За 10-бальною шкалою Янукович тягне лише на трієчника

Середа, 21 березня 2007, 11:07

Експерти оцінюють діяльність уряду Віктора Януковича та стан, в якому нині перебуває суспільство, вкрай незадовільно.

Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" серед політологів, аналітиків та журналістів.

Усього у березні 2007 року було опитано 85 експертів, яким було запропоновано оцінити різні сторони діяльності уряду та стану суспільства за 10-бальною шкалою, де "0" означає найнижчий рівень, "10" – найвищий.

Так, середня оцінка діяльності уряду, сформованого коаліцією більшості у Верховній Раді, становить 3.2 бала. Позитивні оцінки (вищі за 5 балів) поставлено лише стану свободи слова (5.2 бала) та рівню демократії (5.2 бала).

Найбільш негативно експерти оцінили рівень обґрунтованості рішень влади з точки зору потреб гуманітарного розвитку держави (2.3 бала), рівень дотримання законності в Україні (2.5 бала) та налагодження співпраці з громадськими організаціями (2.6 бала).

Дуже низькі оцінки отримали й такі сторони діяльності уряду, як обґрунтованість рішень влади з точки зору національних інтересів держави (3.1 бала), ефективність заходів щодо налагодження співпраці з бізнесом (3.2 бала), стан свободи підприємництва (3.8 бала), обґрунтованість рішень влади з точки зору економічної доцільності (3.8 бала).

Порівняння результатів експертних опитувань березня 2005 і березня 2007, коли у дослідженні взяли участь 77 експертів, засвідчило різке погіршення усіх без винятку показників діяльності уряду та стану суспільства.

Загальний показник діяльності уряду погіршився на 2.6 бала, найбільш погіршилися показники обґрунтованості рішень влади з точки зору потреб національних інтересів держави (на 3.1 бала) та гуманітарного розвитку держави (на 2.8 бала), рівень дотримання законності у державі (на 2.4 бала).

Найменше погіршилися, згідно з експертними оцінками, такі показники, як економічна ситуація в Україні (на 0.8 бала), стан свободи слова (на 1.1 бала), рівень прогнозованості розвитку держави на найближчий рік (на 1 бал).

Більшість експертів вважає нинішню владу економічно малопрофесійною (54 експерти), у її професійності впевнені лише 6 експертів. Впевненість суспільства щодо економічного майбутнього України зменшується – так вважає 51 експерт, супротивної думки дотримуються лише 13 експертів.

Абсолютно протилежний розподіл відповідей на обидва ці питання спостерігається в опитуванні 2005 року, коли йшлося про "пореволюційну" владу Ющенка-Тимошенко, економічну високопрофесійність цієї влади відзначило 58 опитаних, а зростання впевненості суспільства стосовно економічного майбутнього - 62.

Простежується тенденція до поступового зростання корупції в державі. У 2005 році експерти дали їй оцінку на бал нижчу - 7.2 бала, ніж у 2007 (8,2 бала).

Думки експертів щодо терміну дії нинішньої Верховної Ради поділилися: 30 експертів вважає, що Верховній Раді все ж таки вдасться "протриматися" до кінця відведеного їй терміну; і майже стільки ж - 32 експерти - впевнені у проведенні дострокових виборів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді