Екс-голос Ющенка знає, звідки виходить небезпека

Понеділок, 26 лютого 2007, 11:52

Екс-прес-секретар президента Віктора Ющенка Ірина Геращенко вважає, що українські ЗМІ вирізняються за рівнем свободи, але професійні навички журналістів деформувалися.

Про це вона заявила в інтерв'ю тижневику "Профіль-Україна", опублікованому в понеділок, повідомляють "Новости Украина".

"Той удар по журналістиці - у період з 2000-го по 2004 рік - не міг пройти безболісно і забутися за рік. Наслідки стількох років тиску, цензури, самоцензури будуть ще довго нам аукатися", - вважає Геращенко.

"У 2002-2004 роках із журналістикою попрощалося досить багато людей, які мають принципи, громадянську і професійну позицію, життєвий досвід, зрештою", - відзначила вона.

На думку Геращенко, "драма сучасної української журналістики" почасти полягає в тому, що багато журналістів "знайшли себе" у політиці, бізнесі, PR і "у професії майже немає людей, яким 40-50", тоді як в журналістиці важлива "наступність".

"Журналістам протягом декількох років вбивалося в голову, що вони - прості виконавці, що за них усе напишуть, що діяти потрібно так, а не інакше і не задавати зайвих питань. У підсумку деформувалися професійні навички, ми просто розівчилися докопуватися до суті", - відзначила також екс-прес-секретар Ющенка.

У результаті, за словами Геращенко, статті і сюжети "часто поверхневі, з перекрученим фактажем і неточними деталями".

"Начебто ЗМІ одержали шанс розвиватися як бізнес, але за два роки так і не з'явилося - за рідкісним винятком - яскравих нових проектів, ідей та імен", - підкреслила вона.

Геращенко відзначила, що "після тотальної цензури в ЗМІ свобода багатьма сприйнялася як вседозволеність", тоді як "прес-карта не дає права відкривати двері ногою, поводитися зухвало і грубіянити".

"Цю проблему я відчула як ніхто інший завдяки своїй попередній роботі", - зізналася вона.

Геращенко визнала, що не дивлячись на "численні відкатні моменти в журналістиці, зокрема штрафи як можливий елемент цензури, розбірки з політичними й бізнес-опонентами на сторінках ЗМІ", її радує, що українські ЗМІ за рівнем свободи помітно виділяються на пострадянському просторі.

"Але ми дуже програємо від того, що не можемо собі дозволити мати власних кореспондентів в інших країнах і часто дивимося на світ очима російських медіа. Це вже питання інформаційної безпеки країни", - підсумувала Геращенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді