Обшук в квартирі Луценка – Дежавю 2004 року

Вівторок, 20 березня 2007, 18:36

У вівторок зранку до Юрія Луценка прийшли гості. Не можна сказати, що бажані. До нього нагрянули слідчі генпрокуратури з обшуком по справі про видачу Луценком нагородної зброї.

У кінці минулого року Луценко вже оскаржив ці звинувачення в суді і виграв, але прокуратура вирішила знову зацікавитися цим випадком і порушила кримінальну справу.

За словами тепер близького соратника Луценка Давида Жванії, зранку його розбудив дзвінок: "Вони ламають двері, я відчиняю".

Через півгодини Жванія вже був у квартирі лідера "Народної самооборони". Як пояснює депутат, в той час двері ще були відкриті і він прошов всередину. За словами Луценка, Жванія мав власний ключ.

Саме завдяки цим ключам і було налагоджено пізніше доступ інформації до преси. Журналісти змогли потрапити до квартири Луценка о 9-ій годині, коли туди прийшов депутат-нашоукраїнець Валерій Борисов.

Йому довелося дзвонити в двері хвилин 5, поки їх відкрив той-таки Жванія.

Представники прокуратури вже сиділи на кухні і щось вивчали. Посеред холу лежала одинока коробка з-під комп’ютерної техніки.

До журналістів вискочив слідчий і попросив їх залишити приміщення. "Ви заважаєте слідчим діям!", - заявив він.

Ця людина не назвалася, але заборонила Луценку говорити. На що той відрізав: "Керувати мною будете тільки коли затримаєте, а поки я вільна людина в вільній країні, та й у власній квартирі!".

"Шановні журналісти, сьогоднішнє шоу є продовженням безглуздого дійства, яким займається генпрокуратура з грудня минулого року", - зазначив лідер "Народної самооборони".

Слідчий Медвєдєв - антигерой дня. Фото Анни Андрієвської
Слідчий Медвєдєв - антигерой дня. Фото Анни Андрієвської

"А це - слідчий Медвєдєв, який заробив на мені вже два звання і квартиру!", - зіронізував він у бік представника прокуратури, який у цей час вже пішов на кухню.

За словами Луценка, йдеться про справу з нагородною зброєю. На початку грудня Медвєдєв вже вивчав цю ситуацію і тоді вирішив, що в нагородженні Луценком "немає ознак кримінального злочину, але є ознаки корупційних дій".

"Але тепер щось змінилось в голові слідчого, і він побачив ознаки кримінальної справи. І порушена вона вже не по факту, а проти Юрія Луценка", - пояснив лідер "Народної самооборони".

Після такого "ліричного вступу" він розповів подробиці вівторкового шоу.

Представники Генпрокуратури прибули о 6:28. Родина ще спала. Ломилися так, що начебто навіть пошкодили ручку. Хоча видимої шкоди журналісти не помітили.

Слідчі послались на рішення самого гуманного Печерського суду, який дозволив проводити обшук. Їх цікавили меблі та 5 системних блоків, які начебто передав Луценку такий собі бізнесмен Ковальов в обмін на нагородну зброю. Ну і звісно ізраїльський паспорт.

Луценко показав відповідь з ізраїльського консульства, що такого документа не існує. Але прокурорські працівники цим не задовольнилися. Більше їх зацікавили медичні довідки родини, депутатські посвідчення, членський квиток ВЛКСМ, пістолет "Форт", а також кілька тисяч грошей.

Журналісти якраз застали слідчих за вивченням цього "збіжжя".

Луценка покликали до кімнати, а журналістам показали на двері, зазначивши, що представники прокуратури завершать роботу через дві години. Насправді чекати довелося більше п'яти.

На невеличкому п’ятачку два на три метри репортери сумирно зомбували двері з підковою.

Єдиною їх розвагою був Давид Жванія, який кожні півгодини виходив до преси і розповідав подробиці.

Жванія розповідає, як МВС просить його здати зброю
Жванія розповідає, як МВС просить його здати зброю. Фото УП

"Слідчі задають питання не по суті… було вилучено старі документи, посвідчення, медичну книжку, документи на придбання квартири, пістолет "Форт"… особливо їх зацікавили ручки Mont Blanc, яких у Луценка виявилося кілька штук. Вони сидять і з'ясовують, хто і коли їх подарував", - розповідає депутат.

"Адвокатів не допускають ознайомитися з матеріалами справи. Слідчий поставив умову: як тільки Луценко поїде з ним в його кабінет, адвокатів допустять", - додає він.

Через якийсь час у коридорі з'являється прес-секретар Луценка Інна Кисіль зі свіжою газетою "Сегодня" з епатажним заголовком "Разом з офісом "Народної самооборони" міг вибухнути цілий квартал на Печерську".

За даними газети, у понеділок у підвалі житлового будинку на вулиці Дружби народів, 17 у Києві знайшли "3 сумки з тротилом і пластидом, а також автомати Калашникова, пістолети ТТ, "Вальтер" та німецький кулемет часів війни".

"Це неправда. Наш офіс знаходиться на Боженка 86-н, біля станції метро "Либідська", - обурюється вона.

Кисіль переймається, що в офісі теж можуть влаштувати обшук, а щодо інформації "Сегодня", то, за словами прес-секретаря Луценка, їм дзвонили у понеділок з "Антикримінального вибору" і попереджали про провокації.

Жванії особливо сподобався пасаж видання про кулемет часів війни, його цікавить, з якого музею його експропріювала міліція.

А ще більше його цікавили відео-касети – у міліції через кілька хвилин обшуку закінчилася касета, і тепер депутат веде аматорську оперативну зйомку.

Що відбувається зараз у квартирі? – запитують його журналісти.

"Вони сидять і (Жванія проводить пальцем по повітрю, ніби щось витирає) і перевіряють, чи справжні гроші", - повідомляє депутат і прямує пити каву і палити.

На загальному балконі Жванія згадує 2004 рік і те, як влаштовували маскі-шоу на "Брінкфорді". І сьогоднішні події для нього як дежавю.

До 11 години в квартирі Луценка вже перебувало 5 депутатів – Катеринчук, Гірник, Яковина, Борисов, Шевченко.

А в коридорі на Луценка чатувало більше 40 журналістів. Сусідка, яка о 9 годині вивела 1,5 річного онука на прогулянку, не могла зайти додому через цей "корок".

Ажіотаж під дверима Луценка
Ажіотаж під дверима Луценка . Фото Анни Андрієвської

Але на відміну від малюка, який гуляв на сонечку, молодшому сину Луценка було ще гірше. Його в цей день не випустили з дому. Малий сидів у своїй кімнаті і, схоже, навіть боявся піти в туалет.

По квартирі ходило з два десятки невідомих осіб. Крім слідчих, депутатів та адвокатів до оселі з часом проникли кілька журналістів, яким вдалося стати свідками опису вилучених документів.

За столом сидить слідчий, Луценко та його дружина. Жінка нервово малює на білому листочку будинок, деревця і лабіринти. Вона бере мобілку і кудись дзвонить, попереджаючи, що сьогодні "запізниться на роботу". На очах сльози, які вона намагається не показувати.

Луценко сидить задравши ногу і дивиться в вікно. Він намагається всіляко піддіти слідчого. Потім він зривається з місця зі словами "Ну от, шість годин рибки не годовані. З учорашнього вечора навіть". Він прямує до шафи, де стоїть акваріум з мовчазними свідками шоу.

Луценко пропонує слідчому український паспорт. Закордонні вже забрали

Погодувавши рибок, Луценко переключається на останні новини – разом зі Стецьківим читає ту саму газету "Сегодня".

Потім кидає цю справу, обходить диван і дістає звідти буклет із написом "Ізраїль".

"От пропонував слідчим долучити як доказ. Не захотіли", - іронізує він.

Поки Луценко намотує кола по квартирі, у його дружини виникає конфлікт зі слідчим.

"Якщо матимеш совість, тоді вчитимеш мою дружину як себе поводити", - накидується на нього Луценко. Це вже другий його конфлікт зі слідчим.

Кажуть, за кілька годин до того, не отримавши від нього постанови генпрокуратури про порушення справи, лідер "Народної самооборони" пожбурив в нього пачкою з грошима.

Слідчий не зважає на такий гнів опозиціонера. Так само як він майже не зважає на сторонніх людей у кімнаті, хоча міг би й вигнати. Щоправда, раз він таки запропонував журналісту або сідати підписувати протоколи, або піти за двері.

Медвєдєв закінчує писати протокол. По мірі того, як заповнює листи, починають нервувати поняті. Один із них екс-офіцер СБУ, якого "підібрали по дорозі на вокзал". Другий – студент із синцем під оком.

Свідки повторно дивляться обшук на відео. Фото УП

Всі ці години вони були жертвами підколів депутатів, які цікавилися, звідки синець, і попереджали, що все це тільки квіточки. І ось тепер у старшого мокріють руки і він нервово починає тупцювати навколо барної стійки.

Непомітно приходить їхня черга підписувати протокол. Але перед тим вони ще раз переглядають відеозйомку вилучення речдоків.

В цей час на кухні з'являється молодший Луценко з проханням: "Мамо, їсти хочу!" Один з журналістів намагається зняти процедуру годування, що викликає бурю негативних емоцій в Луценка. Він просить не чіпати родину.

Через якийсь час після цього журналістів спроваджують з квартири. Разом із колегами їм доведеться чекати ще 1,5 години під зачиненими дверима.

Коли представники прокуратури вже спакувалися на вихід, пресу несподівано запустили до помешкання, щоб перегородити їм вихід. Але 10-хвилинне протистояння прокуратура-ЗМІ закінчується нічим. Медвєдєв і його супутники залишають квартиру з трофеєм – коробочкою від HP з документами Луценка і "Фортом".

Найважливіший здобуток – два закордонні паспорти Луценка. Тепер він точно не втече за кордон.

Так само найближчим часом Луценко не поїде зі своєю акцією по регіонах України. У вівторок в головному слідчому управлінні з нього взяли підписку про невиїзд.

І тут вони Тарас на нас. Фото УП
І тут вони, Тарасе, на нас. Фото УП

Так що "Юра прости, Юра прощай". Найближчий тиждень він точно не тривожитиме більшість своїми маршами на Київ.

Те, що відбулося в квартирі Луценка, до болі нагадало обшуки у депутатів "Нашої України" 2004 року, а віднайдена зброя на Печерську - наліт міліції на офіс "Пори" у вересні того ж року. Ті ж методи, ті ж приводи.

Дехто з політологів вже припустив, що сьогоднішнім обшуком донецькі намагаються зробити з Луценка опозиціонера номер один і відібрати електорат у Тимошенко.

Їм можна зауважити лише те, що хоч регіонали і заявляють, що готові до виборів, але все ж не горять бажанням до їх проведення. Значно більше їх лякає перспектива нового Майдану, і тому вони намагаються зарубити цю перспективу на корню. Навіть такими недолугими методами.

Спочатку шукатимуть ізраїльський паспорт Луценка, потім американську змову Тимошенко - хай вони відбиваються від проблем і підбурюють народ. А тим часом коаліція сколотить конституційну більшість. Маскі-шоу в цьому плані - непоганий метод агітації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді