БЮТ і "Наша Україна" оформили стосунки

Субота, 24 лютого 2007, 13:49

У суботу, 24 лютого, лідер БЮТ Юлія Тимошенко і голова ради НСНУ Віктор Балога підписали угоду про створення єдиної опозиції.

Документ складається з трьох частин, які збігаються з відповідними частинами угоди про створення коаліції демократичних сил. Він визначає принципи діяльності та програму учасників як в умовах опозиції, так і у випадку сформування парламентської більшості та коаліційного уряду.

Керівним органом Об’єднаної Опозиції стала Координаційна Рада, до якої увійдуть по шість представників від кожного учасника Об’єднаної Опозиції.

Угода також містить розділ про принципи розподілу сфер відповідальності. Вони діляться на паритетних засадах (50:50) та шляхом почергового вибору. При цьому право першого вибору належить суб’єкту угоди, який отримав більшу кількість голосів на виборах до парламенту, тобто БЮТ.

Об’єднана Опозиція домагатиметься проведення дострокових парламентських виборів та виборів депутатів місцевих рад, а також виступає за імперативний мандат для депутатів місцевих рад, скасування змін до Конституції від 8 грудня 2004 року та ухвалення нової редакції Основного Закону.

Програма коаліції, що є спільною програмою дій на випадок сформування парламентської більшості та коаліційного уряду, складається з двох розділів, де визначено мету та пріоритетні завдання Коаліції демократичних сил та конкретні шляхи і механізми реалізації соціально-економічних і політичних реформ, культурних і міжнародних ініціатив держави.

Серед основних ініціатив програми Коаліції: розвиток національного культурного простору; нова соціальна політика, реформування системи соціальних стандартів та пільг; прийняття нової редакції Конституції України; реформа публічної адміністрації; реформування судово-правової системи; антикорупційна програма; лібералізація економічної політики; створення сприятливого середовища для розвитку приватної ініціативи; механізми досягнення високого рівня енергетичної безпеки; запровадження ринку землі; досягнення повноправного членства в ЄС та НАТО.

Перед підписанням угоди Тимошенко висловила сподівання, що "таким чином, мінімум 200 голосів у парламенті стануть на захист українського народу".

Одним із перших кроків спільної опозиційної діяльності, за словами Тимошенко, став спільний лист керівників фракцій БЮТ і "Нашої України" до президента Віктора Ющенка.

У листі Об’єднана опозиція закликає президента використати свої конституційні повноваження, зокрема право вето, для захисту конституційного ладу.

Ветування, зазначено в листі, потребують закони, "що ухвалюються парламентською більшістю з огляду на власні інтереси, а не потреби суспільства і його розвитку, та не підтримані парламентськими опозиційними силами".

Водночас голова ради партії НСНУ Віктор Балога назвав підписання угоди "боротьбою з тим державним переворотом, який проводить парламентська більшість і сформований нею уряд".

При цьому він висловив переконання, що він і Юлія Тимошенко "з сьогоднішнього дня перегортають сторінку, починаючи все з нової".

Балога зазначив, що спільна опозиційна діяльність не означає втрати політичної самобутності кожної з політичних сил, "тут не буде єдиного вождя".

Тимошенко і Балога зазначили, що БЮТ і "Наша Україна" зобов’язуються виконувати умови підписаної угоди про спільну опозиційну діяльність.

На запитання, якими є гарантії виконання зобов’язань, Тимошенко відповіла: "Гарантія та, що за цим столом сьогодні відсутній Олександр Мороз".

Також Тимошенко наголосила, що БЮТ виконуватиме свої зобов’язання і відтепер не голосуватиме за подолання вето президента на всі закони. Також, сказала вона, БЮТ зобов’язується голосувати синхронно з "Нашою Україною" по всіх питаннях.

Угода була підписана в 3-х примірниках. На запитання, навіщо третій, Балога сказав, що його спрямують голові парламенту Олександру Морозу, "щоб він ознайомився і згадав, що ідеали важливіші за будь-які посади".

Балога також висловив переконання, що дострокові парламентські вибори в Україні необхідні. За його словами, однією з підстав для їх проведення може стати рішення Конституційного суду щодо нелегітимності формування Кабінету міністрів.

Коментуючи питання щодо того, що президент може очолити партію, Балога висловив переконання, що це піде на користь державі.

"Якщо президент забажає і члени партії захочуть бачити її головою президента, це буде лише на користь розбудові нашої держави", - сказав він.

На підписанні також присутні всі лідери партій, що входять до блоку "Наша Україна", а також депутати від обох політичних сил.

Усі фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді