"Наша Україна" ледь встигає в останній вагон

Понеділок, 12 лютого 2007, 09:30
Схоже на те, що "Наша Україна" разом із президентом вирішили не залишатись у ролі статистів, проводжаючих поїзд, на який разом сіли у мандрівку Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів. Це, безумовно, образне зображення ситуації, що склалась. Реально картина виглядає ось яким чином.

Останнім часом, а особливо одразу ж у післяноворічний період, хіба незрячі не могли побачити явних ознак стратегічної співпраці БЮТ та Регіонів. Слід зауважити, стратегічної, а не тактичної і тимчасової, як навипередки заявляли експерти та оглядачі.

Мовляв, відбулось пакетне голосування за домовленістю і не більше. Слід погодитись, цілком логічне пояснення, однак надто тривіальне та примітивне, вочевидь спрямоване на пересічний електорат.

У поступових діях обох політичних сил читалась схема спільної роботи над вибудовуванням майбутнього майданчику для двох: БЮТ і Партії регіонів. Всім іншим на тому майданчику місця там не передбачалось.

Блок Тимошенко допоміг протягнути антиконституційний закон з колосальними повноваженнями для прем'єра. Погодьтесь, ці повноваження Юлія Володимирівна "вибивала" не для Януковича і чекати на них ще чотири роки експансивна леді навряд чи погодилася б.

Значить, пані Тимошенко мала розуміти, що боротьба за жаданий портфель розпочнеться вже найближчим часом. Хто міг їй дати таку обіцянку у випадку підтримки закону про Кабмін? Здогадайтесь з трьох разів. Мабуть, не соціалісти, не комуністи, і аж точно не президент.

Далі були лише непрямі підтвердження про високу ймовірність дострокових виборів задуманих обома політичними силами.

І БЮТ, і Партія регіонів одночасно проводять збори депутатів усіх рівнів. Можливо випадковість, а можливо й звірка годинників перед початком кампанії. На це, зокрема, вказують деякі факти, одним із яких була заява регіонала Кисельова на зборах у Криму, де було сказано про необхідність підняття прохідного бар'єру у ВРУ до 9-12%.

Зауважте, посильного на сьогоднішній день лише двом політичним силам, очолюваних Тимошенко та Януковичем.

Після цього Андрій Клюєв зазначив, що в країні є влада і є опозиція, які мають тісно контактувати між собою. Уособленням опозиції, на думку віце-прем'єра, є Юлія Тимошенко, з якою і треба водити дискусію та плідну співпрацю.

Потім була розтиражована заява пана Чорновола, який запевнив, що до виборів вони не готуються, але... все можливо. Тимошенко про дострокові вибори не припиняла говорити ніколи.

Вочевидь, рядок "випадковостей" і злагоджених дій продовжувався б, якби не доволі неочікувана активізація дрімаючої "Нашої України". На Банковій, швидше за все, нарешті прочитали логіку незворотного і стрімкого роману між БЮТ та Партією регіонів.

Команда Ющенка, вочевидь, не захотіла спостерігати за тим, як їх вкупі з комуністами та соціалістами ведуть на бійню. До того ж, Регіони вкрали їхню "наречену", якій нашоукраїнці вже давно обіцяють одружитися та ніяк не виходить.

Як результат, "НУ" та Блок Юлії Тимошенко підписують угоду про спільну опозиційну діяльність. Мабуть, повернення давнього жениха стало несподіванкою і для самого БЮТ та явно не вписувалось у плани Партії регіонів.

Регіонали вже напевно бачили у своїх мріях, як розметуть з допомогою БЮТ усіх інших, залишаться з цією політичною силою на самоті, а потім тісно з нею обіймуться на прощання.

Та так, щоб від обіймів з БЮТ і живого духу не залишилось. Та у процес вчасно втрутився третій, якому Тимошенко відмовити не зможе, бо що ж люди скажуть.

Втім, навряд чи Юлія Тимошенко відмовиться від задуманого. Швидше за все, комбінація з двопартійністю її абсолютно влаштовує. А що робити з "Нашою Україною"?

Цій політичній силі нічого не залишатиметься, як діяти у вже визначеному БЮТ та Партією регіонів алгоритмі двопартійної системи. Тому, якщо нашоукраїнці захочуть вижити у таких реаліях, то у них буде один вибір – йти в єдиній команді з БЮТ або, фактично, під БЮТ.

Однак, таким сумним прогноз для президента є лише на перший погляд і на перший час. Мабуть, ще є на Банковій порох у порохівницях. Не гоже для сьогоднішніх керівників Секретаріату президента так легко здатися і піти під високі підбори Тимошенко.

Завданням цієї команди є вижити в умовах стрімкого будівництва двопартійної системи. А далі…

Можливо, "Наша Україна", на чолі з Ющенком, бачить себе у майбутньому вирішальному бою титанів суддею, який, володіючи золотою акцією, розводитиме двох твердолобих гігантів, яким потрібно або все, або нічого.

Ось і буде двопартійна система з одним маленьким третім, який і виявиться вирішальним.

Це лише можливий сценарій, про який його учасники ще й не домовлялись.

Та зреалізувати його гравцям майбутньої двопартійної системи не так вже й важко. Варто лише оголосити про початок чергової помаранчево-біло-блакитної війни, де всі інші будуть вимушені або підтримати помаранчевих (БЮТ вкупі з "Нашою Україною"), або біло-блакитних (Партію регіонів).

Михайло Басараб, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді