в 11,8 мільярда. Я вважаю, що це дешево – а хтось вважає, що дорого. Щоб не займатися ворожіннями, треба вийти на біржу, і біржа дасть реальну ринкову вартість", - заявив Ахметов про свої найближчі наміри і перервав спілкування, пообіцявши його продовжити на ланчі у Пінчука.

Тим часом до зятя екс-президента Кучми стали сходитися гості. Першим прийшов Віталій Кличко, який дуже переживав, що не вдягнув краватку. "Все о'кей, тут заведено мікс у одязі – уявляєте, минулого року Сорос до нас заявився у кросівках!", - заспокоїв його Пінчук.

Наступним на горизонті з'явився Сергій Тарута – ще один дебютант Давосу. Як на диво, але прилетів він сюди разом з Ахметовим на літаку президента "Шахтаря".

Побачивши Таруту, до нього з обіймами підійшов Арсеній Яценюк. Він завів розмову про наболіле – через наплив гостей не те що у Давосі, а й навіть у Цюриху немає вільних номерів.

Віктор Пінчук вийшов у фойє, щоб особисто привітати гостей. "Хелоу! Дякую, що прийшли!", - обійняв він засмаглого чоловіка. "Це – керівник офісу містера Берлусконі", - пояснив Пінчук.

Наступним у його гарячі руки потрапив Пауло Коельо. Стосовно цього гостя в Пінчука були особливі плани, тому він зробив сміливу пропозицію керівнику протоколу Януковича: "Можна, ми познайомимо прем’єра з Пауло Коельо? Віктор Федорович знає, хто це такий?"

Почувши таке просте питання, протоколіст потрапив у глухий кут. Він не міг поручитися за літературні знання свого шефа, але й не міг відкидати, що Янукович чув раніше це прізвище. Він взагалі не міг нічого сказати.

Пінчук відчув цю безвихідь і допоміг: "Ви що, Коельо – це найвідоміший письменник у світі!"

Через кілька хвилин на ланч зайшла зовсім міфічна фігура. Це був... Пол Манафорт, американський консультант Януковича, якого раніше ніхто не бачив, але про якого всі чули.

Привітавшись за руку з начальником охорони прем’єра, Манафорт пройшов у фуршетну кімнату. На питання відповідати відмовився короткою фразою: "Я – непублічна фігура".

А хвилин через десять можна було бачити, як Манафорту потиснув руку Ахметов, який, власне, і рекретував цього американця півтора роки тому.

На пряме питання "Української правди", чи визнає він Манафорта своїм політтехнологом, Ахметов відповів інакше: "Це – мій друг!"

Ахметов і Манафорт не робили вигляд, що вони незнайомі...

Тим часом, коли у повітрі почало пахнути стравами української кухні (не політичної, а гастрономічної), на ланч прибув Янукович.

"Ви робите правильну справу для України!", - сказав він і, повагавшись пів-секунди, обійняв Пінчука.

А Янукович робив вигляд, що не тримає зла на Пінчука...

Загалом, цього дня Янукович багаторазово стикався з людьми, які два роки тому перейшли на бік революції. Так, наступним, кого побачив Янукович, прямуючи коридорами, був Кличко. Герой Майдану і його ворог очей один від одного не ховали, і, як нічого не бувало, почали розмову на тему боксу: чи вже точно ухвалено рішення про бій Кличка з росіянином Маскаєвим.

"Я саме з цього питання хотів би з вами зустрітися...", - попросився Кличко. "Дзвони в будь-який час!", - відповів Янукович.

...та Кличка

Прем'єр взяв у руки бокал з водою, і Пінчук повів його вздовж фуршетних столів, знайомлячи з присутніми. В їх числі був і Євген Марчук, статус якого так ніхто й не зрозумів: він прибув на конференцію в складі журналістського пулу разом з дружиною-редактором газети "День" Ларисою Івшиною.

Янукович потис руку і Марчуку зі словами: "Радий вас бачити... Удвох!". Між іншим, Марчук працював міністром оборони в попередньому уряді Януковича, але його зняли напередодні Помаранчевої революції, замінивши на лояльного Кузьмука.

Пересуваючись по залу, щільно забитоми людьми, Пінчук таки виконав свій задум, познайомивши Януковича з Пауло Коельо.

"Це - найкращий письменник у світі", - Пінчук представив Коельо Януковичу

Поки Пінчук виконував роль прикріпленого до Януковича, його дружина Олена Франчук розважала інших гостей.

Донька Леоніда Кучми частіше постає перед публікою на Заході, ніж в Україні

Тим часом у залі стали збиратися учасники конференції. Тарута, зіткнувшись з керівником російського "Внешторгбанка" Андрієм Костіним, взяв його під руку й відвів на безпечну відстань поговорити, щоб їх ніхто не міг підслухати.

Тарута і Костін

Загалом Давос – це гарні ліки від манії величі. Господарі життя почувають себе тут простими смертними, адже навколо них – люди не менш знамениті. Наприклад, власнику російської "Северсталі" Олексію Мордашову вдома не давали би проходу. А на українському ланчі він скромно стояв у сторонці в очікуванні, коли Ахметов звільниться, щоб привітатися з ним.

Мордашов і Ахметов

Початок конференції дав Віктор Пінчук, який сяяв від задоволення – бо явно не очікував на такий аншлаг. Він запросив до слова Януковича, який єдиний з усіх промовців не володів англійською мовою, а тому виступав рідною.

Янукович розставив акценти так, як і повинен був це зробити в цій аудиторії. Тому, наприклад, про "РосУкрЕнерго" прем’єр не згадував. Зате з перших же слів почав експлуатувати досягнення, здобуті під час боротьби з цим самим Януковичем у 2004 році.

"Наш перший безумовний пріоритет – зміцнення демократичних завоювань українського народу! На сьогодні Україна одна з найбільш розвинених демократій у регіоні, і ми це дуже цінуємо", - зачитав Янукович свій виступ.

"Як глава уряду, я виступаю за діалог з найважливіших проблем, конкуренцію ідей, відкритість і прозорість при ухваленні державних рішень", - додав прем’єр.

Ахметову виділили місце в першому ряді, звідки він міг добре бачити Януковича

Янукович явно намагався сподобатися, тому продовжив наступ на вуха присутніх: "Я завжди вітаю справедливу критику з боку засобів масової інформації, здорові змагання між владою і опозицією, існування системи стримувань та противаг, яка унеможливлює узурпацію і зловживання владою".

З останнім реченням точно могла би не погодитися одна людина, відсутня у цій залі – Ющенко.

Відчуваючи, що симпатії багатьох західних гостей все одно залишаються на боці президента, який вчинив фурор на Давосі-2005, Янукович продовжив.

"Виконавча влада готова зробити все, щоб інститут президентства мав своє гідне і поважне місце в суспільстві. Ні уряд, ні прем’єр-міністр ніколи не матимуть можливість підміняти президента, або зазіхати на його повноваження", - пообіцяв Янукович.

Далі Янукович вирішив розповісти західним гостям про останні перипетії в Україні навколо закону про Кабінет міністрів.

"Він нарешті дає відповідь на ключові питання – хто є реальним вищим органом виконавчої влади в країні, хто несе відповідальність перед народом та мільйонами виборців за стан справ в економіці", - заявив Янукович.

Президент Латвії Віке-Фрайберга звернулася до слів Януковича про реформування економіки, виголошених за кілька хвилин перед цим: "Я б хотіла висловити підтримку цілям, які назвав прем’єр-міністр. Це дуже здорові цілі! Досі Україна втрачала багато можливостей. Я закликаю вас, прем’єр-міністр, надолужити втрачене, бо ніколи не буває пізно! Українці заслужили на краще життя, ніж мають зараз".

Найбільше виступ Януковича вразив Джорджа Сороса – у сказаному він почув, що український прем’єр засвоїв уроки Майдану.

"Будь-який уряд не повинен забувати про історію Помаранчевої революції. Я був дуже радий почути програму, яку виголосив прем’єр-міністр – адже вона свідчить, що він про це не забуває!", - поділився спостереженнями Сорос.

Колись адміністрація президента Кучми називала Сороса головним спонсором опозиції. Тепер він - гість зятя Кучми

"Я відчуваю великий оптимізм від політичної ситуації України. Ви стаєте енергійною демократичною державою. Ми бачимо цивілізовану боротьбу за владу, появу коаліції і опозицію, вільні мас-медіа, вільні дискусії", - додав також Сорос і пояснив, що загалом-то його попросили виступити на тему енергетики.

"Тут я менш оптимістичний, бо Україна програла ситуацію, яку мала на початку січня 2006 року. Сьогодні ми мусимо визнати, що Україна залежить від російських джерел енергії. Україні потрібна більша прозорість. Але ситуація не безнадійна".

Американець пояснив, що вихід лежить в тому, щоб Янукович підтримав ініціативу за прозорість в нафтогазовій галузі, яку фінансує Сорос. Аналогічні програми він уже запровадив у Казахстані та Азербайджані.

"Ми пропонуємо створити цю організацію в Україні. Це допоможе Україні та зміцнить ваші позиції у переговорах з Росією", - заявив Сорос. Янукович нічого не відповів...

Зате не зміг відмовити собі в задоволенні покритикувати Януковича Арсеній Яценюк. Прізвищ ним не називалося, але адреса його докорів була зрозуміла: "Прем’єр про це не говорив, але я вам натякну, куди ми ідемо... Рівень інфляції у нас доволі високий Виникають негативні явища в нафтовій політиці, у нас двічі зросли ціни на газ, і ми прогнозуємо, що буде ще одна така хвиля в 2007 році".

"Якщо чесно, з економікою в Україні справи значно краще, ніж в політиці. Цікаво, що буде, якщо в політиці відбудеться перемир’я? Може, тоді ми вийдемо на темпи росту економіки, як в Китаї – 10 відсотків щороку?", - продовжив атаку Яценюк.

Єдиним, хто дав бій Януковичу у Давосі, був Яценюк

Янукович, вислуховуючи все це через систему синхронного перекладу, стиснув губи і не змінював кам’яного виразу обличчя.

А Яценюк вирішив доконати Януковича, вказавши йому, що робити: "Ми впевнені, що уряд ухвалить ефективний план реформ, де будуть може непопулярні, але дуже важливі для майбутнього України. Нам потрібні структурні реформи".

У завершальній же фразі Яценюку в його тиску на Януковича підіграв перекладач, який додав гострого підтексту репліці першого заступника глави секретаріату президента.

"Ми віримо що українські політики будуть частіше пам’ятати про свої зобов’язання, ніж про свої права", - почув Янукович у навушниках. Насправді ж Яценюк, який виступав англійською, сказав трошки м’якше: "Ми віримо, що українські політики будуть розподіляти не права, а обов’язки".

Важковаговиком-промовцем на ланчі мав стати Білл Клінтон. Однак він не приїхав, оскільки зайнятий підготовкою до старту президентської кампанії своєї дружини – тому гостям продемонстрували його відеозвернення. Клінтон назвав Пінчука своїм "другом", подякував Олені Франчук за участь в боротьбі зі СНІДом і закликав дати Україні перспективу членства в ЄС.

Результатом третього щорічного ланчу для Пінчука стало те, що прізвище Кучми більше ніхто вже не згадує

Крім внутрішньої ситуації в Україні, іншою темою ланчу Пінчука стала євроінтеграція, на якій зосередилися кілька людей.

Так, комісар з питань розширення ЄС Оллі Рен намагався підібрати слова, які б дозволяли уникнути відповіді "так" чи "ні" стосовно шансів України, а екс-президент Польщі Олександр Квасьневський тиснув аргументами, вимагаючи позитивного сигналу для України про можливість її членства в Євросоюзі.

"Ніхто не сумнівається, що Україна – європейська країна. Я в цьому ще більше переконався, коли прочитав про те, як футболісти київського "Динамо" постали проти команди Люфтваффе під час Другої світової війни. Тоді вони боролися за європейські цінності України", - вдався до дивних аналогій Рен.

Як це й заведено в єврокомісарів, він говорив максимально неконкретно – і на сам кінець порадив Україні "проводити політику "і-і", а не "або-або".

У свою чергу Пінчук, коли запросив до слова Квасьневського, оголосив, що той має оприлюднити сенсацію.

Нею виявилося нове соціологічне дослідження в шести найбільших країнах Євросоюзу, яке показало, що збільшилося число людей, які підтримують вступ України до ЄС. Тепер таких 55% - і це на чотири відсотки більше, ніж в листопаді 2005. Вступ же Туреччини підтримують лише 40% опитаних.

Щоправда, єврокомісар Оллі Рен пішов прямо під час оприлюднення цих радісних даних – він пояснив, що запізнюється на іншу зустріч.

Слухаючи промовців, Яценюк паралельно писав смс

Закінчився ланч відповідями на питання присутніх у залі. Їх встигли поставити лише два, і коли Януковича попросили прояснити ситуацію з НАТО, він повторив той самий набір аргументів "проти", який уже кілька місяців кочує з трибуни на трибуну.

Щоправда, цього разу Янукович пішов на новації – він чомусь вирішив, що проголошена після приходу Ющенка політика на інтеграцію до Альянсу... погіршила життя в Україні.

"За останні роки підтримка вступу до НАТО серед населення погіршилася на 15 відсотків. Це сталося, бо були змінені пріоритети влади в розвитку України, і суспільство не відчуло покращення життя від політики євроатлантичної інтеграції. Навпаки, життя і економіка України дещо погіршилися", - заявив Янукович, але нічим не аргументував це відкриття.

"Якщо далі продовжувати таку політику, це не сприятиме вступу до НАТО. Треба трошки змінити наголоси, що ми і зробили в цьому році", - сказав Янукович, поставивши крапку в дискусії.

По завершенні конференції всіх покликали на десерт – ним виявилися вареники з вишнями.

Квасьневський був єдиним представником Заходу, з яким без перекладача міг спілкуватися Янукович

Втім, головні гості майже відразу залишили ресторан. Ахметов, прямуючи до виходу, підтримав позицію прем’єра щодо НАТО. "Я сприйняв аргументи, що 85% населення проти вступу. Нагинати свій народ – я це не уявляю!", - сказав Ахметов, який також заявив, що між ним і Януковичем взагалі відсутні протиріччя.

"Розбіжностей між нами ніяких немає. У нас було, залишається і буде поважне ставлення один до одного. Якщо пишуть (про протиріччя) – виходить, це комусь потрібно. Може, хтось би хотів, щоб між нами була тріщина, і була більше і більше... Між нами всі нормально", - заявив Ахметов.

Однак якщо звернути увагу на деталі, то у цій його оптимістичній фразі чомусь проскочила обмовка про те, що неназвані вороги прагнуть зробити тріщину "більше і більше". Виходить, все-таки щось є?....

Наступна поїздка Януковича на Захід запланована на 27 лютого – він збирається до Берліну, де хоче зустрітися з канцлером Ангелою Меркель. Показово те, що на дев’ятнадцять днів раніше, 8 лютого, до Німеччини поїде Віктор Ющенко. З приблизно такою ж програмою візиту.

Тобто два найвищі керівника держави банально борються, хто швидше і довше поговорить з впливовим європейським лідером, в компетенції якого також й рішення про перспективи України в ЄС.

В принципі, ця історія може служити ілюстрацією на тему "відсутність протиріч", про що, характеризуючи свої стосунки з Ющенком, також неодноразово заявляв Янукович.

Поїздка групи українських журналістів до Давосу організована за сприяння фонду Віктора Пінчука

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді