Невраховані мільярди Ахметова, Пінчука, "ІСД", "Привату" і Жеваго

Четвер, 15 березня 2007, 13:15

"Та вони мене виставили просто жебраком!". Так відреагував один із українських мільярдерів, коли прочитав оцінку свого капіталу в рейтингу американського журналу Forbes.

У щорічний лістинг найбагатших людей світу потрапило вже сім вітчизняних капіталістів. За версією видання, кількість українських мільярдерів за рік збільшилася вдвічі.

Також удвічі, вважає Forbes, виросла вартість бізнесу капіталіста номер один в Україні Ріната Ахметова.

Якщо в березні минулого року Forbes оцінив активи Ахметова у 1,7 мільярдів доларів, то тепер вони піднялися до 4 мільярдів.

Віктор Пинчук за рік також збільшив свій статок більше, ніж удвічі – до 2,8 мільярдів доларів.

З 1,2 мільярдів до 2 виріс у капіталі і рейтингу співвласник "Індустріального союзу Донбасу" Сергій Тарута. У стільки ж оцінили активи його партнера секретаря Радбезу Віталія Гайдука.

Новоявленими фігурантами списку Forbes стали власники групи "Приват" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов – їхні активи видання оцінило в 1,2 мільярдів доларів.

А закриває українську чудову сімку Костянтин Жеваго з одним мільярдом.

Рейтинг українських мільярдерів за версією Forbes (у мільярдах долларів)

Майже кожного з них журнал Forbes назвав як self-made – тобто людьми, яким бізнес дістався не в спадщину. Тільки напроти Гайдука і Коломойського стоїть оцінка: "немає інформації".

Рядовому обивателю наведені цифри можуть здатися неземними, але є підстави вважати, що експерти авторитетного американського видання скромно оцінили майно українських "власників заводів, газет, пароплавів".

Навіть хвилинний підрахунок капіталізації ведучих підприємств, що належать Ахметову, свідчить про те, що вартість його активів на порядок вища.

Так, за даними інвестиційних компаній, поточна капіталізація Харцизького трубного складає $1,4 мільярди, "Азовсталі" – 2,5 мільярди, Єнакіївського меткомбінату – 100 мільйонів, Авдєєвкоксу – 400 мільйонів, Запорожкоксу – 100 мільйонів, Центрального ГЗК – 1,02 мільйонів, Північного ГКЗ – 2,6 мільярди. Разом виходить 8 мільярдів із хвостиком.

Так, не на всіх цих підприємствах Ахметов має 100% акцій, однак у кожному випадку це дає набагато більше чотирьох мільярдів. Але ж ми не враховували ні ахметовскі банки, ні телекомунікаційні компанії, ні машинобудівні підприємства, ні святу-святих – донецький "Шахтар".

Також, вважають експерти, істотно занижена вартість підприємств і компаній Ігоря Коломойського.

"Його імперія, при тому, що він там не один партнер, досить велика і коштує дорожче", - говорить аналітик Андрій Безпятов з інвесткомпанії "Драгон Капітал".

Не згодний він і з тим, що сумарно активи Тарути та Гайдука оцінені фактично однаково з бізнесом Ахметова. "Якщо брати ІСД, то, думаю, він знаходився б десь на третьому місці після СКМ і так званої групи "Приват", - вважає він.

Альтернативна оцінка бізнесу Тарути та Гайдука пролунала на початку лютого, коли топ-темою стала інформація про переговори про злиття між холдингом "Газметалл" Алишера Усманова та "Індустріальним союзом Донбасу". Тоді ж російський бізнесмен оцінив вартість можливого партнера у $5–7 мільярдів.

Більш-менш коректно, на думку експертів, Forbes оцінив активи Пінчука. Хоча очевидно, що і 2,8 мільярди доларів менші за реальну суму. Його "Укрсоцбанк" італійці готові придбати за $1,4 мільярди.

А тільки трубно-колісний бізнес групи "Інтерпайп" оцінюється у $2 мільярди.

Невідомо, чому до цього часу західні експерти не помічали українського мільярдера Костянтина Жеваго, один Полтавський ГЗК якого коштує порядку мільярда доларів.

Більш того, експерти впевнені, що в Україні легко можна набрати ще десяток мільярдерів, що не потрапили в класифікацію Forbes. "Можливо, вони визначають групу людей, що на слуху, а потім їх оцінюють", - припускає Андрій Безпятов.

Так само неясно, чи вдалося Forbes простежити всі аффільовані підприємства, чи врахували вони активи родичів як одне ціле з номінантом або окремо.

Є й інші дивні речі – торік у Forbes не був представлений Віталій Гайдук, хоча він має однакові частки з Тарутою. Щоправда, цього року журнал оцінив їхні активи нарівно.

Мільярди "на око"

Один із мільярдерів, прізвище якого фігурує в рейтингу Forbes, у відповідь на прохання оцінити бізнес української сімки, навів зовсім інші цифри.

Так, активи Ахметова він оцінив приблизно у 20 мільярдів – враховувалися такі фактори, як тісні взаємини з прем'єром, відсутність великих боргів по кредитах, вертикальна інтеграція в гірничо-металургійному комплексі й одноособове володіння компанією.

Фото А.Андрієвської

Активи Пінчука співрозмовник "Української правди" оцінив у 7-8 мільярди, значну частину яких складає "Укрсоцбанк". Вартість Пінчука стане ще вищою, коли з'явиться ясність з Нікопольським заводом феросплавів.

Група "Приват", основними акціонерами якої є Коломойський з Боголюбовим, може потягнути на 8-12 мільярдів. Тільки за "Приватбанк" у випадку продажу можна запросити три мільярди доларів. Не менше, ніж по півтора-два мільярди коштують також гірничо-металургійні активи, феросплавний і нафтовий бізнес "Привату".

"Індустріальний союз Донбасу" в оцінці бізнесмена тягне на 4-6 мільярдів доларів. Причиною тому велике число притягнутих кредитів, що, за словами самого Сергія Тарути, занизили б вартість холдингу при виході на ІРО. Крім того, розправити крила ІСД заважає відсутність власної сировинної бази для залізної руди. Натомість, компанія нарощує свій бізнес у Європі.

Наймолодший з української сімки, 33-літній Костянтин Жеваго, реально може коштувати від трьох до п'яти мільярдів за рахунок його активів в енергетиці, фінансовому секторі, машинобудуванні. Сам Жеваго хоче доповнити свій гірничо-збагачувальний комбінат новим металургійним заводом, який він нібито збирався побудувати.

Причина посмішки Ахметова

Отже, всі експерти погодилися з думкою, що Forbes суттєво занизив вартість бізнесу української еліти.

Проблема в тому, що невідома методика підрахунку при складанні рейтингу журналу. "У кожної компанії є свій підхід, що і як вони враховували. Питання, брали вони історичну чи балансову вартість активів? Або ринкову капіталізацію компаній, що котуються на біржах?", - відзначає аналітик Безпятов із "Драгон Капітал".

Торік "Драгон Капітал" разом із газетою "Kyiv Post" проводили своє дослідження.

"Тоді активи Ахметова нами були оцінені в $11,8 мільярди. І пішла реакція Ріната Леонідовича – він сказав, що його активи сильно занизили. Тому, якщо виходити з цієї цифри у 4 мільярди за версією Forbes, те Ахметов просто тихо посміхнеться", - відзначив експерт.

У тому ж рейтингу "Драгон капітал" і газети "Куіvроst" бізнес Пінчука коштував $3,7 мільярди, Коломойського – $2,8 мільярди, Боголюбова – $2,4 мільярди, Жеваго – $1,9 мільярда, Тарути і Гайдука – $1,7 мільярда.

Регулярно своє дослідження готує польський журнал Wprost.

Рейтинг украинців у списку 100 найбагатших людей Центральної та Східної Європи (у мільярдах долларів)

Не знаючи методології дослідження, складно пояснити і природу росту вартості активів майже вдвічі, яку зафіксував Forbes. Хоча найпоширенішим поясненням є ріст українського фондового ринку.

"Росте індекс ПФТС, капіталізація України росте, тобто, росте і власність мільярдерів", - відзначає економіст Олександр Пасхавер. За його словами, за минулі 12 місяців капіталізація України виросла саме майже в два рази.

Іншою причиною для збільшення вартості активів могла стати більша прозорість компаній, що дозволило інвесторам оцінювати їх краще. Чим більше транспарентності, тим більш охоче купують акції компаній, стверджують експерти.

У той же час, серйозною перешкодою є неясність структури багатьох українських бізнесменів. Важко простежити фінанси компанії, їхню приналежність і аффільованість. Часто всі закінчується на оффшорах, чиї бенефіціарії не завжди очевидні.

Тому, пояснюють інвестспеціалісти, при консервативному підході (як у Forbes) активи оцінюються у нижчу суму, при менш консервативному (скажемо, у Wprost) – у більшу.

Але про реальний стан речей можуть знати тільки господарі…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді