"Зупинити шизофренію", або чому міліцію вчать на Хрещатику

Субота, 17 березня 2007, 18:44

Поки Юрій Луценко збирає Україною народ для маршу на Київ, міністр Цушко з усіх сил готується його зупинити.

Міністр внутрішніх справ Василь Цушко, який сто днів зберігав мовчанку з приводу свого нового місця роботи, нарешті відкрив вуста.

У суботу журналістів покликали на першу прес-конференцію міністра, застосувавши стосовно них достатньо жорсткі методи акредитації.

Щоб побачити міністра, потрібно було відправити у МВС запит із проханням акредитувати журналіста. І хоча керівник прес-служби відомства Костянтин Стогній запевняв, що все в рамках закону і конституції, і зроблено це для того, щоб на прес-конференцію не потрапили невідомі особи, нагадаємо, що такі запобіжні заходи не застосовують ні для президента, ні для прем'єра.

Здивувала і кількість охоронців – стільки людей із пружинкою за вухом не часто побачиш і з президентом, але у міністра Цушка на це своє пояснення – МВС все ж таки режимний об'єкт. А будь його воля – цивільного міністра – він усіх би пустив.

Скликані в залу за годину до початку події журналісти, наслухавшись досхочу пісень Михайла Поплавського та інших світочів української попси, очікували на міністерські сенсації. Але, як виявилося, Василь Петрович був на них скупий.

Як скупими виявилися і пізнання міністра в області української мови. Їх вистачило лише на привітання. Вибачившись за те, що поки не може вільно і швидко говорити українською мовою, міністр перейшов на російську.

Побіжно згадавши про те, що робота відомства була розхитана за попередні роки, і що в міністерстві вже знайшли фінансові зловживання на 752 мільйона гривень, Цушко заглибився у плани боротьби з рейдерством, відновлення кількісного складу ДАІ та проблему бродяжництва серед неповнолітніх.

Коли ж журналісти поцікавилися, у чому саме він звинувачує Луценка, Цушко порадив дочекатися закінчення перевірки КРУ.

"Я не називав прізвищ, але спрацювало прислів'я, що на злодії шапка горить, і почався "ґвалт". Я прізвища не називав, але прислів'я спрацювало. А прізвища назвуть відповідні органи після вивчення актів КРУ", - відповів міністр.

І відразу зіронізував над попередником: "Тепер кричать, що в суд подадуть. За роки роботи в МВС треба було зрозуміти хоч щось, і розібратися, що не можна подати в суд, якщо прізвище не назвали".

Не став поширюватися Цушко і на тему, яка була його мотивація, коли брав собі в заступники настільки одіозних кадрів, як Плеханов і Попков, перший з яких відзначився розгоном студентів, а другий – згідно з заявами політиків, бажанням розігнати Майдан.

Тільки послався на те, що президент скасував свій наказ про невизнання призначення Плеханова і Попкова, і тепер обидва заступники цілком легітимні.

По ходу ж міністр спростував інформацію, що ці зами спущені йому зверху, а, відтак, і контролюються не зовсім ним.

"Тут заявляють, що заступники мені не підкоряються. Ви мало мене знаєте. Керую ситуацією в МВС я, Цушко Василь Петрович. І всі мої заступники виконують мої вказівки. Я нікому не раджу навіть думати, що можна не виконати розпорядження", - підкреслив міністр.

У цілому ж Цушко просив не політизувати його відомство й обіцяв усіляко протистояти цьому.

І коли вже здавалося, що міністр закінчить прес-конференцію на такій мирній і заспокійливій ноті, Цушко раптом зробив знакову політичну заяву.

Заява, що змусила згадати спільний виступ силовиків 22 серпня 2004 року, де вони попереджали, що не піддадуться на провокації та шантаж опозиції та застосують превентивні засоби.

Виявляється, голова МВС кинув усі сили, щоб не допустити марш опозиції на Київ.

На селекторній нараді у суботу він доручив кожному дільничному прийти до кожного, хто готовий протестувати проти влади, і по-людськи "пояснити його права та обов'язки".

"У країні відбувається ескалація, що може привести до серйозних наслідків", - патетично почав міністр.

Усе сказане далі можна цитувати тільки без купюр і скорочень.

"Я звертаюся до вас більше не як до журналістів, а як до громадянам. Ви ж розумієте – легітимно обраний президент, легітимно обраний парламент, легітимно обраний уряд.

Зараз усі закликають – давайте марш на Київ. Це ті, хто в опозиції. Один Термінатор, інші термінаторші. До речі, термінатор у перекладі означає "знищувач і руйнівник". І я не буду термінатором у міліції, я буду творцем.

Так ось ці термінатори збирають свої сили на Київ. За нашою інформацією, втягують старшокласників, студентів-учнів ПТУ, інститутів, технікумів, пропонують по 25 доларів.

Втягують, шукають вербувальники спортсменів для створення бойових груп. Харків показав учора, що вилучали арматури і так далі. Різні люди є...

У нас зараз йде весняне загострення політичної шизофренії, весняний період, і цю шизофренію нам треба зупинити!

Я звернувся сьогодні на нараді – були присутні половина губернаторів, половина голів облрад – ви на місцях знаєте, там практичне життя. І люди не літають у хмарах, як багато політиків у Києві.

Давайте зупинимо все це, тому що представники опозиції кажуть, що вони готують марш, зараз уже є інформація, що представники більшості збираються привести 100 тисяч чоловік...

А мені потім дорікають: ви вчите людей, навчаєте внутрішні війська. По-перше, планово навчаю, а по-друге – запросили туди журналістів... А що?!

Хто буде стояти між цими людьми, щоб вони не побили, не повбивали один одного, якщо вони приїдуть??? Не ці внутрішні війська. Не ці пацани, яким по 19 років? З касками будуть стояти... їх потрібно вчити щодня, щоб вони були готові до найгіршого.

Але, готуючи їх до найгіршого, я хочу на місцях попередити усіх – не треба нікуди виїжджати!!!

За якісь гнилі 25 доларів діти чиїсь поїдуть сюди. Вони – ці термінатори та вожді – сховаються, будуть попами Гапонами, а цих дітей будуть використовувати як гарматне м'ясо!

Самі набирають неповнолітніх, щоб у випадку силового впливу кинути їх вперед. Щоб ми проти цих дітей виставлялися. Я не хочу, щоб сюди приводили людей!

Зупиніть цю вакханалію на місцях! Потрібно підійти до людини, роз’яснити: "Куди ти їдеш, для чого ти їдеш? Які в тебе проблеми? Давай їх краще на місці вирішимо. Підемо до голови райадміністрації, райради, давай до мера і знімай питання на місцях".

Так, у нас є категорії людей... Одні – політичні невдахи, що не можуть заспокоїться, що все профукали, маючи шанс показати всі можливості. Друга – політичні заробітчани. Це категорія людей, що вихована так – ніде ніколи не працювати, зате заплати, і ми підемо протестувати за тебе.

Заплатить інший більше – підуть протестувати за нього і проти іншого. І ви все це знаєте. Це відбувається в суспільстві. Тому я звертаюся до батьків, співробітників міліції, громадських організацій... я доручив дільничним дійти до будь-якої партійної організації будь-якої партії і пояснити: "Що ви робите? Чого ми розхитуємо країну? Якщо почнеться протистояння, хто в результаті страждатиме?"

Так держава постраждає...

Далі, я попереджаю всіх цих Сав Морозових, що фінансують туди-сюди. Та якщо почнеться протистояння і дійде до якихось серйозних зіткнень, то всі ціни на ваше майно впадуть у ціні.

Якщо сьогодні ціна, умовно, на квадратний метр вашого майна 1000 доларів, то завтра 50 доларів не будуть давати. Тому що в успішні державі вкладають гроші, а ми розхитуємо...

Й усі розповідають казки.. Та не цар, не бог і не герой Україні не допоможе в цій ситуації. Я кажу, може, більше як політик, але я цивільний міністр.

Ми чудово знаємо, що Росія дає газ по 130, і невідомо, почому далі буде... Я особисто висловив подяку меру Львова за вирішення питання по тарифах. Так ці питання треба вирішувати на місцях. А у нас граються.

Повірте мені як політикові з великим досвідом – чим менше в Київ приїде, тим швидше тут домовляться політики, що сперечаються. А то усі розраховують як у дитячій грі, коли двоє б'ються й один іншому каже: "А я брата старшого приведу, він у 10-му класі". А другий каже: "А я приведу брата, що у 11-му".

Граються наші політики. І ми, якщо не зупинимо це, то буде катастрофа. Катастрофа може стати загальнонаціональною. Ви ж усі розумієте – вже 2004 року не буде, ніхто вже не поступиться. Всі будуть стояти.

Для чого ми це робимо? І не тому, що я боюся. Міліція готується до найгіршого, але ми не хочемо. Ми будемо роз'єднувати ці юрби і будемо робити це відкрито.

І я сказав кожному працівнику міліції зупинити, пояснити, що через декількох невдах, які потім сховаються за спини цих мас...

Чому ніхто не цікавиться, де ці гроші беруться? Є інформація, що кілька конвертаційних центрів зараз перевели у готівку стільки грошей, що недоплата у Пенсійний фонд складає мільярд гривень! І все це заради революції.

Наведу ще один приклад.

Пройдисвіти, у яких по 15 партквитків – його з влади вигнали, він в опозицію біжить, і навпаки – вони зараз маніпулюють суспільною свідомістю.

Я говорю з емоціями, тому що так неприпустимо. Я кажу більше як батько, у якого 16 років доньці і 18 сину. Я не хочу, щоб це все відбувалося. І заради чого? Давайте стабільно дамо працювати. Опозиція має всі можливості контролювати уряд.

Давайте друзі-журналісти – я розумію, що ви здійснюєте політику своїх редакцій як наймані робітники, але як громадяни давайте поставимося серйозно і відповідально.

Ті розводи, що ми робили на Хрещатику, моя ідея. Я ніколи не думав, що її так інтерпретують. У 1998-1999 проводилися розводи біля РОВД, і я поставив задачу – щомісяця в кожному обласному центрі проводити розводи для того, щоб міліція приступила до охорони суспільного порядку.

Це зближає людей з міліцією, тому що видно. Тому що самі міліціонери підтягують. Відбувається патріотичне виховання. Ні, відразу сприйняли, що Цушко бряжчить зброєю і м'язи показує.

Та яка зброя, які м'язи? Це була рота почесної варти, вона красиво йде. Спецназ, так, і зі спецназу. Воно ж розраховано на людей, що збираються порушувати закон. Щоб вони подивилися, як закон виконується. Щоб знали, що є люди, які його злочинні дії зупинять. Які вміють цеглини розбивати і все інше.

Я ж кажу - відбувається загострення політичної шизофренії. Давайте на неї не звертати увагу!. Тоді буде легше!".

Цушко, з усіх сил борючись з майданним дежавю, тільки підсилив його відчуття. Не вистачало тільки наколотих апельсинок і американських валянків у ряд, колись оспіваних Людмилою Янукович.

Колориту сцені додавав Сергій Попков, який, піджавши нижню губу, конспектував за міністром.

І, незважаючи на те, що коаліція не втомлюється цитувати відомий афоризм, що історія повторюється двічі, один раз у вигляді трагедії, а другий – у вигляді фарсу, проте, усіма своїми діями вона допомагає опозиції заперечити тезу Геракліта, що не можна в одну річку увійти двічі.

Адже навряд чи слова Цушка сильно налякають Луценка або Тимошенко, але багатьом нагадають, чому вони вийшли на Майдан зі словами "Міліція з народом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді