Тимошенко попередили, що Партія регіонів шукає компромат на неї в ФСБ Росії

Вівторок, 13 березня 2007, 22:06

Юлія Тимошенко продовжує нарощувати свою присутність у діях і думках Віктора Ющенка. Перший і донедавна єдиний раз Ющенко і Тимошенко спільно покладали квіти до пам’ятника Шевченку в 2003 році, коли там зібрався мітинг акції "Постань, Україно!" Але минулого тижня помаранчеві лідери несподівано знову склали один одному компанію у ритуальній церемонії.

А у вівторок, після 17–денної перерви в роботі парламенту, "Наша Україна" та БЮТ виголосили спільний та узгоджений з Ющенком ультиматум для Віктора Януковича. Вони дали пас президенту, який тепер може ще активніше оперувати термінами "політична криза".

Оскільки блокування і навіть облога електрощитової як форми тиску не дали результату, помаранчеві вирішили відмовитися від фізичного впливу і, навпаки, повністю звільнити антикризову коаліцію від своє присутності.

Напередодні ввечері на Банковій, по-суті, народився "другий універсал" – через сім місяців після укладання першого, який став перепусткою для Януковича на посаду прем’єра.

Тепер "універсал" підписувався з благословення Ющенка в опозиційному форматі – лідерами фракцій БЮТ та "Нашої України". Щоправда, В’ячеслав Кириленко, від гріха подалі, назвав документ "маніфестом".

Все це відбувалося на дебютному спільному засіданні двох помаранчевих фракцій у присутності президента.

За текст спільної заяви проголосували всі члени Блоку Тимошенко, окрім Олексія Данилова, якому не сподобалася поведінка Ющенка: глава держави, звертаючись з президії до зали із закликом не зраджувати і не продаватися членам антикризової коаліції, дивився тільки у бік БЮТ.

Крім того, Данилов так і не зрозумів, чому повинен давати Ющенку ще один шанс після двох років втрачених можливостей.

Серед фракції "Наша Україна" при голосуванні утрималися, за різними оцінками, п’ять–шість депутатів, зокрема Павло Жебрівський, Юрій Єхануров, Борис Безпалий і Олексій Кучеренко. Петро Порошенко, за свідченнями очевидців, взагалі не підняв руки – ні коли голосували "за", ні коли "проти", ні коли "утрималися".

Сам Ющенко, який під час протокольного вступного слова, яке відбувалося в присутності преси, закликав депутатів обговорити спільне опозиційне майбутнє – а після виходу журналістів попросив ухвалити текст якнайшвидше, не витрачаючи час на зайві дискусії.

Спільна заява "Нашої України" та БЮТ містить 17 пунктів вимог до антикризової коаліції, без виконання яких вони не братимуть участь у роботі парламенту, поглиблюючи політичну кризу – оскільки існує домовленість, що Віктор Ющенко не буде підписувати закони, ухвалені без голосів опозиції.

За наявною інформацією, домовлено, що ветування з боку президента буде супроводжуватися зверненнями до країни і оголошуватиметься по телебаченню.

Після ранкової розминки у вівторок опозиція оголосила, що залишає сесійну залу. Першим з неї вийшов колишній керівник "Нашої України" Роман Безсмертний.

"Поки не виконають всі сімнадцять пунктів, я до зали не повернуся!", – пообіцяв він. Щоб ні в кого не було спокуси порушити домовленості та потайки проголосувати, в депутатів БЮТ зібрали картки.

Урочисто процедура мала завершитися тим, що на чотири сектори крісел, які обіймають ющенківці та тимошенківці, буде розстелено гігантські національні прапори, спеціально зшиті під цю подію. Однак їх як занесли під купол у згорнутому вигляді в кульках, так і винесли – джерела у фракції Тимошенко кажуть, що "заартачилася "Наша Україна".

За підсумками оголошення бойкоту мала відбутися спільна прес-конференція лідерів двох фракцій. Буквально перед цим Юлії Тимошенко передали доповідну записку з попередженнями – очевидно, підготовлену службою безпеки її блоку.

"По некоторым данным, руководство Партии регионов предпринимает попытки выйти на контакт с руководством силовых ведомств Российской Федерации (Генеральной прокуратуры, ФСБ России) с целью получить компрометирующую информацию относительно деятельности ЕЭСУ. В частности, установить контакты с ФСБ России через посредников пытается народный депутат Киселев", - говорилося у ній.

"Кроме того, известно, что Партия регионов через посредников ведет переговоры с экс–министром МВД Луценко о проведении совместных мероприятий по компрометации лидера БЮТ с учетом того, что в период работы Луценко на посту министра Службой наружного наблюдения МВД осуществлялась разработка Тимошенко Ю.В."

Попереджена про майбутні неприємності, Тимошенко вийшла із сесійної зали та піднялася на третій поверх, де мав відбутися її спільний з Кириленком брифінг. Лідери фракції заховалися на п’ять хвилин в кулуарах, щоб ще раз обговорити тези, а потім вийшли до журналістів.

Тимошенко та її новий партнер по перегорах

"Ми будемо звертатися до президента, щоб він на базі Ради національної безпеки скликав державних лідерів та керівників усіх фракцій, і там обговорити ці сімнадцять вимог, які можуть нормалізувати ситуацію в державі", - заявила Тимошенко.

"Якщо вони (антикризова коаліція) думатимуть, що з позиції сили можуть знищувати Україну, то опозиційні сили діятимуть так, як діяли перед усіма подіями президентських виборів", – попередила Тимошенко.

Вона також заявила, що "президент, який є гарантом Конституції, не підпише жодний закон", ухвалений без голосів опозиції. Її підтримав Кириленко: "Без опозиції будуть ухвалюватися здебільшого лобістські корупційні законопроекти, які не мають шансів бути підписаними президентом і отримати статус закону".

"Працювати в такому парламенті, який налаштований тільки на конфронтацію, неможливо", – обурився Кириленко.

На питання, де фізично розмістяться протягом сесійних засідань депутати від опозиції, якщо їм заборонено входити до сесійної зали, лідер БЮТ пообіцяла, не вдаючися у подробиці: "Ми перебуватимемо в стінах парламенту".

На цьому брифінг оголосили завершеним, але по дорозі до виходу Тимошенко нагнав чоловік похилого віку, одягнутий в тільняшку та з великою професійною фотокамерою на грудях.

Тимошенко та її новий опонент у дебатах. Усі фото Ганни Андрієвської

Дідусь, судячи з реплік, був прихильником Віктора Януковича. А, враховуючи наполегливість цієї людини, Тимошенко чекали незаплановані дебати з представником протилежного табору.

– Юлия Владимировна, может уже пора прекратить игру "пожили – дай другим пожить"? – обурено звернувся він до Тимошенко, яка поспішала до виходу.

– Що ви маєте на увазі, скажіть? – засміялася вона, не зрозумівши серйозності намірів опонента вступити в дискусію.

– Порядок должен быть в стране! Выбрали правительство – дайте ему поработать! Нет – выгоните их к чертям на следующих выборах! – пояснив чоловік свою логіку.

– А вони хіба не працювали до помаранчевої революції два з половиною роки? – спробувала опонувати Тимошенко.

– А вы не работали? – перебив її дідусь.

– Якщо ви пам'ятаєте, я працювала сім місяців..., – почала пригадувати Тимошенко.

– Я помню. И свет нам вырубали при вас! – відповів їй чоловік.

– Коли я прийшла, при мені припинили! – спробувала відбитися Тимошенко

– Я в 16 лет ушел служить на флот, это было в 1944 году! А пенсию я сейчас получаю мизерную! – пояснив Тимошенко представник протилежного електорату.

– А Партія регіонів зараз підвищує пенсію лише на 1%! Це нормально? Десять років вони будували країну і сьогодні дійшли до цього результату!

– Так вы же тоже были при власти! – спробував нагадати чоловік.

– Нет! – відповіла Тимошенко.

– Как не были при власти?!

– Я хочу нагадати, що коли я прийшла до влади, то була в опозиції стосовно різних речей. А коли я кілька місяців була при владі, то як раз робила те, що треба. Я хочу вас запитати: ви віддаєте собі звіт – десять років вони правили, Янукович був прем’єром...

– Вы ж тоже правили за эти 10 лет! – не вгамовувався співрозмовник Тимошенко.

– Ви подивіться, скільки я правила – два рази по сім місяців! І які були результати!?

Але відчувалося, що Тимошенко ця дискусія набридла. Тому вона завершила її, просто відмовившись від спроб загітувати дідуся. "Якщо обираєте Януковича, то і пожинайте плоди його правління!", - поставила Тимошенко крапку, від збудження проігнорувавши питання інших журналістів, які проводжали цю пару до самих дверей.

Враховуючи плани опозиції, точне місце, де наступного разу можна буде побачити Тимошенко, поки невідоме.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді