День святого Валентина за юліанським календарем

Четвер, 15 лютого 2007, 10:04

В той час як решта депутатів спокійно святкували День святого Валентина, Юлія Тимошенко поїхала в регіони.

По-перше, маючи в руках імперативний мандат, лідер БЮТ вирішила навернути на шлях істинний своїх овечок, які забули, з якою отарою прийшли до влади і прибилися до інших.

По-друге, вона завойовує нові симпатії, борючись за зниження тарифів та продаж землі з аукціонів.

Першою зупинкою в новому турі Тимошенко стала Вінниця.

Бліц-криг

Ще на Форумі місцевих рад у Києві Тимошенко писали записки про ситуацію у Вінницькому БЮТі.

Справа в тому, що після того, як на виборах до міськради Блок отримав 27 мандатів з 50, у місцевому осередку стався конфлікт. Зі складу фракції було виключено лідера вінницького осередку "Батьківщини" Ткачука та його брата "за лобіювання своїх інтересів".

Але витурити Ткачуків так просто не вдалося. За словами їхніх супротивників, ті мають "потужне лобі в керівництві партії".

Відтак, фракція розкололася на дві частини – 7 у Ткачука, і 20 – у його опонентів. Кожен вважав легітимною силою саме себе. Вінничани весь час намагалися достукатися до Тимошенко, але все було марним. Не допомогла навіть акція з доставкою лідеру БЮТ на ґанок розбитого серця.

Все змінилось у середу. Зранку 14 лютого під вінницькою радою зібралися люди з плакатами та прапорами БЮТ. Тут мала відбутися сесія міськради за участю Тимошенко.

1,5 тисячі прихильників у очікуванні лідера БЮТ, неначе горобці, бігали з однієї частини площі до іншої, вимовляючи як заклинання "Юля". У холі міськради за мамині шуби чіплялися малюки, які мали подарувати Тимошенко квіти і повітряні кульки-сердечка. "Ну де ж вона?" – питали діти.

"Що, чекають? А вона вже давно зайшла іншим ходом і сидить в кабінеті Гройсмана (мера Вінниці)", – усміхнувся у вікно місцевий клерк. А перед цим ще була зустріч з фракцією.

Тим часом в залі збиралися депутати. Спочатку тільки регіонали, соціалісти та комуністи.

"Це неприпустимо. Я офіцер. Звик все робити вчасно. Вони скликають сесію за ініціативою БЮТ і запізнюються на 15 хвилин", – ображався місцевий депутат від партії регіонів Кравець.

Якраз в цей час Тимошенко вийшла з кабінету Гройсмана, і усміхнена прямувала до залу. І лідер БЮТ, і мер виглядали задоволеними. Напевно, досягли порозуміння. До того ж, Гройсман мав пам’ятати, що став мером в тому числі завдяки підтримці БЮТ.

Тимошенко не забула, в який день приїхала виховувати депутатів, а тому одразу висловила переконання, що на засіданні на честь дня Валентина "пануватиме любов, але трішечки іншого рівня".

Вона попросила депутатів "приємно вразити" вінничан своїми діями і проголосувати ті чотири пункти, які винесла на сесію її фракція. Це – запровадження поіменного голосування, продаж землі на аукціонах, створення комісій по тарифах та щодо попереднього продажу землі.

Здається, виступ Тимошенко тривав довше, ніж решта частини засідання. За лічені хвилини депутати одноголосно провели чотири рішення. "За" були всі – від бютівців до регіоналів.

Щоб досягти свого, лідеру БЮТ вистачило 20 хвилин. Навіть Юлій Цезар позаздрив би такій реалізації принципу "прийшов, побачив, переміг". Жодних запитань і лише одне заперечення від того ж таки регіонала Кравця.

"От так тихо і мирно", – сказав хтось з бютівців, виходячи з залу. Але вигляд у них був явно не переможний. Напевно, ще залишалася нервовість після зустрічі з лідером.

Голосуємо за тарифи, аукціони, комісію. Амінь! Фото Олександра Прокопенка

Зате Тимошенко не приховувала задоволення від голосування і хвалила вінницьку владу і раду.

"Піар є піар", – цинічно резюмував комуніст у залі.

Після сесії Тимошенко знову зникла в нетрях міськради – чи то пішла домирювати своїх депутатів, чи то завершувати перемовини з Гройсманом.

Тим часом надворі все ще місили калюжі з талого снігу прихильники ЮВТ. Їх ряди значно поріділи – з 1,5 тисяч лишилося осіб 300. Вони невдоволено оточили мікрофон і, сильно лаючи місцевого бютівця у вуханці, вимагали Юлю.

А бютівець все бігав від людей до мерії і запевняв: "Вона проводить сесію і зараз до вас вийде", "лідер БЮТ обов’язково до вас вийде, як тільки завершить справи", "Тимошенко перериває конференцію і йде до вас".

З третього поверху на них дивились журналісти і співробітники ради, які самі чекали на ЮВТ, і гірко усміхалися: "Авжеж, якраз зараз перериває". Тільки, на відміну від людей на вулиці, їм було тепло і затишно.

Але люди вірили і не розходилися, тільки лаялися між собою.

"Ну чого ви хочете? Ну, вийде вона. Ви спитаєте: "Який результат". "А ніякого! Мерзніть далі", – скаже вона. Ви цього хочете? Дайте людині працювати", – дорвався до мікрофона якийсь дядько. Баби тільки ойкали.

"Ти чого прийшла, Юлю ображати?", – лаявся дід з бабою.

"Я???!!! Та я її більше всіх люблю", – обурювалася стара.

"Так, два кроки назад від порогу. Вона вже йде", – заявив знайомий персонаж у вуханці, виносячи дерев'яні підмостки.

І вона таки прийшла. Але не до людей, а в зал, де чекало 50 журналістів. Напевно, лідер БЮТ і не здогадувалася, що її вихід вже анонсували на мітингу.

Секрети кохання та виготовлення "шовку"

Тимошенко говорила з журналістами про мету її візиту та його результати.

"Метою було провести ту стратегію, яку ми вважаємо стратегією перемоги для місцевих рад, бюджетів і, як наслідок, для громад. Перш за все – це створення процедур прийняття прозорих рішень по землі. І в цілому по країні велика біда с тарифами. Сьогодні ми ухвалили рішення, які дозволять розв’язати ці проблеми", – запевняла лідер БЮТ.

Втім, головна новина інша – лідеру БЮТ за півдня вдалося склеїти докупи розбиту чашку місцевої фракції. Який секрет успіху?

"Ой, ну мені доведеться робити компліменти собі – завдяки мудрості, толерантності і безмежному терпінню", – розсміялася Тимошенко.

"Іноді протистояння сягають такого рівня, що компроміси важко знаходити, тому я дякую нашій фракції, яка швидко зрозуміла, що або ми працюємо разом і злагоджено, або працюють інші", – розкрила вона секрет успіху.

"Ми навели лад у фракції. Кого виключили – поновлено. Команда об’єднана", – запевнила лідер БЮТ.

Імперативний мандат не матиме для них зворотної дії – за минулі гріхи нікого не виженуть, але від сьогодні всі депутати "як шовкові" мають виконувати програмні завдання БЮТ.

Крім того лідер БЮТ знайшла спільну мову з мером Гройсманом, і вони спустили на місця директиву про спільні дії "Нашої України" та БЮТ і об'єднання в блоки.

Через 2 тижні Тимошенко знову навідається до Вінниці, щоб перевірити результати.

Посеред прес-конференції, коли лідер БЮТ розповідала про те, як проводити аукціони на землю, і як шкодить Україні "Росукренерго", до неї, продираючись крізь штативи телекамер, підійшов чоловік і подарував сім білих троянд.

Сім троянд – символ кохання від переможених. Фото Олександра Прокопенка

"Це вам від тих семи депутатів, які сьогодні так злагоджено голосували за тарифи. Сподіваюсь, що наступного разу їх буде 27", – сказав він, натякаючи на вчорашній розкол у фракції.

"Так. Готуйте 27 на наступний раз", – розсміялася Тимошенко.

Пізніше, на питання, яке найцікавіше привітання з Днем Святого Валентина вона отримувала у житті, лідер БЮТ розсміялася і відповіла: "Можливо, це ці сім троянд, які мені щойно подарували".

"А насправді, я не бачу нічого важливішого в житті, ніж кохання. Тоді все в житті лагодиться, і все стає так як слід. Потрібно цьому приділяти в житті велику увагу", – сказала жінка, яка точно знає, як завоювати любов. Зокрема, простого люду.

Космос і анекдот про дуст

О пів на третю люди нарешті дочекалися свого кумира. Оскільки сцени не було заплановано, то натовп одразу поглинув Тимошенко.

Вона говорила вже звичні речі про тарифи і право громад на комунальну землю.

"Ой, а як же на неї подивитися, пропустіть мене", – бігала навколо натовпу бабця.

"Та не лізьте вже сюди. Все одно нічого не видно. Раніше хоч коса виднілася, а це вже нічого", – казали жіночки, що окупували підмурки мерії.

"Пішли краще з другого поверху дивитися", - перемовлялися співробітниці апарату мерії.

"Наша політична сила не допустить ніяких зловживань. Всі пропозиції, які надали довідки, що їх права порушені – десь по черзі на квартиру чи праву на оренду – ми будемо вивчати і добиватися справедливості", - запевняла тим часом Тимошенко.

"Та ви вже надивилися. А нам що? Для мене це ж космос", –- все не вгавала бабця, яка все намагалася добитися до персони №1.

"Бабуля, та ти сама НЛО", – сміявся з неї чоловік. А інша тітка все не вгавала з іншим питанням: "Ні, ви краще спитайте в неї, навіщо вона зробила депутатам і міністрам зарплати по 25 тисяч, а ми тут за 300 гривень скніємо".

Але її зглушили оплески – Юлія Володимирівна розповідала останні новини з Києва.

"Ми змусимо депутатів працювати на вас". Фото Олександра Прокопенка

"Значить, що робимо далі… Як би важко нам не було, ми намагатимемося демократичну команду зібрати. Опозиція, якщо буде двісті голосів, в парламенті зможе проводити ті рішення, які потрібно, бо коли приймають неправильні рішення, діяти окремо непродуктивно", - переконувала вона.

Тимошенко висловила сподівання, що така влада, як сьогодні, людям не потрібна.

"Знаєте, який сьогодні головний анекдот у Києві? Це коли йде засідання уряду, сидять Азаров і Янукович, і Азаров каже: "Слухайте, ну в три рази тарифи підвищили, а рейтинг Януковича не падає, вдвічі підняли податки – а рейтинг не падає, зробили зарплати і пенсії нижче, ніж були, а він все одно не падає. І тут Янукович почухав потилицю і питає: "А ви дустом не пробували?", – розповіла лідер БЮТ і закликала робити висновки.

"Так, ми розраховуємо на дострокові вибори. І що люди зрозуміють, що така влада не потрібна", – пояснила вона.

"Будуть дострокові вибори – будемо перемагати. Не буде – будемо лаштувати їх у шеренги по два і допомагати вам жити. Я думаю, у нас крок за кроком усе вийде", – наголосила лідер БЮТ.

Тимошенко вже зібралася дякувати, але тут від неї стали вимагати "відізвати Мороза-зрадника".

"Я вам скажу, що якщо в цьому парламенті відізвати всіх зрадників, то тільки стільці залишаться", - відповіла лідер БЮТ. І тут же пообіцяла: "Але будемо і Мороза ставити на місце, і коаліцію. Будемо працювати!".

Вона знову нагадала, що "не була ініціатором такої коаліції і, більше того, президента всіма шляхами утримувала від цього кроку".

"Вважаю, що сьогодні всі зрозуміли хибність цього кроку. І коли президент, який вніс Януковича, щодня від нього ж потерпає, то, певно, деякі уроки є корисними", – вколола Тимошенко президента.

"Але ми йтимемо своїм шляхом", – запевнила вона і попросилася завершити мітинг. "Дуже вже втрачаю голос", – зізналася лідер БЮТ, хоч і говорила в мікрофон.

А голос їй ще дуже знадобиться. Вже в четвер вона відвідає Черкащину, де муситиме вирішити нову колізію – протистояння БЮТ з мером Одаричем, другом екс-бютівця Михайла Бродського. І щоб вирішити цей конфлікт 20 хвилин може виявитися замало.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді