Яструби з табору Януковича відроджують сценарії 2004 року

Понеділок, 19 березня 2007, 12:47

Гарячі голови є серед представників всіх сил, і всі сили несуть свою (хоча і різну за питомою вагою) частку відповідальності за нинішню політичну кризу.

Не дивно, що серед політекспертів зараз стало модним займати об’єктивістську позицію, такої собі "рівновіддаленості". Автор і сам став грішити цим, щоб, борони Боже, не виглядати заангажованим.

Але тепер переконаний, що треба бити на сполох, адже реставрація кучмізму з допомогою начебто демократичних процедур ("ми ж більшість, яка "перемогла" на виборах") виглядає цілком реальною, якщо, звичайно, опозиція не стане діяти злагоджено.

Останнім часом з табору коаліції відкрито лунають агресивно-провокативні заяви. Скандально відомими стали заяви Волги про застосування військ МВС у разі громадянських акцій непокори. Чию думку він озвучує?

Автора завжди цікавило, як цей добродій став чи не головним речником СПУ? Гадаю, що це красномовно свідчить про еволюцію СПУ: Луценко, який був з партією в найтяжчі часи, лишає її, а натомість приходить Волга, який балотувався в президенти під час виборів 2004 року, набравши аж 0,04%.

А тепер пишається тим, що був проти Майдану. Хоча потім вступив до однієї з партій Майдану і пройшов до парламенту по її списках. Це, зрештою, ще одне питання до відомого своєю принциповістю Мороза.

Можна сказати: ну хто такий Волга? Але ж потім були відомі "будапештські" погрози Януковича на адресу президента, неприпустимі, з дипломатичної точки зору, адже пролунали вони під час закордонного візиту.

Неприпустимі і тому, що згідно статті 113 Конституції уряд відповідальний перед президентом.

Ці заяви привернули увагу ЗМІ і політиків. Але далі барабанна риторика війни з боку коаліції не припиняється. Навпаки вона посилюється.

14 березня з трибуни Верховної Ради ветеран-афганець і депутат СПУ (скандально відомий своїми виступами проти Андрія Сахарова на І з’їзді народних депутатів СРСР у 1989 році) Сергій Червонописький, заявляє:

"Я буду змушений звернутися до членів Української спілки ветеранів Афганістану, ветеранських організацій, організацій силових відомств ветеранів, Збройних сил, до всіх тих, хто дуже добре знає, як пахне порох… Не варто вам нас дратувати, а то прийдеться згадати своє бойове минуле".

І знову ні Мороз, ні Цушко не реагують. Очевидно, такий лексикон для них є нормою.

Того ж дня депутат від Партії регіонів генерал міліції у відставці Грицак в інтерв’ю одному з Інтернет-видань розвиває тезу Волги про "захист Кабміну": "На першому етапі буде застосований сльозогінний газ, на другому – гумові кулі, а про третій етап мені навіть страшно говорити…

Якщо події будуть так розвиватися, то у Східній Україні в одну секунду будуть знищені всі президентські керівники. І в Сумах, і в Полтаві, і в Харкові. Будуть захват, "розборки" і погроми. І погромлять все українське".

Цікаво, що ці фрази швидко зникли з інтерв’ю, а редакція зробила застереження: "інтерв’ю депутата відредаговане" прес-секретарем. Проте аутентичний текст ще можна знайти тут.

Мабуть, генерал сам злякався того, що наговорив.

Час би звернути увагу на подібні заяви відповідним структурам, але мовчання Генпрокуратури і МВС, власне, не дивує. Дивує те, що ці заяви проходять повз увагу більшості ЗМІ, хоча такі фрейдівські "обмовки" (?) якраз можуть відбивати реальний хід думок членів коаліції.

Зараз часто можна почути: от ми стояли на Майдані, а що змінилося? Пропоную уявити (і не тільки прихильникам нинішньої опозиції, а і тому ж Морозу, і людям з табору тодішньої влади, включаючи команду Януковича), що було б в країні, коли б в 2004 році в силу вступили результати фальсифікованих виборів.

Це зараз на Віктора Януковича є противага з боку президента і опозиції, ЗМІ, а на місцях – держадміністрацій, в 16 областях – місцевих рад, і, зрештою, обмеження, що накладає конституційна реформа. А за тих умов? Уявили? Отож.

Автор лишається переконаним прихильником прагматичного компромісу і вірить, що здоровий глузд переможе. Але про який компроміс можна говорити, якщо в таборі більшості лунають барабани партії війни і погрожують "погромами всього українського"?

Автор Олексій Гарань, професор, науковий директор Школи політичної аналітики при НаУКМА, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді